Unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Transilvania, Biserica Evanghelică din Reghin își poartă și astăzi cu mândrie portul. Biserica a fost început să fie construită în jurul anilor 1330, iar cei care îi trec pragul află cu aici se regăsesc patru elemente de arhitectură foarte rare în Europa, și despre care se spune că sunt dovada clară că avem de a face cu arhitecți care au aparținut Ordinului Cavalerilor Teutoni.
O construcție ca o enigmă
Biblioteca Municipală din oraș are în patrimonial său un manuscris în care chiar arhitectul Gustav Muller consideră că Biserica Evanghelică este o ”construcție enigmă”. Și atunci, cum să nu apară tot felul de legende, mai mult sau mai puțin adevărate?
Legătura cu Cavalerii Teutoni
Potrivit celor afirmat de arhitectul Gustav Muller, cele patru elemente de arhitectură despre care vorbeam la început sunt o fereastră gotică despre care se știe că datează din jurul anilor 1400, consolele cu guler de piatră de la nervura arcaturilor încrucişate deasupra corului, inscripţia în piatră din locul unde se află de obicei corul, precum şi firida de şezut din cor. Acestea ar fi elementele specifice arhitecturii Ordinului Cavalerilor Teutoni, ceea ce i-a făcut pe cercetători să afirme că acest lăcaș de cult a avut o mare importanță în acea perioadă.
Istorie zbuciumată
Datând din secolul XIV, Biserica Evanghelică din Reghin este cel mai vechi lăcaș de cult din oraș. Istoria sa este una zbuciumată, trecând și printr-un incendiu în 1708, pe perioada răscoalei antihabsburgice. Aproape 70 de ani a zăcut în ruină, după care a avut parte de o nouă perioadă de glorie. Revoluția din 1848 a fost una aprigă aici, iar biserica a fost din nou incendiată. În secolul XX biserica a trecut prin două etape majore de restaurare.
O comoară ascunsă
Misterul care înconjoară acest lăcaș de cult a dat naștere la multe speculații. Mulți susțin că această biserică ar fi locul unde este ascunsă o comoară uriașă a Cavalerilor Teutoni, iar multiplele simboluri care se regăsesc aici sunt de fapt codul care, o dată descifrat, ar duce la descoperirea acesteia. Nu puțini sunt cei care susțin că au găsit calea de descifrare a codului, dar comoara, dac-o exista, încă nu a fost scoasă la lumină.
Program de promovare turistică
Biserica Evanghelică din Reghin își merită cu adevărat renumele, drept pentru care a fost inclusă în lista bisericilor care pot fi vizitate în cadrul unui program de vizitare turistică. Sezonul de vizitare începe de Paște și durează până la 31 octombrie, iar dacă ați ajuns aici, veți fi fermecați de istoria și farmecul acestui frumos lăcaș de cult.
Sursa: locuridinromania.ro