in

Pe 16 martie 1821 Tudor Vladimirescu a lansat „Proclamația către bucureșteni”

S-a întâmplat în 16 martie1821: Tudor Vladimirescu, ajuns la Bolintin, a lansat “Proclamația către bucureșteni”, prin care îi chema la lupta antiotomana; data (16.III.1821) este înscrisă și pe documentul programatic al Revoluției de la 1821, intitulat “Cererile norodului românesc”.

La 21 martie va intra in Bucuresti, pentru ca in urmatoarele zile sa-si aseze tabara militara pe platoul de langa Manastirea Cotroceni, lasand garnizoane de panduri si la manastirile Mihai Voda, Antim si la Mitropolie.

“Proclamatia catre bucuresteni”

„Catre toti locuitorii din orasul Bucurestilor, parte bisericeasca si mireneasca, boiereasca si negustoreasca, si catre tot norodul. Pricinile care m-au silit a apuca armele, sunt: pierderea privilegiurilor noastre si jafurile cele nesuferite care le patimea fratii noștri. Mai naintea intrarii mele in Bucuresti, cu cale am socotit sa va vestesc mai intai ca din partea norodului uitare de istov celor mai nainte lucrate; si sa va chiem pe toti ca sa va uniti cu norodul si sa lucrati cu totii dinpreuna obsteasca fericire, far’ de care norocire in parte nu poate fi. Fratilor! Cati n-ati lasat sa se stinga în inimile dv. sfanta dragoste cea catre patrie, aduceti-va aminte ca sunteti parti ale unui neam; si ca, cate bunatati aveti, sunt rasplatiri din partea neamului catre stramosii nostrii pentru slujbele ce au facut. Ca sa fim si noi vrednici acestei cinstiri ale neamului, datorie netagaduita avem sa uitam patimele cele dobitocesti si vrăjbele care ne-au defaimat atat, incat sa nu mai fim vrednici a ne numi neam. Sa ne unim dar cu totii, mici si mari, si ca niste frati, fii ai unia maici, sa lucram cu totii impreuna, fiestecare dupa destoinicia sa, castigarea si nasterea a doua a dreptatilor noastre.Vericarele va indrazni a face cea mai mica impotrivire in lucrarea acestei nasteri de al doilea, unul ca acela, fratilor, sa se pedepseasca cumplit ca sa cunoasca adevaratii patrioti si osardia celor ce voiesc a sluji patriei cu dreptate si far’de viclesug, cu cale am gasit a se intari legatura cea de obste pentru binele norodului si prin juramant, care sa si trimite ca sa-l iscaliti, adeveratii fii ai patriei.”

Tudor Vladimirescu: fondatorul naţionalismului românesc

Sursa: glasul.info

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!