in ,

8 motive pentru a da fuga în Cluj-Napoca

Atâtea-s lucrurile ce se petrec pe întinsul țării și-atât de mărețe încât nu avem scuze pentru zilele libere petrecute lâncezind pe canapea. Vorbim astăzi despre Cluj-Napoca, una dintre mândriile Transilvaniei, orașul studențesc prin excelență și bucata de Românie în care omenia și amabilitatea locuitorilor se lasă cu ochi strălucind și zâmbete impregnate pe față.

Muzeul Farmaciei

Acestei colecții superbe de instrumente farmaceutice din Evul Mediu, revista Lonely Planet i-a atribuit cuvintele: „pentru asemenea locuri călătorim – superbe, satisfăcătoare, mereu surprinzătoare“ și nu puține sunt ghidurile internaționale care laudă Muzeul Farmaciei. Muzeul conține 3000 de exponate, reprezentând munca de colectare a profesorului Iuliu Orient.

Samsara Teahouse

Cerem îngăduință pentru exprimarea clișeică, dar aici vei realiza că ai nimerit într-o cu totul și cu totul altă lume. Dacă ar exista un demiurg al grădinilor, atunci el ar crea cu siguranță o curte de basm exact ca cea de la Samsara, iar dacă un altul și-ar face veacul decorând încăperi psihedelice, tare invidios ar mai fi pe cele dinăuntrul cafenelei. Una dintre camere te aruncă direct în spațiul cosmic prin luminile fluorescente și muzica asortată, o alta pare dedicată meditației mai marilor călugări tibetani, iar la cele mai sus menționate se adaugă o bucătărie raw vegană să te lingi pe degete.

Piața Unirii din Cluj Napoca

Imposibil să o scapi din vedere și mare păcat să nu te așezi pe o bancă sau pe orice colț de piață găsești liber, fie și numai pentru a adulmeca liniștea și pacea care invadează aerul clujean. Bagă de seamă trecutul imprimat în piatra ce alcătuiește Biserica Sf. Mihail, observă culorile pur transilvănene ale clădirilor ce împrejmuiesc piața, toate-acestea în sunet de porumbei ce-și iau zborul la amenințarea pașilor grăbiți de copii.

Arta cafelei clujene

Dacă ai doar câteva zile de petrecut în Cluj-Napoca, înclinăm a crede că nu vei vrea să dormi cu niciun minut în plus față de minimul necesar și să descoperi cât se poate de multe. Și ce-o să te mai bucuri să descoperi că în Cluj e floare la ureche pentru că ceea ce se cunoaște drept „cultura cafelei” s-a dezvoltat și se dezvoltă frumușel aici. Pe lângă multitudinea de cafenele și coffee-to-go-uri specializate, cam orice local care se respectă servește licoarea în arome delicioase.

Recomandările noastre pentru cafelele băute dimineața, după masa de prânz, în plimbarea de la ora 5 sau dinainte de strecurarea în pijamale? Olivio Caffe! Pentru că, pentru ei, fiecare bob de cafea contează, au prăjitorie (nu „vrăjitorie”) proprie și fiecare fel de cafea, fie el cappucino, espresso, dripper coffee sau orice alt ceva, se prepară cu tehnici și trucuri demne de o artă în toată regula.

*Și dacă vrei un asorteu pe cinste la cafele excelente, nu ocoli cu privirea prăjitura mălai cu lapte. E de găsit la mai orice cofetărie/patiserie din oraș și se numără printre preparatele al căror gust pare să rămână cumva tatuat în amintirea papilelor gustative.

Grădina Botanică „Alexandru Borza”

Întâia și-ntâia oară, Grădina Botanică a fost imaginată undeva prin secolul XIX și nu multe decenii i-au trebuit până când academicianul Alexandru Borza s-a pus pe treabă și-a început proiectarea serelor, aleilor și grădinilor care o alcătuiesc. Se spune că Grădina Botanică din Cluj-Napoca ar fi una dintre cele mai frumoase din lume, oferind găzduire unui număr de 10.000 de specii de plante.

Pentru a i se putea furniza constant plante din toate colțurile lumii, grădina colaborează cu peste 450 de grădini așijderea, din 80 de țări. Printre atracțiile care-ți vor lua ochii și cuceri inima se numără Grădina Japoneză.

Muzeul și Parcul Etnografic al Transilvaniei

Lecție de trecut istoric pe viu și întâlniri față în față cu ambientul medieval a ceea ce sălășluia pe teritoriul actualei Românii. Parcul în sine este primul muzeu în aer liber din țară și un veritabil portal către trecut situat în mijlocul unui oraș în plină dezvoltare. Descoperi aici o lume de mult apusă unde casele de lemn îmbrăcate cu acoperiș de paie și străjuite de arbori de măr, sobele de teracotă și ținutele populare ilustrează cu fidelitate plaiurile mioritice de acum câteva secole.

Dealul Cetățuii

… și aici să urci la lăsat de seară, când soarele anunță că și-ar cam lua tălpășița. După ce te-ai aprovizionat deja cu o sticlă de vin de la supermarket și când, pentru ca ziua să fie completă în perfecțiune, nu îi mai rămâne decât să-ți ofere o panoramă asupra orașului. Bucură-te aici de zgomotele duale ale păsărilor și mașinilor, de prezența antitetică a naturii și a orașului, de împletirea fără dispută a trecutului istoric (reprezentat de fortificația de secol 17) și a prezentului modern reprezentat de telefonul ce nu mai contentește cu capturi.

Jazz in the Street

Artă pentru care nu trebuie să te îmbraci pompos și să mergi la Ateneu. Nici să faci economii o săptămână și să-ți cumperi bilet la Teatrul Național. Nici să aștepți un an pentru Festivalul George Enescu. Toate-acestea sunt soluții înălțătoare pentru stimularea intelectului, nu spunem că nu, dar Clujul și Jazz in the Street vin cu evenimente non-conformiste,  umplând străzile clujene de artă din toate domeniile artistice.


Sursa: momondo.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!