in

10 lucruri interesante despre țara cu munți de aur

iubește România pentru oamenii care schimbă lumea în jurul lor, care au inițiativă și fac lucruri aici, care nu se dau bătuți, pentru oamenii care ajută oameni. Asta e România vie pe care trebuie să o iubim.

România înseamnă fervoare, dorință, entuziasm de a trăi, de a face mereu un loc mai bun și în același timp e o oportunitate de a vedea de unde trebuie să pleci pentru a ajunge cineva. România este o țară cu potențial enorm. Locuitorii ei sunt capabili să ducă multe visuri spre îndeplinire,visuri ale tuturor. Iubește România pentru verdele din ea.

Pentru munți, pentru Delta Dunării, pentru dealuri, pentru păduri. Dar mai ales, iubește România pentru oamenii care schimbă lumea în jurul lor, care au inițiativă și fac lucruri aici, care nu se dau bătuți, pentru oamenii care ajută oameni. Asta e România vie pe care trebuie să o iubim. 

Dacă nu aș fi român decât prin defecte, și tot aș iubi această țară împotriva căreia sunt înverșunat dintr-o nemărturisită iubire. – Emil Cioran

  1. România este casa celei mai grele clădiri din lume – Palatul Parlamentului, care a costat aproximativ 3 miliarde de dolari. Construcţia conţine 3.500 tone de cristal, 480 de candelabre şi 700.000 de tone de oţel şi bronz au fost folosite pentru uşile şi ferestrele monumentale. Guiness World Records a declarat clădirea drept cea mai grea de pe planetă.
  2. În România există un Arc de Triumf asemănător cu cel din Paris.
  3. În Bucureşti se află una dintre cele mai frumoase librării din lume – Cărtureşti Carusel, unde se află mai mult de 10.000 de cărţi.
  4. Un oraş din România  imită chiar şi semnul hollywoodian: Braşov.
  5. Românii au făcut cel mai mare steag din lume. Un steag de cinci tone care măsura 349 metri lungime şi 227 metri lăţime a fost făcut în România în 2013.
  6. Bisericile din România sunt spectaculoase – mănăstirea Voroneţ, de pildă, a fost denumită Capela Sixtină a României.
  7. În România se află şi un cimitir atipic – Cimitirul Vesel din Săpânţa. 
  8. România este locul de naştere al cafelei bune: Francesco Illy, fondatorul companiei de cafea Illy, s-a născut în Timişoara; ulterior s-a mutat în Viena şi apoi în oraşul italian Trieste.
  9. Turiştii ar putea găsi aici cel mai mare mamifer din Europa – bizonul – a fost vânat aproape până la extincţie, însă  a fost readus în mai multe ţări europene, inclusiv România.
  10. Românilor le place să bea – România este a cincea ţară din punct de vedere al consumului de alcool din lume,   după Belarus, Rusia, Republica Moldova şi Lituania. 

Iubește limba română, e foarte bogată, suculentă la nevoie. E o încântare să auzi vorbind pe cineva care stăpânește și folosește toată forța limbii noastre. Iar resursele de umor pare că nu se sfârșesc. Iubește peisajele curate ale țării noastre, dealurile – atât de diferite dintr-o parte în alta a țării, munții, pădurile și marea – părțile rămase întregi în fața lăcomiei  oamenilor.

Deși puțini români știu, pe vremea dacilor, teritoriul actualei Roânii era considerat polul lumii antice, cel puțin al popoarelor din Europa de atunci, și aici nu este vorba de poziție strategică, valențe economice militare sau politice, este vorba de locul sacru al spiritualității popoarelor, spațiul mitologic în care sunt plasate evenimente aparținând atât credințelor elene, cât și chiar ale unor civilizații din impunatorul Tibet.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!