in , , ,

3 minute video cu românul Henri Coandă, inventatorul motorului cu reacție. De colecție…

Henri Marie Coandă (n. 7 iunie 1886 – d. 25 noiembrie 1972) a fost un academician și inginer român, pionier al aviației. Este, printre altele, inventatorul motorului cu reacție și descoperitor al efectului care îi poartă numele.

Primele observații legate de efectul Coandă le-a făcut cu ocazia studierii primului avion cu reacție din lume, Coandă 1910. După ce avionul a decolat, Henri Coandă a observat că flăcările și gazul incandescent ieșite din reactoare tindeau a rămâne pe lângă fuzelaj. Abia după mai bine 20 de ani de cercetare, inginerul român a descoperit principiul din spatele așa-numitului „efect Coandă”.

Despre întâmplarea care a declanșat descoperirea povestește savantul în această înregistrare din 1968. Efectul Coandă a stat la baza construirii aerodinei lenticulare un aparat în formă de lentilă, supranumit „OZN-ul lui Coandă” și executat în colaborare cu Statele Unite (în 1970). În secvența filmată, Henri Coandă povestește cum i-a venit ideea a ceea ce avea să capete denumirea de „efectul Coandă”.

Sursa: http://www.cunoastelumea.ro/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!