in , ,

15 august – Adormirea Maicii Domnului. Se spune sau nu La mulți ani de Sfânta Maria Mare?

Joi, 15 august, românii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului.  Nu mai puțin de 2,2 milioane de români (dintre care 1,8 milioane de femei) își serbează onomastica în această zi. Numai că sunt voci care spun că NU este bine să urezi La mulți ani de Sfânta Marie Mare, ci de Sfânta Maria Mică.

Este pacat sa spui La multi ani?

Pornind de la faptul că este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființa a Fecioarei Maria, se presupune că este mare păcat dacă spui La mulți ani celor care poartă numele Sfintei Fecioare. Se zice că de Sărbatoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbatorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbatorește Nașterea Maicii Domnului.

Biserica, insa, nu considera gresit sa spui ”La multi ani!” cu ocazia acestei sarbatori, fiind considerata o sarbatoare plina de bucurie.

Moartea Maicii Domnului este mutare la Viata, dupa cum reiese si din troparul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viata ceea ce esti Maica Vietii”. Din acest motiv, aceasta sarbatoare nu este trista, ci plina de bucurie, scrie crestinortodox.ro.

Dupa credinta Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domunului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine dupa moarte, nici n-a ramas in mormant. Maica domnului, cu trupul schimbat, viu si proslavit, a fost mutata, cu trup cu tot la ceruri, ca o parga a intregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mantuitor, ea a fost dusa la ceruri de ingeri, nu prin puterea ei, ca Mantuitorul. Si de acolo se roaga de-a pururi pentru noi.

„Sarbatoarea aceasta are, chiar daca vorbim despre <adormire>, o semnificatie dincolo de moarte pentru cei ce au aceasta intelegere tainica a sarbatorii.

Altii o inteleg drept o comemorare a mortii Sfintei Maria, prin urmare pentru acestia nu e corect sa se spuna <La multi ani!>, avand in vedere ca vorbim despre o inmormantare. Cea mai potrivita interpretare si cea caracteristica ortodoxiei este cea ce are in centru invierea, viata cea vesnica si nu cea ce pune acentul pe moarte. La noi moartea e doar o usa, o trecere, un prag. Asa cum spune si rugaciunea: < Mutatu-te-ai la viata ceea ce esti Maica Vietii >. Deci, accentul cade pe viata vesnica, prin urmare este corect sa spunem < La multi ani >”, explica si parintele Ioan Chirila, presedintele senatului Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.

In calendarul popular, de Santa Maria Mare se marcheaza trecerea de la vara la toamna, iar marinarii sarbatoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei.

In 15 august este si onomastica a 2,2 milioane de romani. Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sarbatoare legala si zi nelucratoare la noi, la fel ca si in alte zece tari europene – Franta, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau in unele landuri din Germania.


Sursa: sfatulparintilor.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!