in ,

Record mondial: Cea mai mică bancnotă din lume este românească. Vezi aici cât valorează

Un record mai putin cunoscut, Romania detine recordul pentru cea mai mica bancnota din lume, bancnota de 10 bani, emisa de Ministerul de Finante al Romaniei in 1917.

Cel mai mic ban de hartie avea dimensiunile de 27,5 mm x 38 mm. Acest record a fost certificat de World Records Academy – Academia Recordurilor Mondiale.

Bancnota a fost emisia de urgenta in timpul Primului Razboi Mondial, are culorile verde şi portocaliu. Pe partea frontala a bancnotei se regaseste chipul regelui Ferdinand I  ( care a domnit de pe data de 10 Octombrie 1914 – pana la moartea sa la 20 Iulie 1927 ) iar pe cealalata parte stema Romaniei. Bancnota in sine este mai mult o moneda de hartie, 100 de bani = 1 Leu, aceasta are, totodata, cea mai mica valoare dintre toate bancnotele emise vreodata in Romania.

Cea mai scumpa moneda din lume este un ” vultur dublu ” din anul 1933, o moneda din aur de 20 de dolari care a fost vanduta la o licitatie organizata de casa Sotheby’s la New York, pe data de 30 iulie 2002 pentru 7.590.020 de dolari.

sursa: http://cartearecordurilor.ro/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!