Ce este acneea?
Acneea este o afectiune comuna a pielii ce se manifesta prin formarea de cosuri sau probleme asemanatoare. Poate aparea pe orice zona a corpului, dar mai ales pe fata, pe umeri, spate, piept, unde exista o concentratie mai mare de glande sebacee. Exista mai multe tipuri de acnee si leziuni acneice, precum comedoane sau cosuri, puncte negre si puncte albe, pustule, care sunt cosuri inflamate, rosii si umflate, papule inflamate si sensibile la atingere, pana la chisturi inflamate ce pot lasa cicatrici.
Severitatea acneei poate varia de la o persoana la alta – de la acnee usoara pana la acnee severa. Unele persoane pot avea doar mici cosuri sau puncte negre, in timp ce alte persoane se confrunta cu eruptii extinse si inflamate pe piele, ce pot provoca disconfort fizic si emotional, afectand stima de sine.
Cauze acnee
Cauza principala este cresterea productiei de sebum la nivelul glandelor sebacee – sebum in exces, ceea ce duce la blocarea foliculilor de par si formarea cosurilor. In dezvoltarea acneei este implicat un proces inflamator de asemenea. Bacteriile care se gasesc in mod natural la nivelul pielii se pot dezvolta uneori in exces si pot cauza o reactie inflamatorie.
Factorii de risc ce pot favoriza aparitia acneei sunt anumite dezechilibre hormonale, o predispozitie genetica, anumite medicamente, dar si factori ce tin de stilul de viata precum alimentatia, stresul, igiena necorespunzatoare sau folosirea unor produse cosmetice nepotrivite, comedogenice, expunerea la anumiti iritanti sau transpiratia abundenta.
Tratament acnee
Tratamentul acneei poate varia in functie de mai multi factori – mai ales in functie de severitatea afectiunii. Este necesar sa mergeti la dermatolog pentru evaluarea starii pielii si pentru a primi un plan de tratament personalizat. De obicei se recomanda produse topice sub forma de creme, lotiuni, geluri, solutii ce se aplica direct pe piele, pe zonele cu probleme. Aceste produse pot contine de obicei ingrediente ca acid salicilic, acid azelaic, acid boric, retinoizi topici, antibiotice sau peroxid de benzoil. Astfel de substante active reduc blocarea porilor, combat bacteriile in exces de pe suprafata pielii si reduc inflamatia.
In anumite cazuri severe sau moderate pot fi necesare antibiotice orale, retinoizi sistemici sau contraceptive orale pentru reglarea nivelurilor hormonale si reducerea productiei de sebum. De asemenea, pot fi utile unele interventii si proceduri cosmetice pentru acnee, ca peeling-uri chimice.
Produse cosmetice pentru acnee
Este foarte importanta ingrijirea corecta a pielii cu acnee, iar in acest scop exista o varietate de produse disponibile anti acnee, special formulate pentru ten acneic sau piele cu tendinta de ingrasare. Este important sa alegeti produse si crema acnee care nu sunt comedogenice, adica nu blocheaza porii si nu agraveaza acneea.
Produsele cosmetice pentru acnee pot fi folosite pentru curatarea pielii (indeparteaza murdaria, impuritatile si excesul de sebum, fara a usca excesiv pielea), pentru exfoliere (exfolierea regulata ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii si la desfundarea porilor), hidratare (chiar si pielea grasa are nevoie de hidratare zi de zi), protectie solara sau machiaj (alegeti produse de make-up noncomedogenice, special formulate pentru piele acneica). In plus, este important sa adoptati si sa va stabiliti o rutina eficienta de ingrijire a tenului, special adaptata nevoilor voastre, punand accent pe curatare eficienta, hidratarea si tratarea zonelor cu probleme.