in , , ,

Conacul Polizu – bijuteria arhitecturală

Multe case boierești, conace, castele din România sunt în paragină, însă unele au fost recondiționate, după cum este și cazul conacului Polizu, și și-au recăpătat strălucirea de altădată. Conacul Polizu este situat lângă orașul Hîrlău, mai exact în satul Maxut, comuna Deleni (la aproximativ 2-3 km de orașul Hîrlău) din jud. Iași.

Acesta a devenit celebru în România după ce Laura Cosoi a ales să-și facă nunta aici. Conacul Polizu a fost construit între anii 1880–1887, de omul politic Constantin Ghika-Deleni. 

Conacul Polizu în 1916
Conacul Polizu

Gri­gore Ghika-Deleni (1847-1938) care de altfel s-a născut la Deleni, era fiul lui Teodor şi al Phenaretei, fiica domnitorului Barbu Ştirbey. A fost căsătorit cu Maria Pandele, având nouă copii: Henrietta, Maria, Olga, Teodor, Lisette, Alexandru, Ioana, Emil și Ioan. 

„Sosirea la Hîrlau, care este atât de plin de amintiri de război. […] Primire călduroasă la gară. Soții Polizu, tinerii Ghica-Deleni, generalul Zadic, oficialități etc. […]. Restul zilei a fost petrecut mai mult sau mai puțin la Macsut, unde ospitalitatea lor este cu adevărat moldovenească. Un prânz extraordinar, cu vinuri excelente […]. Înapoi la Macsut, ca să facem o plimbare prin vie și să luăm o cină devreme […]. Grupul a fost cât mai plăcut și mai vesel posibil și oamenii din Macsut erau deosebit de încântați.” (Maria – Regina României, Însemnări zilnice, vol. VI, p. 425-427)

conacul polizu
Imagini de arhivă – fotografie de la 1916. Nicolae Polizu – Micșunești, Zoe Polizu – Micșunești și alți membri ai familei în holul conacului. 

Conacul a fost locuit de către proprietarii săi de drept până în 1946, când a fost confiscat de comuniști și transformat pe rând în: cazarmă rusească, CAP (aici funcționând CAP-ul din Hîrlău timp de 43 ani, aici s-au depozitat fructe, legume și chiar animale).

La interior conacul a fost în totalitate distrus, chiar și cele circa 25.000 de cărți dintre care unele volume rare și prețioase, au fost puse pur și simplu pe foc. 

Singura moștenitoare de drept a familiei boierești, doamna Irina Ioana Rișcuția, a reușit în 2005 după un proces lung să recupereze conacul. Doamna Rișcuția s-a asociat cu un om de afaceri din Hîrlău, domnul Ștefănucă, pentru a reda strălucirea de altădată a acestui conac.

conacul polizu
Intrarea în conac. Copacul este un salcâm găsit în pădurea de lângă conac și replantat.

Din 2005 până în 2010 au fost cinci ani în care conacul a fost recondiționat. În refacerea conacului au contat enorm fotografiile, planurile vechi și documentele pe care le avea doamna Rișcuția, pe baza lor au reușit să reconstituie o bună parte din imaginea de altădată a conacului. 

Câteva dintre piesele de mobilier sunt vechi, autentice, în stilul neoclasic al clădirii, la fel ca și covoarele sau obiectele de decor. Cea mai mare parte dintre ele provin chiar din colecția personală a doamnei Rișcuția, căci despre cele care au fost în Conac nici vorbă să mai fi existat posibilitatea de recuperare.

Domeniul este compus dintr-o clădire principală şi câteva clădiri anexe (fostele reşedinţe ale servitorilor). Suprafaţa construită este de 1.150 mp, parcul aferent având o suprafaţă totală de 52 de hectare.

conacul polizu
Holul din conac
conacul polizu
O cameră decorată cu elemente de mobilier vechi, recondiționate.

„Am cunoscut mai mult moşiile din Moldova. Acolo erau, de altfel, mult mai multe conace frumoase decât în Muntenia, fiindcă mol­do­venii erau mai ţâfnoşi şi mai boieroşi […]. În Moldova, un conac superb era la Deleni. O ca­să frumoasă, aproape un château în sensul modern al cuvântului, mare, de mare rafinament, dominând fru­­mos locul, de pe o colină. Intrarea se făcea, cu tră­su­­ra sau maşina, printr-o alee umbroasă, cu plopi. Ve­­nea multă lume. Locul era întreţinut cu multă cheltuială, avea un personal stilat.” (Alexandru Paleologu)

conacul polizu
Conacul Polizu – interior
conacul polizu
Conacul Polizu – interior

Grădina este spectaculoasă, cu o fântână arteziană, pădure și parc cu arbori seculari: stejari, pini, castani, brazi, mesteceni, larice, salcâmi, nuci, tei etc. și un întreg domeniu cu livezi de pomi fructiferi. Poți închiria o bicicletă ca să te plimbi sau pur și simplu o poți face pe jos.

Conacul beneficiază și de o piscină, în care vara vă puteți relaxa. Conacul atrage mai mulți turiști străini, aici vin frecvent familii pentru a-și organiza petrecerile de nuntă. Conacul este un loc ideal pentru o nuntă.

conacul polizu
Conacul Polizu – vedere de sus 
conacul polizu
Piscină Conac Polizu

Conacul Polizu este un loc minunat, plin de istorie, cu ajutorul lui veți face o incursiune în viața secolului al XIX-lea. Sunt foarte multe castele, conace, case boierești frumoase în România, în orașe foarte mici, în sate despre care probabil nu știți mai nimic despre ele, și care abia așteaptă să fie descoperite și promovate mai bine. Pentru cei care vor să viziteze conacul sau să se cazeze, mai multe detalii puteți găsi pe site-ul conacului. România este frumoasă, plină de istorie. Descoperiți-o!

conacul polizu
conacul polizu
Fântâna arteziană din grădina Conacului Polizu
conacul polizu
conacul polizu
Crama Conacului Polizu
conacul polizu
Salina amenajată în crama conacului, a fost placată cu sare adusă de la Târgu Ocna.
conacul polizu
Luminatorul din hol a fost restaurat după modelul celui original.
conacul polizu
conacul polizu
Oglindă din secolul XVIII.
conacul polizu
Conacul Polizu noaptea

Sursa: ganduriledintrepagini.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!