SCRISOARE DESCHISĂ

Dragii mei concetățeni, sînt și eu, ca și dumneavoastră, un locuitor al acestui îndrăgit oraș București. Aici m-am născut, mi-am petrecut copilăria, mi-am făcut studiile și am muncit pînă cînd am ieșit la pensie.

Am muncit 42 de ani, din care 22 pentru propășirea socialismului și 20 pentru dezvoltarea capitalismului și a democrației, de la care am sperat mult mai mult. Acum, sunt la pensie. Să nu credeți cumva că m-am pricopsit. Îmi petrec anii chivernisind banii de pensie, în primul rînd pentru plată facturilor.Știți și dumneavoastră, poate mai bine ca mine, că viață de bucureștean te obligă la folosirea unor servicii și facilităţi publice indispensabile, cum ar fi curentul electric, gaze, apa curentă, cablu tv, internet, telefon și cîte altele… Tot uitindu-mă prin facturi, am observant un lucru pe care aș vrea să vi-l împărtășesc și dumneavoastră. Și anume că eu, ca și dumneavoastră, plătesc apa la o companie numită Apa Nova, care e o companie franţuzească, dar îmi vinde apă românească, deoarece, cu siguranță, nu o aduce din Franța. Deci eu, atunci cînd fac duș sau cînd îmi fac un ceai, îl fac cu apă românească, dar banii mei pleacă în Franța.

Curentul electric îl plătesc la o companie italiană numită Enel. Deci, cum am aprins un bec, am deschis o supapă prin care banii mei se scurg în Italia. Sînt convins că nici Enelul nu-mi vinde curent italian.

Gazul metan îl plătesc la GDF Suez (Gaz de France Suez), firmă tot franțuzească ce îmi vinde mie și multor altora gaz metan românesc, dar banii noștri pleacă la Paris, să se integreze în UE. Telefonul, indiferent că-l plătesc la Romtelecom, Vodafone, Orange sau Cosmote, cum deschid gura să zic ceva la telefon, cum îmi mai zboară din portofel niște bani către zări străine. Cablul TV și internetul le plătesc la RCS & RDS. Ăștia, mărturisesc că nu știu de unde sînt, dar am auzit că patronul lor, pe nume Zoltan Teszary, locuiește la Budapesta și nu știe nici el dacă mai e român sau european…

Ce să va mai spun că, dacă bag benzină în rezervor, m-am integrat și cu mașina în Europa, că nu mai e în tot Bucureștiul un PECO românesc! Ferească Dumnezeu de vreun împrumut la bancă, pe care mărturisesc că nu l-am făcut, dar sînt sigur că mulți au fost nevoiți să-l facă și acum plătesc dobînzi grele și comisioane către bănci străine, fiindcă în București, în afară de CEC, nu mai e nicio bancă românească. Deci, ne integrăm cu succes și în sistemul financiar European, cu portofel cu tot. Dacă umplem coșul cu merinde la supermarket, pentru îndestularea familiei, iarăși aruncăm cu banii peste mări și țări, fiindcă marfa e aproape 90% de import.

Deci, cam astea sînt urmările politicii de privatizare a celor care au condus țara în ultimii 25 de ani. Am fost predați la pachet, pe post de consumatori captivi, unor companii străine care ne calculează prețurile în euro, deși noi sîntem plătiți în lei! Pe facturi, prețurile cresc fără să ne întrebe nimeni, deși noi avem un contract cu fiecare dintre aceste companii de utilități.

Cît mai poate dură o asemenea hemoragie financiară? Dar să știți că situația asta nu e specifică doar Bucureștiului. Ea se regăsește în toate marile orașe din țară. Toată lumea consumă și nimeni nu mai produce nimic, iar banii românilor se scurg în afară țării. Pagubele sînt uriașe!

Au dispărut, în ultimii 25 de ani, peste 1200 de mari întreprinderi productive: fabrici, uzine, combinate, cooperative, sisteme de irigații și cîte altele!

În România, primul război mondial, plus al doilea război mondial, plus cutremurul din 1977 nu au distrus 1.200 de întreprinderi. Politicienii ultimilor 25 de ani au reușit această performanță!

Nici bomba de la Hiroșima plus bomba de la Nagasaky nu au reușit performanța asta, e dovedit statistic. Deci, politicienii noștri din ultimii 25 de ani sînt mai răi ca bomba nucleară! Nu mai vorbesc de recordul de a crește datoria publică la o sumă uriașă în euro. I-au spus „datorie publica”, deși nu ne-au întrebat pe noi, poporul, atunci cînd au contractat-o, doar ca să fie siguri că e datoria noastră, a poporului, și că noi o vom plăti… Noi și nepoții noștri!

Cît mai poate dura o asemenea situație? Ce fel de țară vom lasă noi moștenire copiilor și nepoților noștri?! Mulți dintre ei caută de pe-acum să-și facă o situație prin alte țări. Cifre neoficiale spun că vreo 4 milioane de tineri români muncesc în străinătate și, din generațiile care se ridică, mai toți vor să plece, fiindcă este o adevărată performanță să-ți găsești un loc de muncă în țara ta!

Nimeni nu cere de pomană. Toată lumea dorește un loc de muncă! Fără producție autohtonă de bunuri, doar cu consum și servicii, și alea livrate de străini, vom pieri ca țară și ca neam în cîțiva ani de zile.

Acest lucru trebuie să înceteze și România să-și recapete controlul asupra serviciilor publice și asupra întregii economii!

Serviciile publice sînt afaceri cu clienți captivi. Ele trebuie să fie în mâna românilor, a statului român, altfel ne vom trezi cu prețuri din ce în ce mai mari!

Dumnezeu să ne lumineze mintea! În caz contrar, vom trage apa la București și vom face plata la Paris, ca și pînă acum!

Fă un bine țării tale! Citește și dă mai departe!

Cu drag,
Ilie Şerbanescu

Articole recomandate!

1 COMENTARIU

 1. Stimate d-le profesor ,ar trebui sa fim mandrii…am reusit sa inventam BOMBA ATOMICA BIOLOGICA (experimentul Romania arata eficienta ) … de ni se va cere…..o putem exporta !!! Nu credeti ???

 2. Pana nu inceteaza stapanirea regelui BAN , pana nu inceteaza goana dupa profit ni va fi stabilitate in lume ! Sa tinem minte , nici un imperiu nu a dainuit , cine se gandea ca o sa se destrame comunismul ! Si acest capitalism de jungla v-a dispare , este prea mare diferenta intre bogati si saraci , ma refer la numar , au ajuns doar cativa oameni sa detina puterea , vor dispare dar in timp si mai mult ca sigur va fi razboi . Prin negocieri nu se mai obtine nimic , totul este tratat prin forta distructiva !

 3. Asta dovedeste clar si precis ca politicienii romani, din ’90 incoace, ne-au vandut tot ce aveam, dar si viitorul copiilor si nepotilor nostri. Desi ar trebui sa-nvatam de la greci, ca suntem pe urmele lor, aceiasi politicieni nu au nicio reactie, desi se lauda peste tot, de cate ori vad o camera tv indreptata spre ei, ca avem cea mai mare crestere economica de nu-stiu-cand si cele mai mari incasari extrabugetare. Si stau si ma-ntreb, de ce naiba mai imprumuta min. Finantelor in fiecare luna cateun milion de roni??? Unde se duc toate cresterile economice si incasarile la buget?

 4. Dragi compatrioti! Nu va descurajati! Dpdv psihologic, romanii traiesc acum o stare de inactivitate interioara, pe fondul acumularii de exerienta si informatii. Energiile insa se acumuleaza si dintr-o data, cind se va fi copt fructul rabdarii si al durerii, aceste energii se vor pune in miscare. Vor fi atit de mari incit vor aduce nu doar schimbare, ci TRANSFORMARE a mentalitatii si implicit a societatii romanesti. Va fi posibil un razboi? Unii spun ca nu. Dar fara un razboi nu va putea avea loc aceasta transformare. Este pur stiintific. Poate ca adeptii experimentelor lui Friedman care au aplicat tot felul de chesti in tari ca Chile, Argentina samd, calculeaza numere, persoane si victime, dar aici e greseala lor, caci in esenta au de-a face cu Spirite Umane, cu entitati ce au emotii si sentimente, oameni ce au rabdarea limitata si ca toata cunoasterea “Baietilor din Chicago” este prea limitata ca sa cunoasca unde poate duce spiritual uman. Sint foarte optimist in ceea ce priveste viitorul Romaniei caci stiu ca exista inca oameni adevarati, puternici, spirituali, ce vor avea un cuvint greu de spus la momentul potrivit. Acum insa, in aceasta faza de “germinare” nu pot face nimic, oricita energie vor investi. Trebuie sa ajungem la “Punctul Critic” in care energiile vor fi extrem de mari, si atunci va fi foarte simplu sa fie dirijate in sens creativ, constructiv, avind astfel loc transformarea de care spuneam. Avem nevoie doar de rabdare si rezultatele n vor intirzia sa apara. Trebuie insa sa fim dispusi sa platim un pret, fie chiar viata noastra daca cerintele il impun. Cind nu vom mai avea ce pierde, doar atunci vom putea cistiga totul.

 5. asi vrea sa va intreb pe dumneavoastra ? oare va veni vremea sa traim bai bine in tara noastra? Acesti nemernici care ne conduc de 25 de ani nu au facut nimic decit sa jefuiasca tara .pacat mare macat .DESTEAPTATE ROMANE SA NU FIE PREA TIRZIU.

 6. De fiecare dată când apare câte un articol de genul acestuia îl citesc pina la capăt și mă apuca …”frustrarile”…toată lumea citește..toată lumea vociferează…iar traiul e același în fiecare zi…nici un miting…nici un om în stradă……..am dat un răspuns de genul asta la o postare a lui Andi Moisescu vizavi de alocația copiilor noștri când să aprobat sa fie mărită….iar o doamnă și mamă pe deasupra mi a dar o replică …cum….ca ….nu ieșitul în stradă e soluția ci trebuie să ne autodepășim…evident am vrut să i dau răspunsul cuvenit și i am zis …ca nu autodepășirea îmi pune de mâncare la copil pe masă,nu m îl îmbrăca,nu i plătește hăinuțele a lor mei ,a tuturor sărmanilor care se duc zi de zi la munca pe un venit de nimic și mai au și copilași…ai nu i abandonează,nu inegalizează…ce e și mai grav….75% din populația noastră e în starea asta…și mă întreb….PINA CAND oameni buni!!!!!!!

 7. Oare la Apa Nova veche, aceea Romaneasca erau tot atatia angajati?lucrau in pierdere sau pe profit?Raspuns:lucrau pe pierderi mari ,banii tot in strainatate mergeau.Suntem o Tara frumoasa pacat ca de noi locuita.Nu cautati vina la altii noi am creat acest minunat paradis n-am importat politicieni ,ei sunt vecinul,unchiul,colegul de clasa … etc.

 8. Tarile europene cand fac un contract cu supermarketurile care se construiesc pe teritorul lor ii oblica sa bage prima data marfa autohtona dupa aceea altceva..obligatoriu…

 9. Se numeste globalizare, (fara sa amestecam aici interesele individuale ale politicienilor, indiferent de doctrina, culoare,…etc.) si nu putem sa i ne impotrivim cat timp suntem dependenti in mare masura de finantarea externa ( vezi acorduri FMI, imprumuturi de la Banca Mondiala,…). Cred eu ca marea problema este adanc implementata “in noi insine” ( nu este o parafraza a liberalilor interbelici sau postdecembristi, pur si simplu asa mi-a iesit 🙂 ) si se datoreaza anilor de indoctrinare socialista, balcanismului ce ne caracterizeaza ca natie ( desi nu vrem sa o recunoastem ). Nu poti sa fi competitiv pe nicio piata in conditiile in care actionezi in defavoarea institiutiei, intreprinderii, fabricii,… implicit a sistemului in sine cat de gaunos ar fi el. Spatiul si timpul nu ne permit dezvoltarea subiectului si chiar daca ar permite nu cred ca am ajunge la un consens asadar, toate cele bune sa se adune!

 10. Dragii mei, sunt unul dintre voi/noi. Stam si ne intrebam/framantam, ne intristam/ devenim chiar depresivi si gasim, adeseori, in ultimul timp, ca viata asta nu mai are nici un sens. Dar solutiile adevarate sunt intotdeauna foarte simple si la indemana. Dac ne uitma bine la greci invatam ceva foarte valoros. Ca desi suntem considerati niste nimicuri e de ajuns sa ne unflam intr-o buna zi si sa nu mai vrem sa “functionam”, sa nu mai vrem sa dam valoare hartiilor adunate de aia de sus, in chip de bani. Caci banii lor nu au nici o valoare daca noi nu le dam valoare prin munca si contributia noastra. Ati vazut cum tot EU au lasat colturile gurii in jos si au inceput sa sustina sus si tare ca Grecia nici vorba sa apartina in alta parte decat Europei?! Pai de ce credeti voi ca au raspuns asa “dregii de alde, Hollande, Merkel, FMI, etc., etc.?! Pentru ca toti banii lor nu mai inseamna nimic daca alde noi si alti sclavi din Eu nu ne mai imprumutam de hartiile lor ca, prin munca, sa le inapoiem valoare, adica BANI. Asadar, daca intr-o buna zi ne unflam si nu mia muncim decat in ograda noastra sau a unei rude apropiate, sau vecin, sau pe und eputem sa ne plantam o ridiche si sa mancam macar un timp ce apucam, ei, cei de sus ne vor ruga si face concesii numai sa vrem sa ne intoarcem la munca ca sa le faurim bani, fara de care ei nu pot caci s-au imbolnavit de aceasta boala a acumularii, singura dependenta ce-i tine in viata caci de altceva nu sunt in stare, decat sa acumuleze. Nu suntem constineti ce putere uriasa avem in noi. Nu intelegem ca daca ne oprim din a functiona, a actiona ca sa le facem lor viata buna, ei nu mai pot nici respira. Asta trebuie sa constientizam! Asta ne va da forta. Parte din greci au inteles asta dar nu toti. Nu inca. De ce credeti voi ca inainte de a incepe globalizarea, toti mai marii lumii au faurit arme si grupuri de aparare contra “terorismului”?! Pentru ca se asteapta ca noi, la un moment dat, vom reactiona iar ei se “vor apara” cu dintii contra noastra pe care ne vor considera “teroristi” si vor incerca sa bage frica in noi dar asta numai la inceput ca apoi sa ne roage sa le satisfacem setea de bani. Ei bine copiii nostri vor sti mai bine decat credeti voi sa ne apere si sa se apere. Numai ca pana atunci noi trebuie sa le spunem copiilor nostri ca ei trebuie sa invete, sa nu se lase prostiti si pastrati in ignoranta de bogatii vremii care ii pot folosi ca pe sclavi daca raman ignoranti. Sa-i invatam si sa le deschidem mintile copiilor nostri inca de mici si ei vor salva ceea ce noi nu am stiut de prea multa truda sa facem. Cum era sa intelegem ce se petrece cu noi cand sub dictatura care a trecut am invatat numai sa fim docili, umili, supusi, turnatori. IA SA FIM UNITI, SA LUAM EXEMPLU DE LA GRECI. RADEM DE TOTI SI CAM TINEM NASUL PE SUS DAR NU AM INVATAT SA FIM UNITI SI SA FAURIM CEVA IMPREUNA: E CAZUL SA DEPASIM SI TREAPTA ASTA DE INVATATURA. ATUNCI SE VOR INTOARCE TOTI AI NOSTRI ACASA SI NICI UNUL CARE NE RADDE IN NAS ACUM SI NE FURA MUNCA NU NE VA MAI STA IN FATA!!! TREZITI-VA, UNITI-VA SI LA FAPTE!

 11. m-am gandit de multe ori de ce romanii nu ies in strada pentru fiecare abuz facut si raspunsul mi-a venit imediat……. cei mai multi din tara sunt angajati sistemului public care e dependent de politica iar daca nu e sistemul public atunci este o cunostinta la privat…majoritatea populatiei nu vrea sa supere seful sau sefa … si cum sa iasa in strada ,ca sa supere pe sefu ? doar au un salar ce le asigura viitorul (daca taci nu poate nimeni sa iti faca nimic iar daca vorbesti sau iti sustii ideea vor gasi cate ceva numai sa te dea afara). acum fiecare e pe cont propriu .. nu am vazut demult grupuri de oameni care sa apere un abuz ,totul este mediatizat dar nimeni nu se implica.., toti se gadesc la siguranta care in scurt timp va disparea .. ar trebui sa fim toti uniti si sa ne aparam drepturile ca in scurt timp vom vrea sa facem ceva dar va fi prea tarziu .. comoditatea ne face pe toti sa inchidem ochii la nedreptati..