Execuția mareșalului Ion Antonescu a avut loc pe 1 iunie 1946, la ora 18:03, la Jilava. Ion Antonescu ceruse să fie executat de armată, dar a fost refuzat. În momentul tragerii, Antonescu a salutat, după care a căzut. Șeful gardienilor l-a împușcat în cap cu revolverul, dar doctorul nu a confirmat decesul, așa că a mai fost nevoie de încă un glonț în piept. În ciuda acestor măsuri, Antonescu și generalul Vasiliu mai prezentau semne de viață. Seful gardienilor a luat o pușcă și a tras trei patru focuri în corpul lui Antonescu. Doctorul a constatat decesul mareșalului în jurul orei 8:15. Faptele petrecute în acest timp au fost prezentate într-un proces verbal, întocmit de Comisia constituită de Parchetul Tribunalului Ilfov, precum și înregistrate de câteva camere de luat vederi. Filmele se află la Ministerul Justiției.

S-a născut în anul 1925, în comuna buzoiană Lecuieşti, iar astăzi, în ciuda aerului de bătrânel cumsecade, Alexandru Vişinescu apare pe lista celor mai cruzi torţionari din perioada comunistă. Fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat pare acum un bătrânel cumsecade, care locuieşte într-un bloc din centrul Capitalei. El a condus închisoarea de la Râmnicu Sărat în perioada în care liderii politici Corneliu Coposu, Ion Mihalache sau Ion Diaconescu au fost torturati şi supuşi unor tratamente inumane în această închisoare. El este responsabil de moartea mai multor dizidenţi politici, în special elita politică a PNŢ.

Alexandru Vişinescu a făcut parte din plutonul de execuţie al mareşalului Antonescu

La 21 de ani, Vişinescu a fost unul dintre cei care au tras în mareşalul Ion Antonescu. Această informaţie apare într-o carte publicată de Cicerone Ioniţoiu, deţinut politic şi autor al unor lucrări de referinţă în domeniul represiunii comuniste.

În multe lucrări de specialitate care descriu temniţele comuniste se menţionează că Alexandru Vişinescu a făcut parte din plutonul de execuţie al mareşalului Ion Antonescu. Fostul şef al statului, Generalul Ion Antonescu, a fost condamnat de un tribunal al poporului pe 17 mai 1946 şi a fost excutat de un pluton de ofiţeri pe 1 iunie. La penitenciarul Jilava, Vişinescu a fost mai întâi şef al Biroului Operativ, fiind cel care supraveghea locul de detenţie şi regimul aplicat deţinuţilor, comportamentul acestora, dar şi atitudinea cadrelor de la Jilava. El a devenit apoi chiar comandantul penitenciarului. De la Jilava, Vişinescu este trimis la penitenciarul de femei Mislea, cunoscut drept o închisoare politică dură. Alice Panaiodor, deţinut politic în acest penitenciar, scrie în cartea “Traversarea focului” că regimul de detenţie instituit de Vişinescu la Mislea era unul de tortură. Cicerone Ioniţoiu susţine în lucrările sale, că în perioada în care Vişinescu a fost ofiţer politic la Mislea, acolo era închisă Maria Antonescu, soţia mareşalului Antonescu.

“[…] După care s-a dat comanda pentru execuţie. Armele au fost încărcate şi atunci când s-a tras, Mareşalul a salutat ridicându-şi pălăria cu mâna dreaptă, după care a căzut. Mareşalul s-a ridicat imediat, sprijinindu-se într-un cot şi a spus: ‘Nu m-aţi împuşcat, domnilor, foc!’, după care gardianul şef s-a dus la Antonescu cu pistolul în mână şi l-a împuşcat în cap. Doctorul i-a examinat şi a spus că Antonescu şi Vasiliu erau încă în viaţă. Gardianul şef s-a dus din nou la Vasiliu, dar i s-a blocat pistolul când a încercat să tragă. A luat o puşcă de la unul dintre gardieni şi a tras un foc în capul lui Vasiliu, dar după aceia puşca s-a blocat şi ea.” “A schimbat puşca cu alta şi a mai tras alte trei focuri în diferite părţi ale corpului lui Vasilescu după care s-a dus la Mareşal şi i-a tras trei focuri în piept. Doctorul i-a examinat din nou şi a spus că Antonescu era mort, dar Vasiliu mai era în viaţa. Din nou, gardianul a tras un foc în capul lui Vasiliu. Creierii lui Vasiliu au fost împrăştiaţi, dar el mai mişca şi mai spunea ceva ce nu putea fi înţeles. Gardianul s-a dus din nou şi i-a mai tras două focuri in cap după care doctorul l-a declarat şi pe Vasiliu mort.”

 

Articole recomandate!

1 COMENTARIU

 1. Şi gândiţi-vă că a beneficiat de pensie specială şi toate drepturile speciale celor ieşiţi la pensie din Armată. MAI,etc. Condamnarea lui a venit foarte târziu…I-am plătit regeşte 26 de ani pe aceşti criminali, iar noi am muncit pe salarii minime, iar în 2010 ne-au tăiat salariile, şi aşa mici, cu peste 40%.

 2. CAPITALISTII SUNT LA FEL DE BUNI IN EXECUTII / GENOCIDURI PRECUM COMUNISTII: Vezi executia lui Ceausescu (care a fost realizat fara ca inculpatul sa fii beneficiat de vre-un proces) , Sadam, plus multe alte exectuti / Genociduri realizate (si recunoscute de curand) de catre CIA in America Latina (El Salvador, Guatemala)

 3. Cei care au făcut pușcărie pe timpul lui Ceaușescu nu au făcut degeaba,Ceaușescu dacă n aveai de munca îți dădea ,dacă nu aveai casa îți dădea ,de foame nu a murit nimeni pe timpul lui iar de șomaj nici nu se știa acest cuvint atunci .Corneliu Copos si alții ca el sa spună fără nici o Rușine de ce au făcut pușcărie ,iar dacă au făcut pușcărie cei din timpul lui Ceaușescu cum pot avea azi funcții de conducere???Raspuns: deoarece suntem încă conduși de unii din vechiul Regim

 4. Întrebați-l pe Ion Iliescu de ce a vândut Țara ,de ce a început distrugerea ei sistematic prin așa lege a privatizării ,ce înseamnă ea de fapt pentru aceasta țara???? Ce sa întâmplat cu rezerva tării noastre strânsă de Ceaușescu sa întrebat cineva ,de ce a fot nevoie sa fie acesta împușcat? De ce sa temut Iliescu?…..

 5. securisti=au format toate partidele dupa revolutie,orice am fi votat tot ei erau la putere,sa nu uitam ce a spus PETRU TUTEA imi pare rau ca mi-am sacrificat tineretea si viata pentru un popor de idioti.care nu au inteles nimic din sacrificiul suprem al detinutilor politici care au luptat chiar si in puscarii cu sistemul sovietic pentru a apara libertatea oferita de adevarata democratie

 6. Rapandule comuniste, zdrentze infecte, otrepe, criminali in serie. Astia au infectat tara vreme de jumatate de veac. O secatura ca Visinescu s-a catzarat pe cadavrele unor martiri ai neamului. Rusine vesnica si de nespalat.

 7. Dacă tot a fost descoperit acest torționar cu probe indubitabile ,de ce nu este și el judecat în regim de urgenta ?încă mănâncă pensia lui grasa în timp ce alți nenorociți de soarta timpului trecut trăiesc în mizerie …asta este adevărată problema …

 8. VIsinescu isi merita aceasi soarta , mai degraba torturat pana moare stiu ca mai are 1 % viata , dar e prea de tot …. nu uitati ca evreii conduc lumea in momentul de fata … evreii din germania au venit la ministerul de interne al angliei in 1938 si le-au propus sa intre in razboi sa distruga germania ca sa le dea lor (evrei) palestina si in asa mod au convins si pe americani care nu aveau nici o treaba cu razboiul sa distruga germania …. iar iliescu este cel mai mare criminal din romania ….. mie imi pare rau ca au gresit acesti oameni ca Antonescu ,Vasiliu poate isi meritau soarta poate nu … dar visinescu a facut mai mult rau decat antonescu …. oameni buni ceasescu se invarte in mormant cand vede ce popor am ajuns …. de foame de ne furam intre noi si ne vindem pe niste bani marunti in frunte cu Iohanis si cu partidul vietii …. imi pare rau dar ar fi cazul sa punem piciorul in prag !

 9. Cu tot respectul, filmul nu concorda cu povestirea si nu rezulta de absolut nicaieri ca Visinescu a facut parte din plutonul de executie!Nu zic ca nu e posibil, dar din articol, film, ma rog, tot ce e publicat aici , nu rezulta asta!

 10. Cred ca Visinescu asta are si o pensie pe masura activitatii sale!!!! Asa cum are si tov Iliescu si multi altii ca ei.
  Uite comentariu: ” astăzi, în ciuda aerului de bătrânel cumsecade, Alexandru Vişinescu apare pe lista celor mai cruzi torţionari”. Numai un orb poate vedea pe fata lui vesnic incruntata, figura unui “batranel cumsecade”. E bine ca mai traieste, din doua motive: daca are un dram de omenie, va avea remuscari chinuitoare pana la sfarsitul vietii. Apoi al doilea, poate apuca si o pedeapsa pe masura faptelor sale. Dar cine sa i-o dea?

 11. Stimați domni și doamne care huliți pe români, care îi acuzați că sunt de neam de rahat, că sunt lași, că sunt comuniști, că sunt trădători de neam, voi , de câte ori ati iesit în stradă să protestati, să vă cereți drepturile? Să pierdeți din timpul vostru prețios câteva ore pe zi , în fiecare zi, În ploaie sau în frig, protestând pentru drepturile tuturor, riscând să fiți luați de jandarmi și bătuti, riscând să fiți amendați și dati afară din slujbe? În decembrie 89 ati stat în fața unui pistol mitralieră? Ați strigat ”Vom muri și vom fi liberi!”? Ați fost în 90 în Piața Universității? Ați încasat niște ciomege pe spinare de la mineriii aduși de Iliescu?…. Probabil că nu… pentru că doar unul din 10 mii a făcut așa ceva… Ceilalti hulesc…

 12. o tara care isi executa cu tribunale improvizate adevaratii conducatori, poarta blestemul sangelui lor. Sa nu uitram ca si Isus a fost condamnat si pus pe cruce de exact tocmai aceeia care au mancat cei 5 pesti si doua paini. Cum poate Romania sa fie condusa de ilustrii cand poporul cu mana lui ii executa?? Este usor de inteles de ce azi la conducere sunt oameni de proasta speta…..Nu stiu care ar fi fost deznodamantul daca acest maresal ar fi continuat sa conduca. Nu sunt de acoed cu extrema dreapta cum nu sunt nici cu cea stanga. Dar cu siguranta ca pe acest om si tovarasii lui ii admir. Lista celor care au sfarsit asa pe meleagurile noastre e lunga. O stim cu totii. Nu i pretuim cand isi asuma??? Sa fim sanatosi. Asa trebuie sa se intample, asa este poporul asta.

 13. Dupa ce am citit articolul, m-a cuprins rusinea pentru ceea ce lasam la urmasi !!! Noi am stiut sa ne supunem, sa ne lamentam si i-am ajutat pe HOTI sa ne dezbrace de haina morala ! Asteptam sa se mai nasca un ANTONESCU !!!

 14. Rusine criminalilor ! Istoria s-a repetat ! Au fost impuscati si cei doi Conducatori ai Romaniei-sotii Ceasusescu ! In fiecare partid exista padure dar si uscaturi ! Cei care au platit cu viata lor au iubit aceasta tara !Au ramas uscaturile care se imbuiba cu munca romanului de rand ! Acum au dat legea sa vindem tara la hectar ,pe cativa euro ! Au fost Eroi ! Eroi sunt inca ! Si-or fi in Neamul Romanesc ! Haideti sa scapam de uscaturi -coruptii si tradatorii zilelor noastre ! Amin!

 15. Comunisti nenorociti!
  Rusii sant niste gunoaie in frunte Cu Lenin, Stalin si Putin.
  Rusia daca nu exista, Romania era sus pe culmile civilizatiei.
  Rusi retardati si barbari!
  Poporul de alcoolisti si nenorociti!

 16. NU neamul Romanesc este de rahat….ci acei tradatori si acei non romani, care au acum nume Romanesti dar care la origini nu sant deat slavi, tigani, evrei….si au intrat in tara noastra odata cu tancurile rusesti, tancuri care i-au propulsat ca elita a tarii, omorand intr-un stil barbar adevarata elita Romaneasca…..politica, intelectuala, militara…..elita care a fost promovata intr-un mod meritoriu nu pe pile si spaga….acei care conduc Romania la ora actuala…..nu sant decat urmasii acelor indivizi care au intrat cu tancurile sovietice in tara noastra si care se bucura enorm cand aud cum ne injuram singuri !

 17. Ce sursa istorica certifica afirmatia sustinuta de jurnalist? Eu unul nu am gasit asa ceva, si credeti-ma am aprofundat acest subiect. Apreciez ca o lipsa de deontologie si nu cred ca va aduce vreodata un premiu “Pullitzer” semnatarului articolului. Regrtabil sa apelezi la tertiputi ieftine “sa fi citit”!

 18. Aceasta realitate consemnata video si prin procese verbale trebuie sa apara in cartile de istorie .nu gogomaniile care le vara cu forta sistemul in capul copiilor …..si multe alte adevaruri ar trebui luminate .felicitari Dana ptr articol

 19. Oameni buni ce usor ne dezbinam pentru o parere sau alta ,ca e vinovat ca a tras ca nu a tras etc nu conteaza si spun asta stiind ca da iliescu esalonu secund care prb ne vor mai conduce 100 de ani sunt vinovati de mult mai multe dar….noi ce facem in privinta asta?li se ia la romani case de catre banci se pun dobanzi peste dobanzi de nu mai ai cum sa scapi ,parlamentari isi voteaza pensii ,imunitati etc noi ce facem?NIMIC ei au vina lor dar si noi pe a noastra ca daca ei fac aceste lucruri daca ei isi bat joc daca pentru ei nu reprezentam decat o masa de manevra la votare ,daca cei ca visinescu si multi alti sunt platiti din bani poporului si etc etc E DOAR PENTRU CA NOI PERMITEM ASTA

 20. sa revin cu un comentariu edificator pentru toti cei care zic ca neamul nostru e de rahat. neamul romanesc este unul din putinele neamuri care nu a asuprit niciodata vreun alt popor. de ce? pai e simplu: pamantul acesta are de toate iar noi suntem niste oameni pasnici si toleranti. dacii se aparau si trageau bine cu arcul, nu invadau pe altii. neamul acesta a dat multe valori in diverse domenii si a dovedit mari capacitati ! cei care spuneti ca suntem de rahat sunteti niste victime umile in fata dusmanilor care de peste 300 de ani ne ataca neprovocat si ne omoara liderii, de la Brancoveanu si pana la ultimul, Ceausescu ! principiul acesta se cheama: “tob shebe goyim harog” adica “pe cei mai buni din ne-evrei, omoara-i”. conform acestui principiu talmudian noi am ramas fara lideri si am ajuns in situatia dezastruoasa de azi. nu va mai vorbiti neamul de rau ci incercati sa descoperiti cine ne sunt dusmanii si de ce ne ataca !