in

Trei femei ce au făcut istorie

În România s-au afirmat de-a lungul vremii persoane cu minți sclipitoare, fie că vorbim de scriitori, actori, pictori sau domnitori. Însă, cert este că în istoria bogată a țării au existat și câteva nume de femei, ce prin propriile puteri și-au construit o imagine respectată de întreaga națiune. Cine sunt cele trei femei ce s-au remarcat în România și cum și-au câștigat renumele? Ei bine, povestea lor este următoarea.

Femeia este un trandafir ceresc în viaţa pământeană.

Schiller

Doamna Elina
Poate acest nume nu vă spune prea multe, însă numele de Matei Basarab deja v-a tresărit în minte. Inițial Doamna ELENA, devenită în cele din urmă doamna Elina, a fost soția domnitorului Basarab. Istoricul Constantin G. Giurascu o descria pe doamnă ca fiind una dintre prezențele de seamă din Țara Românească: ,,una dintre femeile cele mai de seamă ale neamului nostru”. Vitejia, victoriile și curajul domnitorului l-au condus în fruntea țării, dar știți cum se spune: ,,în spatele unui bărbat puternic, se află o femeie și mai puternică”. Astfel, cei doi au avut o căsnicie de mai bine de 40 de ani, timp în care Doamna Elina a dat dovadă de compasiune, respect și dragoste pentru familie. A ctitorit biserici, a sprijinit dezvoltarea tiparului, a iubit învățătura și și-a luat rolul de gospodină în propriile mâini, fiind o femeie foarte harnică și ambițioasă.

Ecaterina Teodoroiu
Cu siguranță acest nume vă este cunoscut, căci răsună în istoria țării și în zilele de astăzi. Ecaterina Teodoroiu, femeie sau poate chiar doar un copil, la vârsta de 22 de ani deja lupta pe frontul românesc. În memoria fratelui ei căzut în luptă, Nicolae, aceasta a devenit infirmieră în cadrul armatei, fiind alături de soldați în multe din luptele țării. Curaj, voință, ambiție și credință, acestea sunt cuvintele ce au caracterizat-o, o femeie exemplu, decorată de către Regele Ferdinand pentru devotamentul demonstrat. Din nefericire, sfârșitul și l-a găsit pe front, împușcată în piept. Însă, a murit în glorie, câstigând respectul a zeci de generații.

Ecaterina Teodoroiu a rescris patria cu propriul sânge, pentru ca ţara să fie veşnică.

-Mărăşeşti înseamnă memoria pământului românesc, legendă şi sacrificiu.

 Camelia Opriţa

Regina Maria
Mulți spunem că viața unei regine este frumoasă, liniștită și foarte plăcută, dar adevărul este altul. Un asemenea rol în stat vine cu multe responsabilități, pe care Regina Maria le-a îndeplinit, respectând regulile și rolul său atât de regină, cât și de femeie. Preocupată de creșterea familiei și îngrijirea acesteia, a știut cum să își împartă viața cu cea de regină. O artistă înnăscută, picta și desena, cânta și scria, dar s-a remarcat și prin simțul politic, pe care l-a arătat în Tratatul de la Paris. Deși mulți spun că prezența Alteței în această circumstanță a fost una negativă, ei bine, istoricii sunt de părere că vitejia de a participa la un astfel de Tratat, a condus România spre ceea ce este astăzi, datorând Reginei prezentul nostru.

Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.

Regina Maria

Acestea sunt doar trei din femeile remarcabile ale României. Amintim de asemenea pe Ana Ipătescu și Regina Elisabeta.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.