Nu trebuie să ieşi din România ca să găseşti peisaje rustice superbe, asemeni celor din Elveţia sau Franţa. Le avem şi noi. Şi nu numai că le avem, dar sunt cam de o sută de ori mai pitoreşti.

Am pregătit mai jos, o listă cu 6 dintre cele mai frumoase sate din România. Aşa că, în cazul în care plănuieşti o escapadă de weekend şi nu ştii ce destinaţie să alegi, inspiră-te. Orice ai alege, nu poţi greşi!

1. Şirnea

Şirnea e un sat parcă ieşit din romanele lui J.R.R. Tolkien. E un sătuc din Braşov, amplasat la poalele Munţilor Piatra Craiului, la o altitudine de aproape 1.400 m. În 1960 Şirnea a fost declarat primul sat turistic din România, iar în prezent acolo se întâmplă o mulţime de evenimente interesante precum Focul lui Sumedru (ocrotitorul recoltelor şi oierilor), care are loc în fiecare an în 25 octombrie. Atunci copiii din sat se îmbracă în portul popular specific locului, fac un foc mare şi dansează în jurul lui. Cei mai curajoşi dintre ei sar prin foc sau sar peste focul lui Sumedru, cum spun sătenii.

Ce mai poţi vizita daca ajunci în Şirnea? Dacă îţi plac lăcaşurile de cult, trebuie să ştii că sunt o grămadă în apropiere. Mai poţi vizita şi Parcul Naţional Piatra Craiului, Prăpastiile Zărneştilor, Cheile Moieciului, Peştera şi Cheile Dâmbovicioara, Peştera cu lilieci din satul Peştera, Barajul Pecineagu şi Lacul Vidraru.

Unde stăm? La pensiunile agroturistice, care au oferte pentru toate buzunarele. Astfel, pentru o noapte de cazare prețurile încep de la 50 de lei și pot ajunge până la 100 de lei. Ai condiții ”de oraș” cu acces Wi-fi gratuit, grătar, camere cu Tv prin satelit și – poate cel mai important într-o sejur de relaxare – vedere la munte.

2. Pleşa

Puţină lume ştie că în Bucovina, foarte aproape de Gura Humorului, se găseşte un sat foarte frumos, locuit exclusiv de polonezi. Limba română nu se aude decât de sărbători şi e folosită doar atunci când vin musafiri români.

Dacă visezi la un sejur într-un astfel de loc, pregătește-ți portofelul. O noapte de cazarecostă în medie 100 de lei, doar poate ajunge până la 400 de lei. Gazdele însă, promit să-ți asigure o vacanță de vis.

3. Ciocăneşti

Ciocăneşti e alt sat de poveste. Îl găseşti pe valea Bistriţei, pe drumul ce leagă Moldova de Maramureş, nu departe de Vatra Dornei. Pe pancarta de la intrare o să citeşti „sat muzeu”, pentru că e unul dintre puţinele sate româneşti care a reuşit, în ciuda trecerii timpului, să-şi păstreze armonia arhitecturală într-o lume obsedată de termopane, artificii pompoase, finisaje moderne şi grilaje de inox.

Numele îi vine de pe vremurile când sătenii făureau arme şi armuri pentru oştile voievozilor Moldovei. Legenda spune că Ştefan cel Mare ar fi stabilit locul de altar al Mănăstirii Putna slobozind în văzduh o săgeată făcută de oamenii acestor meleaguri. Aici găseşti şi case încondeiate. Da, ai citit bine. Case încondeiate. Sunt de o frumuseţe rară şi arată aşa:

În Ciocăneşti mai poţi vizita şi Casa Muzeu Leonida Ţăran, prima locuinţă din sat care a fost zugrăvită cu motive tradiţionale. Tradiţia caselor încondeiate a luat naştere în 1950, dintr-un gând al unei doamne din familia Ţăran, care, în momentul când a vrut să schimbe culoarea casei, şi-a dorit ca la pereţii clădirii “să se uite şi Luna şi Soarele”, potrivit unui reportaj din Jurnalul Naţional. Rezultatul a fost nu numai pe placul soarelui şi al lunii, ci şi al zecilor de turişti care ajung la Ciocăneşti în fiecare an.

Vrei să rămâi aici peste noapte? O alegere excelentă, spun cei care au vizitat deja micuța localitate. În plus, nu trebuie să faci un efort financiar prea mare. Pensiunile își așteaptă clienții cu prețuri cuprinse între 60 și 70 de lei.

4. Viscri

Viscri e o localitate cu 1.000 de oameni care a ajuns cunoscută în toată lumea după ce prinţul Charles şi-a cumpărat o casă acolo. Judecând după fotografii, nici nu e greu să-ţi imaginezi de ce s-a îndrăgostit moştenitorul coroanei britanice de meleagurile Braşovului.

Ce trebuie să ştii despre Viscri, în caz că alegi să-l vizitezi? În primul rând trebuie să ştii că adăposteşte una dintre cele mai spectaculoase şi mai vechi biserici fortificate săseşti, care a şi fost înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO. De asemenea, oamenii de aici au iniţiat un proiect foarte interesant, „Şosete din lână naturală din Viscri“. Potrivit Adevărul, şosetele croşetate din vechi pulovere de lână de către femeile din sat erau schimbate la început pe alimente, însă în timp trocul s-a trasformat într-un adevărat proiect: femeile din sat tricotează anual aproximativ 10.000 de şosete, mănuşi, căciuli, pulovere şi papuci din pâslă care sunt trimise la un depozit din Naumburg, Germania, de unde se vând apoi în toată ţara.

Dacă ajungi acolo nu trebuie să ratezi nici supa de găină cu tăieţei, pâinea pe vatră şi dulceţurile. Puţină lume ştie de Dulceaţa de Viscri, lansată oficial în 2012 la Paris. Francezii o pot cumpăra la pachet cu un săculeţ şi o linguriţă de argint, dar tu o poţi primi în schimbul unui zâmbet, sătenii din Viscri sunt foarte generoşi.

Ca să înnoptezi la Viscri, ar trebui să ai pregătiți minimum 90 de lei. Există însă și pensiuni care percep turiștilor care vor să doarmă în satul Prințului Charles și 200 de lei pe noapte.

5. Botiza

În inima Maramureşului, pe Valea Izei, te aşteaptă un ţinut de poveste, locuit de oameni ce sfidează timpul neostenind niciodată.

Botiza a fost atestată documentar în 1373 sub denumirea de Batizha şi, pe lângă frumuseţea locurilor care te va încânta cu siguranţă, aici poţi vizita şi mănăstirea Botiza sau izvorul cu ape minerale Borcut. Odată ajuns aici, mai poţi vedea şi Bârsana, alt sătuc de care maramureşenii sunt mândri şi care e la fel de pitoresc ca Botiza.

Prețurile la pensiunile din zonă sunt cuprinse între 60 și 120 de lei pentru o noapte în inima Maramureșului.

6. Rimetea

Rimetea e unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania. Sătenii spun că aici soarele răsare de două ori. Şi, într-un fel, e chiar aşa. Localitatea e mărginită de versanţi abrupţi, care creează impresia că soarele se ridică de două ori pe cer.

 

La Rimetea trebuie neapărat să ajungi dacă îţi plac escaladările şi sporturile aeronautice, pentru că – datorită felului în care e aşezată – Rimetea e destinaţia ideală pentru zborul cu parapanta, off the road şi drumeţii. Iar dacă eşti dispus să mai mergi încă 5 kilometri, poţi vizita şi Cetatea Colţeşti, care a fost ridicată în sex. al XIII-lea, pe o stâncă abruptă, pentru a le servi sătenilor ca loc de refugiu din calea invaziilor tătarilor.

Ce mai poţi vizita dacă ajungi acolo? Poţi încerca să treci şi pe la Muzeul Etnografic, Moara de Apă (datează din 1275), Biserica Unitariană (construită în secolul al XVII-lea), Piatra Secuiului (mai e numită şi Uriaşul Culcat pe Spate, pentru că noaptea arată ca un uriaş culcat pe spate) şi aşa-numitele morminte din stâncă, unice în România.

Unde dormi? La pensiunile conduse de gazde primitoare. Tarifele pornesc de la 90 de lei camera dublă pe noapte și ajung până la 200 de lei.

Te-ai hotărât?! „Elveţia României” te aşteaptă!

 

Articole recomandate!

1 COMENTARIU

  1. Rimetea este intradevar un colt de rai ,ceva de o frumusete rara ,este un loc feeric ,un loc din povesti,vizitati acest loc si va garantez ca nu o sa va para rau

  2. foarte frumos,Doamne ajuta,se vede ca Domnul ne iubeste foarte mult si suntem binecuvantati ca avem asa o tara ,pacat ca ne batem joc de ea .

  3. Nu e totul atat de roz: Viscri e foarte scump … chiar ca e ca in Elvetia. Pe la Ciocanesti am ajuns si treaba e destul de comerciala. Comert pentru clienti de la oras care au simtul autenticului alterat. Am primit margarina pe post de unt la micul dejun. Si toti cei din zona se pare ca au o sursa de la care se aprovizioneaza pentru asa ceva. Daca vreti autentintic poate ar trebui sa bateti la portile oamenilor unde nu scrie pensiune.

  4. f oarte frumoase locuri si sunt inca mult mai multe pacat ca lipsezte publicitatea acestor locur minunate chiar f multi romani nu stiu de locurile noastre minunate iar drumurile catre aceste locuri de cele mai multe ori sunt un dezastru .

  5. Orice român cu bani, care obligatoriu e prost şi fudul, nu va putea spune amicilor că a fost la Rimetea în concediu, că râd ăia de el. În fudulia lui trebuie să spună că a fost în Elveţia. Ăştia sunt românii. Proşti şi fuduli. Dacă prin absurd, UE ar da cadou câte 2.000 de euro cadou românilor, cu condiţia ca aceşti bani să fie cheltuiţi numai în turismul românesc, cu intenţia ca acesta să se dezvolte, se vor găsi 99% dintre aceşti români care ar căuta o chichiţă să poată să cheltuiască aceşti bani în Turcia, Grecia, Ungaria, Serbia, Grecia, Egipt, Austria,etc. numai în România, nu! Şi dacă nu vor reuşi să înşele prin şmecherie UE, de al dracului nu vor lua banii cadou, numai ca să moară şi capra vecinului, adică să nu ajute sub nici o formă alt român! Sunt convins că dacă aceste locuri minunate ar fi mediatizate mai mult în occident, vor fi pline de turişti străini, spre oftica românilor care nu merg acolo, de fudulie. Cum să meargă el în România?! Se duce în Turcia sau Grecia. Locuri în care eu personal nu aş merge nici dacă mă plătesc ăia să stau pe post de turist la ei. Deci rămâne cum s-a stabilit. Să moară şi capra vecinului.

  6. Am ramas, profund impresionat. Chiar daca nu stiam de toate aceste “MINUNATII” banuiam ca exista. Nu degeaba afirma “Mai marii planetei” despre Romania, laudativ, unele lucruri.