in

Cine suntem și ce vrem?

Știți de ce cred că avem în continuare un premier suspect? Ceea ce niciun alt stat european n-a trăit, cu excepția Italiei, pe care nu știu dacă ar trebui să ne-o dorim ca exemplu politic.

Stiti de ce Victor Ponta rezista si, in opinia mea, va mai rezista pana cand jocurile din PSD vor fi facute si va exista un inlocuitor din mers, larg acceptat in partid si in coalitie, astfel incat partidul sa ramana la guvernare?

Stiti de ce Justitia este in real pericol de a fi infranta de o coalitie penala care nu are de pierdut decat un singur lucru si anume libertatea?

Stiti de ce din timp in timp induram cate o mostra de aroganta extrema, cate o smetie scapata intr-un moment aprins de extrema sinceritate, asa cum ni s-a intamplat in cazul fostului ministru Ioan Rus pentru care familiile romanilor plecati la munca in strainatate sunt alcatuite din sotii curve si copii golani?

Eu cred ca toate acestea se intampla pentru ca le induram. Si cred ca le vom tot indura cat timp vom fi, ca sa o parafrazez pe Ana Blandiana, „un popor vegetal”, cu unele exceptii precum aceea din noiembrie 2014.Pe Victor Ponta, in actuala configuratie parlamentara, Opozitia nu il poate obliga sa plece. Nu are matematic cum, mai ales daca Puterea isi leaga parlamentarii de scaune la votul motiunii de cenzura.Pe Victor Ponta nu il pot scoate din Palatul Victoria ambasadele si cancelariile straine. Multi s-au intrebat suparati de ce reactia externa nu e mai dura. A raspuns intr-un interviu pentru Ziare.com presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum: „este un lucru care apartine culturii politice a fiecarei tari, astfel incat ramane o chestiune ce tine exclusiv de politica interna a Romaniei”.

Da, e o problema de politica interna. Sigur ca, dupa cum spune dl Krichbaum, impiedicarea Justitiei prin imunitatea inteleasa ca scut se va reflecta in MCV si probabil de la Schengen ne putem lua adio. Sigur ca investitorii seriosi nu au cum sa aiba incredere intr-o tara al carei premier e suspect de evaziune, spalare de bani si fals. Si vom deconta probabil economic aceasta situatie. Deja efectele pe cursul de schimb se vad. Probabil vom experimenta o izolare in UE.

Dar nu avem de ce sa asteptam sa ne scape de ea altii.

Ne place premierul suspect? In ordine. Daca e o optiune asumata, traim cu ea, platim decontul si mergem mai departe cu dl Ponta.

Dar daca nu ne place, ce facem? Stam cu mainile incrucisate, scriem vartos pe Facebook si asteptam sa lucreze strainatatea ca noua ne e lene, lehamite, prea cald sau gandul la vacanta? De ce? Suntem asistati? Nu avem propria voce, propriul cuvant?

Daca nu ne place sa fim reprezentati de un suspect, daca nu ne place ca banii tarii sa fie pe mana unui suspect, daca vrem altceva, ar trebui sa o spunem apasat si clar, asa cum am spus in noiembrie ca vrem respectarea dreptului la vot pentru romanii din strainatate.

Sub nicio forma nu vorbesc de violente si dezordine. Vorbesc despre o voce a poporului clara si raspicata.

N-o aud. 100 de oameni, 100 dincolo pot fi ignorati si de PSD si de cele mai multe dintre televiziuni. Si sunt convinsa ca principala grija a lui Victor Ponta si a PSD a fost si este sa masoare intensitatea reactiei publice.

Daca ea ar fi fost solida si vehementa, ca in noiembrie, era greu sa o ignore. Si partidului i-ar fi fost greu. Riscul era prea mare. Dar tacerea majoritara este atat de confortabila incat, sincer, nu vad ce l-ar putea determina pe Victor Ponta sa faca pasul inapoi.

Dar, cum spuneam, poate ca reactia nu exista pentru ca situatia nu este deranjanta decat pentru cateva sute de oameni. Pai atunci inseamna avem un premier reprezentativ, care bine face ca nu pleaca. E pe placul poporului care il considera potrivit cu ale lui dosare penale si a lui imunitate de beton cu tot.

Dar atunci poate nu ne mai plangem ca suntem uneori tratati drept cetateni de mana a doua ai Europei. Pana la urma, primim in functie de ceea ce aratam ca suntem, in functie de principiile si exigentele pe care le dovedim.

Sursa: ziare.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!