in

CEA MAI TARE INVENȚIE ROMÂNEASCĂ

Pasta de dinți ecologică românească a fost premiată cu aur la Salonul de Inventică de la Varşovia. Reţeta câştigătoare este sută la sută naturală şi conține mentă, busuioc, levănțică, dar şi coaja albă de ou, orez şi spirulină.

A fost inventată de un grup de reputati profesori universitari si cercetători din Iași, iar la Salonul de Inventică de la Varșovia și la Salonul de la Sevastopol a fost una dintre cele mai mari atracții. Invenția grupului de profesori si cercetători ieșeni a fost apreciată de juriul care a avut de evaluat 400 de invenţii din 15 ţări. Pasta de dinţi ecologică românească are toate şansele să dea lovitura pe piaţa de profil după ce a obţinut primul loc si medalia de aur la Salonul Mondial de Inventică de la Varşovia.

Exista însa semnale ca marile companii ce domina piata de pasta de dinti mondiala, o industrie de multe miliarde de dolari, nu vad cu ochi buni invenția romanească si vor încerca sa blocheze producția acesteia.

La salonul din Ucraina a câștigat locul 1, la Varșovia a primit o medalie de aur, două medalii de argint și bronz, iar delegația României a primit medalia Marie Curie pentru invenții în domeniul chimiei, potrivit Știrile TVR.

Andrei Victor Sandu, preşedintele Forumului Inventatorilor Ieşeni, care a condus delegaţia României de la Varşovia, a declarat pentru MEDIAFAX că ideea creării unei paste de dinţi ecologice le-a fost sugerată de un profesor stomatolog de la  Facultatea de Medicină a universităţii din Galaţi.

„Lucrăm la mai multe reţete în momentul de faţă. Se doreşte o optimizare. Apoi, în funcţie de rezultate, vrem să ieşim şi pe piaţă, pentru că sunt foarte căutate aceste produse bio. Testele de laborator arată rezultate foarte bune, comparând cu alte produse similare”.

”Multe dintre ideile de invenţii vin aşa, e de ajuns un grăunte şi de acolo noi putem dezvolta produsul respectiv să vedem dacă e viabil sau nu“, a mai spus Andrei Victor Sandu.

Astfel, cei patru au pus în practică ideea, iar timp de mai multe luni au perfecţionat ”reţeta” pastei de dinţi, scopul declarat al inventatorilor fiind de a găsi o alternativă la produsele existente pe piaţă, care să fie la fel de eficientă ca acestea, dar creată sută la sută din produse naturale.

Cercetătorii spun că şi-au propus să îmbunătățată ”sănătatea calităţii orale, aspectul estetic al dinţilor şi nu în ultimul rând remineralizarea dinţilor după eroziunea prin periaj”.

”Ne-am gândit la dispersii fine de ordinul microanelor din mentă, levănţică sau busuoic, uleiurile pe care le conţin acestea au şi alte proprietăţi pe lângă mirosul plăcut. Sunt antifungice şi antimicrobiene. Cum e busuiocul din apa sfinţită care, în combinaţie cu argintul din care e făcută cristelniţa, îndepărtează bacteriile şi apa nu se strică”, a adaugat inventatorul.

Pe lângă aceste plante, pasta de dinţi conţine şi scorțișoară, despre care Andrei Victor Sanu spune că are proprietăţi deosebite pentru zaharurile din sânge, dar şi cuişoare. La acest amestec s-a adăugat şi o pulbere abrazivă din coajă de ou măcinată, tratată prin înlăturarea membranei interioare, pentru a întări smalţul dinţilor.

”Scopul nu este neapărat să fie mai bună, dar dacă sunt principii naturale în fabricaţie avem un pas în faţă fiindcă încă mai lucrăm la optimizare, îmbunătăţim aceste calităţi şi sperăm ca totul să ducă la un efect imuno-stimulator fiindcă nu folosim deloc chimicale“, a mai afirmat Andrei Victor Sandu.

De asemenea, el a spus că în prezent echipa de cercetători din care face parte lucrează la mai multe reţete, intenţionând chiar să creeze produse de nişă, cum ar fi o pastă de dinţi pentru persoanele care poartă aparate dentare.

Noi lucrăm la mai multe reţete acum, avem mai multe idei în cap, încercăm să intrăm şi pe o serie de nişe. Pastele de dinţi care sunt acum pe piaţă sunt ori pentru gingii, ori pentru albirea dinţilor, dar nu pentru diverse altfel de probleme cum ar fi cele ale persoanelor care au aparate dentare. E o altă nişă care trebuie speculată şi trebuie identificat exact produsul optim pentru asta. Momentan ne axăm pe asta, încercăm cât mai multe produse naturale şi să evităm chimicalele din viaţa noastră”, a spus Andrei Victor Sandu.

România a fost reprezentată la salonul din Varşovia de inventatori de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi.


Citește mai mult: stiinta-mister.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!