in ,

Boala care bântuie omenirea

În aceste vremuri când umanitatea are frică de orice, capul de afiș îl deține frica de boala. Se poate spune ca oamenii își petrec jumate din viață fiind bolnavi și cealaltă jumăte temându-se să nu se îmbolnavească. Nicio stare de spirit nu este mai potrivită îmbolnavirii, ca frica. Boli psihomatice, somato-psihice, neurovegetative și altele asemenea lor decurg dintr-o atitudine vicioasă a spiritului, determinată de frică.

Ocupati-vă de propria sănătate, dar nu va preocupati în permanenta de ea. Ingrijiti-vă de propria sănătate, dar nu va ingrijorati pentru ea. Nu vă intrebati permanent daca organele corpului  dvs. lucrează cum trebuie. Ele stiu mai bine decat noi cum sa o faca.

Capcane ce induc frica

Oriunde îţi aţinteşti privirea, oriunde îţi îndrepţi auzul, pretutindeni reclame promoţionale, informări, publicitate – sau cum vreţi să le mai numiţi – despre calitatile tot mai extraordinare a noilor tipuri de medicamente şi tratamente. Ambalajele, prospectele, sfaturile medicale, articolele de popularizare sunt menite să atragă cumpărătorii devenind un fel de invitaţie la îmbolnăvire…. 

Întrebarea „ce mai faci?” această banală formulă de politeţe devine o adevărată capcană pentru plângeri, văicăreli şi vehiculări de energii negative.

Unităţile spitaliceşti sunt adevărate centrale de răspândire a ipohondrilor

Copiii se îmbolnăvesc adesea din cauza atitudinii greşite a unor părinţi care se tem pentru sănătatea odraslelor şi exagerează în îngrijiri, în administrarea „preventivă” a unor tone de „vitamine bune la orice”, înconjurindu-i cu spaima de îmbolnăvire. Ipohondria e contagioasă! Psihoza angoaselor seamănă panică. îndoiala, spaimă, teamă, frică, îngrijorare.

Boala din mental

Într-o închisoare, undeva în lume, s-a efectuat un ciudat experiment. Sub promisiunea dăruirii vieţii, cinci condamnaţi la moarte au acceptat să doarmă în paturile care fuseseră ocupate de cinci deţinuţi care muriseră de holeră. Patru dintre participanţii la experiment au murit de frica posibilei contaminări deşi paturile fuseseră folosite, în realitate, de persoane sănătoase.

A fost refăcut experimentul în sens invers. Cinci alţi condamnaţi la moarte au fost culcaţi, fără să ştie, în paturi ce fuseseră ocupate de cinci holerici. Nici unul nu a avut vreo manifestare a groaznicei boli.

Bariera se ridicase în faţa fricii la primul exemplu dar era coborâtă si Frica nu putuse pătrunde în cel doilea exemplu.

Fără realitate fiziologica

Sunt cunoscute cazurile de sarcină falsă. O femeie ce îsi doreşte obsesiv un copil (şi nu-l poate avea) se poate crede la un moment dat, însărcinată. Din momentul acestei autosugestii, toate fenomenele fiziologice specifice acestei stări încep să se facă simtite: menstrele dispar, şoldurile se lăţesc, sânii se întăresc, mucoasa uterului se ingroaşă etc. Apar şi alte aspecte specifice: greţuri, ameţeli, pofte pentru anumite alimente, stări de vomă… Acest întreg ansamblu de manifestări ce nu au la bază o realitate fiziologică și dispar la un moment dat de la sine si totul reintră în normal.

A fost vorba de o pură construcţie a mentalului care şi-a dictat legile sale fizicului şi a elaborat atât de abil minciuna funcţională încât toţi au putut fi păcăliţi pentru un timp!

Toţi suntem vindecători!?

Nu-i aşa că de câte ori ati avut vreo durere, de cap, de ficat etc. sau v-ati lovit undeva, v-ati surprins ducând imediat mâna la locul cu pricina? Acoperirea respectivei suprafeţe cu palma, parcă v-a liniştit. Şi aşa şi este. Din păcate „importarea” încetează mult prea repede ştiţi că v-aţi fi putut vindeca singuri… Adevărat, e mult mai comod şi mai simplu să recurgi la terţe persoane ori la medicamente „clasice” pentru îmbunătăţirea stării de sănătate decât să lucrezi singur pentru aceasta.

Să fim siguri că oricine este capabil de a vindeca aşa după cum fiecare e capabil să… meargă. Numai că, în timp ce toată lumea învaţă să meargă, puţini sunt aceia care învaţă să vindece pentru că acest lucru nu reprezinţă o urgenţă. În acest domeniu sau în oricare altul, fiecare moşteneşte un dar, o capacitate, un talent, o pricepere. În mod inegal, însă cineva a mers de la opt luni, altcineva abia la doi ani.

In ceea ce priveste capacitatea de a vindeca (pe altul sau pe sine) stă în puterea fiecăruia… Desigur nu este vorba de a învia morţii sau de a ridica din pat paralitici, dar micile accidente casnice, micile dureri, lovituri, stări de mic disconfort sunt un teren usor accesibil oricărui om.

Este adevărat că din multe mii de scriitori, multe mii de muzicieni, multe mii de arhitecţi ori multe mii de radiestezişti nu apare, în cel mai bun caz decât un singur virtuos. Pentru a scrie, a cânta la un instrument muzical, a construi o casă ori a actiona un pendul nu e necesar să fii Shakespeare, Menuhin, Da Vinci sau Abatele Mermet.

In schimb, primul venit poate să imposteze palmele cu eficacitate, să se servească în mod terapeutic de respiraţie, de sugestie, de rugăciune, de gând.

Şi dacă nu există prea multi oameni care să-şi fi putut înlătura micile neplăceri fizice, este că prea puţini au încercat…

Gândul – nelipsit din farmacia casei!

Legaţi la ochi un voluntar şi spuneţi-i că vreţi să-i testaţi curajul atingându-i palma cu vârful unei ţigări aprinse. In realitate faceţi acest geşt cu un banal capăt de creion… În câteva secunde locul se va roşi, chiar vor apărea flictene (băşicute) exact ca după o atingere reală cu o ţigară aprinsă.

Sugestia este gândul în acţiune. Numai că sugestia este o armă cu două tăişuri. Ea poate ajuta, dar poate dărâma folosind aceleaşi legi.

Frica vine din interior

Frica este „copilul” sugestiei negative. Ea creează în suflet o slăbire a capacităţii de apărare care se transmite trupului prin cele mai felurite simptome – nod în gât, sfinctere delăsate (fără turgescenţă), picioare ce se „înmoaie”, vase sangvine contractate etc. Frica predă invadatorilor organismul legat de mâini de picioare. Răul nu se insinuează decât prin gând dar Răul poate fi dat afară tot prin gând.

Formula sănătăţii e în mintea si inima fiecăruia. În loc să ne temem pentru sănătatea şi viaţa celor dragi, putem construi pentru noi si ai noştri o armură de încredere, curaj şi fortă; superstiţiile atrag accidentele („De ce ţi-e frică nu scapi”) pentru că frica e cea care construieşte si materializează acel „ceva” de care te temi.

„Legea rezonanţei” e cea care lucrează la rău, dar şi la bine. Să ne purtăm ca si când nu am suferi în realitate de nimic. Să decidem că toate organele sunt la locul lor si funcţionează conform codului genetic propriu de sănătate.

Dacă „apare” un gând negativ, de îndoială, de îngrijorare, spuneţi imediat „Anulează, anulează, anulează” dând ordin computerului propriu din mental să şteargă informaţia greşită (engrama negativă).

Gândul bun, gândul pozitiv ne ajută devenind o baricadă între conştiinţa proprie si tot ceea ce este rău sau calomnios. Aveţi incredere în voi, în corpul vostru, în ceilalţi. Nu vă temeţi şi nu veţi fi înşelaţi.

Să ne hotărîm să vrem a fi sănătosi şi să gîndim în consecinţă. Acel O.K. al oamenilor i-a ajutat ajută să se autosugestioneze că „Totul e bine”. Să-l adoptăm şi noi, nu doar în vorbă asa cum se face pentru a demonstra „modernitatea” unora, ci în fondul întelesului acestor cuvinte. Şi va fi bine!


Sursa: enigmatica.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!