in

Atracții și obiective turistice în Vrancea

Frumusețile naturii, istoria și pasiunea lui Bachus, toate pot fi admirate pe teritoriul județului Vrancea. Reședința, orașul Focșani este adesea vizitat pentru muzeele sale, mausolee și case memoriale de către cei care doresc să descopere istoria locală și parte din cea națională.

Iubitorii de natură și minunile acesteia pot face popas la rezervația naturală Cheile Tișiței, unde vor găsi văi înguste, subterane, cascade, păduri, pajiști acoperite de flori rare precum floare de colț sau papucul doamnei.

Cascada Putnei oferă de asemenea un loc de poveste, alături de stațiunea Lepșa, cu cel mai bun păstrăv, și cu trasee ideale pentru ciclism. O altă atracție turistică deosebită o reprezintă rezervația Focul Viu, numit datorită unor emanații de gaze naturale, care se aprind uneori la soare, iar Lacul Negru este renumit pentru culoarea dată de turbă.

Recunoscute chiar și pe plan internațional, regiunile viticole Beciul Domnesc și Hrubele Domnești, oferă iubitorilor de vinuri degustări delicioase, vizite la crame medievale.

Stațiunea Soveja din comuna Soveja, județul Vrancea

Statiunea ofera un climat de depresiune, sedativ, cu veri racoroase si ierni relativ reci. Temperatura medie anuala nu depaseste 8°C, iar precipitatiile se situeaza in jurul valorii de 700 mm/an.

In statiune exista ape minerale sulfuroase, clorurate, hipertone si sodice care sunt utilizate pentru tratarea nevrozelor astenice si a starilor de surmenaj.

Climatul sedativ recomanda statiunea in tratarea nevrozelor, starilor de surmenaj fizic si intelectual, starilor de debilitate, afectiunilor profesionale (silicoza) si ginecologice.

Instalatiile si aparatura medicala asigura tratamente si proceduri ca: hidroterapia, masoterapia, electroterapia, terapia respiratorie, gimnastica medicala. Tratamentele balneare sunt efectuate sub supravegherea personalului medical.

Cetatea Crăciuna din județul Vrancea

In apropierea orasului Odobesti exista un loc numit „la Cetatuie”, unii cronicari si istorici afirmand ca pe Dealul Odobestilor se afla in trecut Cetatea Craciuna.

La a XXXIX-a Sesiune Nationala de Rapoarte Arheologice, organizata de Compartimentul Arheologie din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor si de Muzeul „Callatis” din Constanta, arheologul dr. Victor Bobi, alaturi de muzeografii Aurel Nicodei si Aurora Emilia Apostu, a sustinut, pe baza cercetarilor arheologice efectuate in anul 2004, o noua ipoteza privind localizarea mult cautatei cetati Craciuna, si anume la Floresti (Cimpeneanca), langa Focsani.

Istoric Cetatea Craciuna din judetul Vrancea:

Dateaza din secolele XIII-XV si a fost fortificata de catre domnitorul Stefan cel Mare cu scopul de a asigura un avanpost in calea incursiunilor turcesti
Aproape de locul Socilor, Radu cel Frumos a ridicat Cetatea Craciuna, cucerita in 1482 de Stefan cel Mare. Targul nu a supravietuit luptelor si obisnuitelor distrugeri ce le insoteau, la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului urmator, decazand la nivelul unui sat.

Mausoleul eroilor din orașul Mărășești, județul Vrancea

Mausoleul eroilor de la Marasesti, este un monument ce a fost inaltat intre anii 1919 si 1938 fiind cel mai spectaculos mausoleu din estul Europei, ridicat in memoria eroilor care au luptat in Primul Razboi Mondial.

Desi inferioare numeric, trupele romane au reusit sa respinga atacul trupelor germane unde au pierit 480 de ofiteri si 21.000 de soldati romani.

In centrul mausoleului este dispus sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, decedat la 21 iulie 1919. Generalul Eremia Grigorescu fost decorat cu Steaua Romaniei si Ordinul Sfantul Gheorghe si Sfanta Ana al Tarului Rusiei, a fost Prim Cavaler al Legiunii de Onoare si a primit o sabie de samurai avand gravate cuvintele „Pe aici nu se trece!”.

Pe „Culoarul Cavalerilor”, alaturi de maiorul mitralior Grigore Ignat sau locotenentul Gabriel Pruncu, se afla si mormantul Mariucai Zaharia, copila de 12 ani din Haret care a ajutat armata romana, transmitand din nucul aflat in spatele casei date despre inaintarea nemtilor, pana in momentul in care a fost doborata de glontul unui lunetist neamt.

Monument de arhitectura funerara, Mausoleul Eroilor de la Marasesti este unicat, atat prin valoarea lui arhitecturala cat si ca proportii; este opera unor autori de prestigiu: arh. George Cristinel, sculptorii Ion Jalea si Cornel Medrea, Pictorul Eduard Saulescu.

Bine de stiut:

Astazi mausoleul adaposteste 5.073 de soldati si ofiteri in 154 de cripte individuale si 9 cripte comune de pe 18 culoare.

Muzeul de Istorie și Arheologie din orașul Focșani, județul Vrancea

Muzeul de Istorie şi Arheologie din Focşani este parte a Muzeului Vrancei, fiind unul dintre elementele culturale de maximă însemnătate pentru localnici.

În cadrul acestuia exista şi astăzi o serie de atestări documentare şi de documente cu valoare istorică, fiind identificate în regiunea Bordeşti, Mera, Cândeşti sau Bătineşti.

Istoric Muzeul de Istorie şi Arheologie din Focşani:

Muzeul de Istorie si Arheologie din Focşani a fost creat din dorinţa de a relata o mare parte din istoria regiunii, adunând o colecţie impresionantă de mărturii istorice. Începand cu anul 2004, autorităţile au fondat în cadrul Muzeului Vrancei secţia de istorie. În cadrul acestuia putem admira colecţii arheologice ce provin din regiunile Coroteni, Mânăstioara şi Cândeşti, dar şi celebrele culturi de la Cucuteni sau Monteoru.

Obiective principale de vizitat la Muzeul de Istorie şi Arheologie:

În cadrul său, persoanele interesate pot admira mărturii istorice ce datează din anul 1848, dar şi documente referitoare la Unirea Principatelor Române, alegerea domnitorului Ioan Cuza, luptele istorice de la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz.

În apropiere de Muzeul de Istorie şi Arheologie mai puteți vizita următoarele obiective turistice: 

Biserica Sfinţii Voievozi, parcul Nicolae Bălcescu

Mausoleul din orașul Focșani, județul Vrancea

Mausoleul din Focșani reprezintă un obiectiv turistic însemnat al regiunii. Construcția acestuia a devenit una dintre cele mai mari necesități ale zonei încă din anul 1926.

Atunci când privești clădirea nu ai cum să nu remarci însemnele „Pro Patria”, închinate în cinstea eroilor neamului, căzuți pentru patrie.

Bine de știut:

Mausoleul din Focșani este declarat monument istoric.

Istoric Mausoleul din Focșani:

În anul 1926, Societatea „Mormintele Eroilor” este cea care a avut initiativa de a demara constructia acestuia, impreuna cu sprijinul autoritatilor si al localnicilor focsaneni care au suportat o parte insemnata din cheltuieli. Asa se face ca in anul 1927 au inceput lucrarile de construire al Mausoleului din Focsani.

Planurile arhitectului S. Balosin au fost bazele pentru constructia mausoleului. Stilul pe care l-a urmat arhitectul a fost cel bizantin. Liniile curbe, arcadele bine reliefate reusesc sa demonstreze o parte din istoria neamului.

În apropiere de Mausoleul din Focșani mai puteți vizita următoarele obiective turistice: 

Biserica Înălțarea Domnului, Mausoleul Eroilor Sud

Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precista din orașul Focșani, județul Vrancea

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”- Precista din Focsani, este o ctitorie voievodala despre care exista putine informatii documentare; nu se cunoaste actul de intemeiere si nici pisania initiala din cauza cutremurelor, incendiilor si a navalitorilor straini.

Acest asezamant a fost cladit in partea moldoveneasca a orasului, la inceputul secolului XVIII, adica in anul 1710, singurele informatii pe care le ofera hrisovul din 1733 emis de domnitorul Grigore al II lea Ghica care mentioneaza infiintarea ei de catre Nicolae Mavrocordat.

De-a lungul timpului, acestei mânăstiri i s-au acordat privilegii, iar dupa un timp a devenit metoc al manastirii Mera.

Biserica Precista este un monument de plan treflat, avand un pridvor format din arcade, un pronaos despartit de naos, abisale laterale, absida altarului; deasupra pridvorului se ridica turla clopotnita.

Intreaga constructie este realizata din caramida, turla este din lemn, biserica nu mai are pictura, pardoseala este din dale de piatra, iar tamplaria din interior este din lemn.

Bine de stiut:

Din cauza stricaciunilor, reparatiile care s-au realizat nu au pastrat stilul initial al arhitecturii, facandu-se unele modificari.

Rezervația naturală Tișița din comuna Tulnici, județul Vrancea

Rezervația Naturală Tișița reprezintă o atracție turistică importantă a regiunii Vrancea.

Rezervația Naturală Tișița se află situată în apropierea localității Lepsa, chiar în bazinele pârâurilor Tisita Mică și Tisita Mare.

Rezervația Naturală Tișița face parte din categoria rezervațiilor mixte ale țării noastre, configurând un frumos peisaj montan.

Pădurile stufoase de conifere și foioase, dar și faună și vegetația bogată transformă aceste
locuri în cele mai prețioase ținuturi ale regiunii, fiind considerate de cercetători un adevărat tezaur natural.

Ajunsi în Rezervația Naturală Tișița, turiștii sunt încântați să observe niște văi destul de înalte și lungi, căpătând aspecte de canion. De asemenea, sunt surprinși de liniștea, dar și de murmurul pârâurilor ce înconjoară întreaga regiune.

Obiective principale de vizitat la Rezervația Naturală Tișița:

În cadrul Rezervației Naturale Tisita, turiștii pot admira specii rare de plante și animale. Plantele alpino-boreale, atlantice și alpino-carpatice sunt atât de prețuite încât valoarea acestora a transformat întreaga regiune într-o adevarată rezervație protejată de forța distructiva a omului.

Program de vizitare Rezervația Naturală Tișița:

Se poate vizita zilnic, pe timp de zi. Este bine de știut că ar trebui să veniți la rezervația de dimineață, pentru că aveți un drum lung de parcurs aici. În plus, aveți grijă pentru că puteți da peste animale sălbatice prin rezervație.

În apropiere de Rezervația Naturală Tișița mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Stațiunea turistică Lepșa, păstrăvătia Lepșa, cascada Putna

Cascada Putnei din comuna Tulnici, județul Vrancea

Peisajul creat la revarsarea cascadei Putnei este unul destul de mirific, ce trebuie observat de ochii fiecaruia dintre noi.

Cascada Putna se afla situata in apropierea satului Lepsa, fiind una dintre cele mai importante rezervatii geologice din tara. Dimensiunea rezervatiei nu este foarte mare, fiind cuprinsa in limita a 10 hectare, insa atractiile naturale sunt destul de bine conturate.

Admirata anual de zeci de turiști romani si straini, curiosi de descoperirile naturale din tara, cascada incanta prin lungimea sa de 76 metri.

Frumusetea cascadei poate fi admirata atat vara, in anotimpul cel mai calduros, cand peisajul verde de jur imprejurul sau ii da un farmec aparte. Nici iarna nu este de neglijat.

Bulgarii de zapada, dar si turturii ce atarna pe toata inaltimea cascadei iti dau senzatia
unui mediu polar nemaintalnit.

Nu de putine ori s-a spus ca cei veniti aici pentru a o admira pot beneficia de proprietatile sale curative, cascada oferind o buna relaxare psihica pentru cei incarcati de atmosfera apasatoare a marilor centre urbane.

Cascada Misina din comuna Nistorești, județul Vrancea

Cascada Misina este o rezervatie naturala de tip mixt, situata in bazinul superior al Paraului Misina.

Aria protejata Cascada Misina ocupa un areal de 183,5 ha si este de tip hidrogeomorfologic, forestier, floristic, faunistic si peisagistic.

Relieful este dominat de puternicele procese tectonice din trecut, datorita carora, intr-o zona marcata de o panza de sariaj si o falie inversa, s-a format si Cascada Misina cu o rupere de panta de peste 12 m.

Culmea Misinei si plaiul Intorcatoarea domina rezervatia, fiind situate in est, in partea opusa a Culmii Fagetu Rotund, ambele fiind orientate pe directia generala SV si NE.

Peisajul este dominat de culmi care converg spre zona cascadei si confera reliefului un caracter framantat, accentuat de reteaua hidrografica bogata, ale carei vai inguste au versantii abrupti, foarte greu accesibili.

Aici au fost identificate 122 de specii de plante superioare a caror pondere, dupa originea fitogeografica este asemanatoare cu aceea intalnita in ariile protejate invecinate din Cheile Narujei.

Mănăstirea Buluc din comuna Jariștea, județul Vrancea

Situata in comuna Jaristea, judetul Vrancea, Manastirea Buluc a fost intemeiata de boierul Isaia Caragea si a fost sfintita la data de 8 martie 1679.

Manastirea este construita din barne de brad in forma de cruce, ferestrele sunt din lemn si au forma dreptunghiulara, pardoseala este din scândură, iar acoperişul din tablă zincată.

Interiorul bisericii nu este pictat, insa pereţii sunt împodobiţi cu icoane.

Manastirea Buluc poarta hramurile „Sfanta Treime” si „Schimbarea la Fata”.

Istoric Manastirea Buluc din comuna Jaristea:

In perioada interbelica (1922-1928), manastirea a fost reconstruita, insa cutremurul din 1940 a daramat-o aproape in intregime. Dupa nefericitul eveniment, manastirea a fost refacuta din temelii.

Cativa ani mai tarziu (1951-1961), Manastirea Buluc a adapostit o obste de maici, fiind parasita ulterior.

Anul 1991 marcheaza momentul cand locasul este redeschis.

Mănăstirea Musunoaiele din comuna Fitionești, județul Vrancea

Manastirea Musunoaiele este situata pe soseaua Focsani-Panciu, la circa 40 km N de Focsani. Este o mânăstire de calugari si poarta harmul „Adormirea Maicii Domnului” (15 august).

Biserica veche, este o constructie din lemn, tencuita, in forma de cruce compartimentata in Altar, naos, pronaos si pridvor. Altarul este luminat de o fereastră mare la rasarit si una mica la nord. Intrarea in pridvor se face printr-o usa din lemn in doua canaturi. In stanga usii este pictat Sf. Apostol Petru, iar in dreapta Sf.Apostol Pavel, deasupra este pictata scena Adormirii Maicii Domnului.

Bine de stiut:

Pictura bisericii vechi este realizata de Ad. Cantini.

Istoric Manastirea Musunoaiele din comuna Fitionesti:

Biserica din lemn a fost ctitorita de calugarul Dimitrie intre anii 1839-1841. Biserica din zid a fost construita in 1940, ctitor fiind staretul Evghenie Hulea, staret al manastirii pana in 1949. Pictura a fost realizata de staretul ieromonah Isac Bors in anul 1951.

Mănăstirea Recea din comuna Dumbrăveni, județul Vrancea

Amplasata in zona Subcarpatilor de Curbura, Manastirea Recea ocupa un loc aparte printre atractiile turistice din judetul Vrancea (comuna Dumbraveni).

Schitul de maici Recea reprezinta unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, motiv pentru care nu ar trebui ratat.                                                        Peisajul invecinat este unul pitoresc, specific unei zone aflate la poalele muntelui.

Istoric Manastirea Recea din comuna Dumbraveni:

Construita in anul 1686 de clucerul Mihaila, manastirea poarta haremurile „Nașterea Maicii Domnului” si „Sfantul Nicolae”.

Monument istoric si de arhitectura religioasa, manastirea a fost reparata în anul 1710 si restaurata între 1802-1804.

În perioada 1994-1995, pictorul si preotul Petre Brasoveanu din Buzau a realizat o serie de picturi în tehnica fresco.

Mănăstirea Dălhăuți din comuna Cârligele, județul Vrancea

Mănăstirea Dălhăuți se număra printre cele mai vechi lăcaşuri de cult vrâncene.    Mănăstirea Dălhăuți este considerată monument istoric. În curtea sa putem observa atât o biserică din lemn, cât şi una din zid. În interiorul Mănăstirii putem observa Moaştele Sfântului Mucenic Talaleu, dar şi ale Sfântului Ignatie cel Nou.

Bine de ştiut:

• Mănăstirea Dalhauti poartă hramul „Izvorul Tămăduirii” (cea de zid) şi a „Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril” (cea de lemn).

• Mănăstirea Dălhăuți este o mănăstire de maici.

Istoric Mănăstirea Dălhăuți din satul Dălhăuţi:

Prima atestare documentară a Mănăstirii Dălhăuți datează din anul 1625.                Mănăstirea Dălhăuți are o vechime considerabilă, dăinuind peste ani vreme de mai bine de cinci secole. Aceasta a fost sortită, după spusele localnicilor, să facă mult bine celor veniţi să se roage, fiind considerată a fi un adevărat Izvor Tămăduitor. Se spune că Mănăstirea a fost construită de doi ciobani, acestora aratandu-li-se o lumină – cea sfântă – care şi astăzi dăinuie şi vieţuieşte în aceste locuri.

Obiective principale de vizitat la Mănăstirea Dălhăuți:

Turiştii aflaţi în regiune se pot considera pe deplin fericiţi dacă vor trece pragul Mănăstirii Dălhăuți întrucât aici se afla o icoană făcătoare de minuni – cea a Maicii Domnului.

Casa memorială Moș Ion Roată din comna Câmpuri, județul Vrancea

Situată în comună Câmpuri, judeţul Vrancea, Casa  Memorială Moş Ion Roată este o locuinţă ţărănească specifică Ţării Româneşti.                                                            Casa lui Moş Ion Roată, monument istoric, reprezintă o casă ţărăneasca de sfârşit de secol XIX. Aici s-a amenajat o expoziţie în memoria celui care a reprezentat judeţul Putna în calitate de deputat în divanul Ad-hoc al Moldovei.

Casa este formată din două odăi despărţite de o uşă şi cu tavan din lemn. Aici sunt expuse obiecte specifice mediului familial şi social, încercând să redea atmosfera epocii în care a trăit Ion Roată.

Personalitatea lui Ion Roată, de la militant pentru Unire şi îmbunătăţirea soartei ţăranilor, trăsăturile arhitectonice, de locuinţa ţărănească monocelulară, specifică Ţării Vrancei, armonioase şi expresive, fac din acest obiectiv istoric şi muzeistic, un punct de atracţie şi interes pentru cel ce călătoreşte prin Vrancea.

Istoric Casa memorială Moş Ion Roată din satul Gura Văii:

A fost inaugurată cu prilejul Centenarului Unirii Principatelor Române

Obiective principale de vizitat Casa memorială Moş Ion Roată:

Sunt expuse şi mărturii documentare privind activitatea sa în Divanul ad-hoc al Moldovei (1857), ca deputat al ţărănimii putnene.

În apropiere de Casa memorială Moş Ion Roată mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

  • Mănăstirea „Trei Brazi” de la Panciu,
  • Mausoleul Mărăşti
  • Mausoleul Soveja

Rezervația naturală Focul Viu din comuna Andreiașul de Jos, județul Vrancea

Rezervatia naturala Focul Viu se afla in apropierea orasului Focsani, la numai 37 kilometri departare, in localitatea Andreiasu de Jos, pe malul Milcovului.

Am putea spune ca Milcovul este destul de frecvent vizitat de catre mii de turisti, an de an, acestia urmarind frumusetile zonale. Desi asezarile rurale de aici sunt cuprinse de saracie, natura le confera turistilor multa liniste, dar mai ales o serie de surprize destul de inedite in asa fel incat sa renunte la drumetiile lor.

Se poate spune ca natura a inzestrat pamanturile acestor locuri cu multe bogatii si zacaminte naturale si, tocmai de aceea, ca urmare a unor urme de gaze naturale, in zona se creaza impresia ca pamantul arde ca o torta. Intr-adevar, cateva flacari stau de veghe si zi si noapte, fiind principala atractie a turistilor veniti sa viziteze tinuturile vrancene.

Inca din anul 1995 intreg teritoriul situat in aceste locuri a fost numit Rezervatie Naturala, fiind o zona ocrotita prin lege. Am putea spune ca binele este destul de mare daca ne vom gandi la protectia padurilor de conifere din aceste regiuni, astfel putandu-se proteja pamanturile si locuintele situate pe dealurile inalte in fata alunecarilor de teren.

Potrivit specialistilor, ca urmare a unor depozite de hidrocarburi insemnate, acestea ies la suprafata, generand flacari destul de pronuntate. Flacarile difera in dimensiuni, pornind de la cele mai joase de 10 centimetri si pana la cele mai inalte, ajungand uneori chiar la 60-70 centimetri. Chiar si așa, vulcanii noroiosi nu isi vor putea face aparitia in asemenea locuri tinand cont de asezarea geografica si de influentele naturii.

De asemenea, intreaga regiune este protejata de un zid de piatra, in asa fel incat turistii sa nu se aventureze prea mult, punandu-si sanatatea in pericol.

Bine de stiut:

An de an, localnicii din Andreiasu de Jos cheama turistii la distractie, cantand si dansand la Sarbatoarea Focului Viu.


Sursa: locuridinromania.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!