in

Cinci muzee din România unice în Europa

Muzeul Cucuteni din Piatra Neamţ

Muzeul Cucuteni este singurul muzeu din lume dedicat integral uneia din cele mai impresionate civilizaţii ale Europei preistorice. Oamenii care aparţineau acestei culturi aveau locuinţe mari şi se ocupau în principal de olărit, dar şi de agricultură, vânătoare şi alte meşteşuguri casnice. Majoritatea artefactelor pe care le poţi vedea în muzeu au fost descoperite în urma săpăturilor în zone de referinţă ale acestei civilizaţii.

Muzeul îl găseşti în Piatra Neamţ, pe strada Stefan cel Mare numărul 3.
Telefon: 0233 226 471

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare

Muzeul de Mineralogie este cel mai mare muzeu regional din Europa, ce găzduieşte peste 25.000 de eşantioane minerale, roci, fosile şi multe alte piese, multe dintre ele fiind unicat şi oferă o viziune completă asupra istoriei şi caracteristicilor geologice ale zonei miniere din Maramureş. Muzeul a fost vizitat chiar şi de prinţul Albert de Monaco şi de regele Mihai.

Muzeul îl găsiţi în Baia Mare, pe bulevardul Traian numărul 8
Telefon: 004 0262 227517
Adresa de e-mail: muzeuminmb@gmail.com

 

Muzeul Banatului din Timişoara

Muzeul Banatului a fost înfiinţat în 1872 şi găzduieşte cea mai importantă colecţie de obiecte arheologice din Banat. Artefacte pe care le poţi vedea sunt din numismatică, memorialistică, cartografie, geme şi camee şi istorie, fiecare domeniu având propria secţie. Pe lângă acestea mai există şi un laborator de restaurare şi conservare a obiectelor din patrimoniul cultural. În momentul de faţă clădirea este în renovare însă obiectele pot fi vizitate în alte muzee din zonă.

Muzeul Banatului îl găsiţi în Timişoara, în Piaţa Huniade numărul 1
Telefon: 0256 491 339
Pagina web: www.muzeulbanatului.ro

 

Muzeul Aurului din Brad

Muzeul Aurului are mai bine de 100 de ani vechime, timp în care a adunat peste 2000 de exponate atât din toate colţurile României, cât şi de peste hotare. Aurul provine din Munţii Metaliferi şi este una din cele mai importante şi impresionante colecţii din întreaga lume. În muzeu mai găseşti obiecte arheologice descoperite în zona Brad, care atestă existenţa umană în acel loc cu mai bine de 5000 de ani în urmă şi a extragerii aurului de peste 2000 de ani.

Muzeul Aurului îl găseşti în Brad, pe DN67, drumul dintre Oradea şi Deva, pe strada Independenţei numărul 3
Telefon: 0254 612 800

 

Muzeul de Icoane pe sticlă din Sibielul

Muzeul de icoane pe sticlă se află în Sibielul, o localitate din judeţul Sibiu ce aparţine de oraşul Sălişte. Găzduieşte cea mai mare colecţie de icoane pe sticlă, aproximativ 600 de artefacte din Transilvania, zona Bucovinei, din Banat şi unele chiar de origine austriacă.
Dacă ajungi în zonă te îndemn să faci o plimbare până la Muzeul de Icoane pe sticlă din Sibielul, o splendoare creativă cu inspiraţie religioasă.

Muzeul îl găsiţi în localitatea Sibielul, pe strada Bisericii numărul 329
Telefon: 0269 552 536

Sper că v-a fost util acest articol şi sper să reuşim împreună să aflăm cât mai multe informaţii interesante despre muzeele din România. Precum se vede avem şi noi bijuteriile noastre ascunse.

În cazul în care aveţi cunoştinţă şi despre alte muzee unice sau interesante de la noi din ţară, vă rog să nu ezitaţi să ne scrieţi.


Sursă articol: https://www.ghiduri-turistice.info/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!