in

Cine sunt de fapt țiganii! De unde au venit și care a fost locul lor în societate

Țiganii denumiți, conform legilor impuse de autoritățile române, romi/rromi  au reprezentat, în ultimii 20 de ani, subiectul unor polemici extrem de dure în societatea românească. Cauzate în principal de confuzia făcută de europeni între români și țigani și de comportamentul țiganilor pe teritoriul statelor europene, polemicile referitoare la etnia țigănească/romă  nu țin seama de istoria acestei etnii și de originile sale.

Ziarul Adevărul a publicat astăzi un scurt documentar care reamintește neinițiaților care sunt originile țiganilor și care a fost locul și rolul lor în societatea românească după ce aceștia s-au stabilit pe teritoriul carpato-danubiano-pontic.

Originari din India, țiganii au parcurs un drum lung până pe teritoriul țării noastre.  Conform celor prezentate de jurnaliștii de la adevarul.ro, care citează specialiști în istorie, țiganii au ajuns în zonă odată cu ultimile invazii mongole care i-au târât pe țigani aici în calitate de sclavi. Practic mongolii i-au întâlnit pe țigani în drumul lor spre Europa și i-au făcut pe toți sclavi. Istoricul George Potra susține că țiganii au fost credincioși noilor stăpâni și în general manifestau o atitudine umilă.

În Țările Române țiganii și-au păstrat postura de sclavi au servit drept robi boierilor și mănăstirilor, istoricii notând că au existat trei tipuri de robi țigani.

Țiganii domnești  erau propietate a statului și lucrau în domeniul prelucrării metalelor, denumirea populară care li s-a păstrat până în prezent fiind aceea de țigani căldărari.

Țiganii boierești  erau cei care se aflau în propietatea boierilor autohtoni și care munceau pe lângă curțile acestora.

Țiganii mănăstirești erau țiganii care se aflau în propietatea mănăstirilor și proveneau în special din daniile făcute de domnitori sau de boieri pentru mănăstiri.

În anul 1850 în Țara Românească și Moldova trăiau aproimativ un sfert din țiganii din Europa numărul lor fiind estimat la 200.000. Ultimii țigani aflați în sclavie  au fost eliberați în anul 1856, în urma unui proces de emancipare pornit de Mihail Kogălniceanu, începând cu anul 1837.

La ora actuală în România sunt înregistrați peste 600.000 de țigani/romi dar numărul lor este estimat a fi mult mai mare deoarece o mare parte din ei nu își declară etnia.

Din păcate, în prezent țiganii reprezintă, așa cum am precizat mai sus, un subiect de controverse puternice deoarece o mare parte a românilor se simt deranjați de confuzia făcută între etnia română și etnia romă/țigănească, confuzie generată de schimbarea nefericită a numelui acestei etnii de către autoritățile române.

Vezi mai jos un scurt documentar despre istoria țiganilor: 

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!