in ,

Cele mai frumoase obiective turistice de pe Transfăgărășan

Șoseaua Transfăgărășan este considerată drept cel mai frumos drum din România și pe bună dreptate. Zecile de curbe strânse, panoramele cu munții Făgăraș și minunatele obiective turistice de-a lungul său fac din Transfăgărășan o adevărat destinație de vacanță. Dacă vrei și tu să parcurgi acest traseu, noi îți prezentăm toate obiectivele turistice pe care le poți vizita de-a lungul șoselei Transfăgărășan.

Unde se află Transfăgărășan

Șoseaua Transfăgărășan sau DN 7C pornește din localitatea Bascov, județul Argeș, lângă Pitești. Traseul merge spre nord și se termină în localitatea Cârțișoara, aflată la 50 de kilometri de Sibiu și 104 kilometri de Brașov. Traseul are 151 de kilometri și urcă până la altitudinea maximă de 2042 de metri, la Bâlea Lac.

O porțiune de 27 de kilometri din Transfăgărășan este închisă timp de opt luni pe an, iarna și primăvara, datorită pericolului de avalanșe sau căderi de stânci. Este vorba despre porțiunea cuprinsă între kilometrul 104 (Piscu Negru – județul Argeș) şi kilometrul 130,8 (Bâlea Cascadă – județul Sibiu). De regulă, drumul este deschis complet la mijlocul lui iunie și se închide la sfârșitul lui octombrie. Iarna, de la Bâlea Cascadă poți ajunge la Bâlea Lac cu telecabina.

Mănăstirea Curtea de Argeș

Singurul oraș de pe traseul Transfăgărășan este Curtea de Argeș, unde nu ai voie să ratezi mănăstirea cu același nume. Unul dintre cele mai populare obiective turistice din România, Mănăstirea Curtea de Argeș datează de la începutul secolului al XVI-lea, fiind ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab. De acest lăcaș de cult se leagă o mulțime de legende, inclusiv cea a Meșterului Manole și a soției sale Ana. Această mănăstire este și locul de veci al membrilor familiei regale românești.

Program de vizitare Mănăstirea Curtea de Argeș:

  • vara: 08:00-20:00
  • iarna: 09:00-17:00

Cetatea Poenari

Un alt obiectiv turistic fascinant, Cetatea Poenari este un monument istoric din secolul al XIV-lea, aflat pe un vârf de munte ce domină Cheile Argeșului. Cetatea Poenari are cinci turnuri de apărare, iar zidurile fortăreței au 2-3 metri grosime. Atenție, pentru a ajunge la ruinele cetății trebuie să urci nu mai puțin de 1.480 de trepte. În schimb, efortul merită pe deplin, deoarece panoramele pe care le poți admira de la înălțime îți vor tăia răsuflarea.

Program de vizitare Cetatea Poenari:

  • luni-duminică: 09:00-18:00

Biete de intrare la Cetatea Poenari:

  • adulți: 5 lei
  • copii, studenți, pensionari: 2 lei

Valea lui Stan

Considerat drept cel mai frumos canion din România, Valea lui Stan este un traseu amenajat cu scări și cabluri, o adevărată provocare pentru temerari. Traseul este marcat cu punct roșu, durează aproximativ 4 ore și se face în circuit, atât intrarea, cât și ieșirea fiind pe marginea drumului Transfăgărășan. Acest traseu parcurge o sumedenie de locuri pitorești, cu cascade, stânci înalte și multă vegetație bogată. Atenție însă, vei avea nevoie de echipament special pentru a parcurge acest traseu!

Barajul Vidraru

Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice de pe Transfăgărășan, Barajul și lacul de acumulare Vidraru este un loc frumos, unde minunățiile naturii se împletesc armonios cu una dintre cele mai impunătoare structuri realizate de mâna omului. Barajul Vidraru a fost construit în 1965, iar la acea vreme se afla pe locul opt în topul celor mai înalte din Europa. Barajul are o înălțime de peste 160 de metri, iar drumul Transfăgărășan trece pe lângă baraj printr-un tunel. Pentru a admira panoramele impresionante cu lacul Vidrarul și Munții Făgăraș, trebuie să oprești la platforma belvedere.

Cascada Capra

Cunoscută și sub numele de Cascada Iezerului, Cascada Capra se află pe versantul sudic al Făgărașului, la 1960 metri altitudine. Cascada are o cădere de apă de peste 40 de metri, fiind aprovizionată de lacul glaciar cu același nume. Deoarece cascada are un debit foarte mare, ea nu îngheață decât în iernile foarte grele. Pentru a admira Cascada Capra în toată splendoarea ei trebuie să urci pe podul amenajat chiar în fața cascadei.

Bâlea Lac

Cel mai popular loc de pe șoseaua Transfăgărășan este, cu siguranță, Bâlea Lac. Acesta este și cel mai înalt punct de-a lungul traseului, așa că nu trebuie să te miri dacă vei găsi zăpadă în jurul lacului, chiar și la mijlocul lui august. Acest lac glaciar are peste 11 metri adâncime, iar zona din jurul său a fost declarată rezervație științifică. Aici vei găsi o serie de cabane, iar pe timpul iernii, în apropiere de lac se amenajează un hotel de gheață, cu un bar și chiar și o biserică, toate construite din blocuri uriașe de gheață scoase din lac.

Bâlea Cascadă

Ceva mai jos de Bâlea Lac se află Bâlea Cascadă, o cădere de apă de 60 de metri, între vârfurile Moldoveanu și Negoiu. Pentru a ajunge la această cascadă trebuie să urmezi un traseu de la Cabana Bâlea Cascadă, de pe marginea șoselei Transfăgărășan. Traseul durează aproximativ 50 de minute și este marcat cu punct roșu.

Muzeul Etnografic Badea Cârțan

Ultima atracție de pe șoseaua Transfăgărășan este un muzeu interesant aflat în localitatea Cârțișoara. Muzeul Etnografic Badea Cârțan este dedicat, în parte, faimosului țăran, născut în această localitate, care a mers pe jos până la Roma pentru a vedea Columna lui Traian și care aducea clandestin cărți românești în Transilvania. Muzeul din Cârțișoara cuprinde o colecție interesantă de porturi populare, icoane pe sticlă, ceramică și obiecte de decorațiuni din secolele XIX și XX, precum și o gospodărie țărănească de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Program de vizitare Muzeul Etnografic Badea Cârțan:

  • vara – marți-vineri: 10:00-18:00
  • iarna: închis

Biete de intrare la Muzeul Etnografic Badea Cârțan:

  • adulți: 5 lei
  • elevi, studenți, pensionari: 2 lei

Sursa articol: https://www.ghiduri-turistice.info/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!