in

Ce s-a cerut autorităților române la Conferința Românilor de pretutindeni: Minister al românilor de pretutindeni, vot electronic, cetățenie și demararea imediată a negocierilor pentru reunirea R. Moldova cu România

Peste 300 de reprezentanția ai românilor din Italia, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Franța, Grecia, SUA, Canada, R. Moldova, Serbia, Ucraina și Bulgaria, reuniți la Parlamentul României în cadrul Conferinței Românilor de Pretutindeni au cerut autorităților române înființarea unui Minister al Românilor de Pretutindeni, adoptarea votului electronic, acordarea cetățeniei române pentru toate comunitățile istorice din jurul frontierelor și Balcani și demararea imediată a negocierilor pentru reunirea R. Moldova cu România, transmite Romanian Global News.

În cadrul dezbaterilor a fost criticat modul în care autoritățile române relaționează cu comunitățile românești de pretutindeni, actuala lege a votului prin corespondență, modul cum se raportează unii funcționari ai ambasadelor și consulatelor României la românii de pretutindeni, taxele consulare prea mari, modul defectuos în care se acordă cetățenia română unor comunități românești din jurul frontierelor și Balcani, lipsa de la conferință a reprezentanților Ministerului de Externe, Departamentului Politici pentru relațiile cu Românii de Pretutindeni și Administrației Prezidențiale.

Reprezentantul Asociației Românilor din Italia, Eugen Terteleac, a cerut președintelui României Klaus Iohannis organizarea unui referendum pentru a întreba cetățenii români dacă sunt de acord cu: introducerea votului electronic (Bulgaria l-a adoptat săptămâna trecută!), alegerea primarilor din două tururi de scrutin și pentru reunirea R. Moldova cu România. Propunerea ARI a fost aprobată și de ceilalți participanți la Conferință.

La conferință au fost prezenți reprezentanți ai partidelor PSD, PNL, Mișcarea Populară, UNPR, parlamentari, și membrii ai comisiilor parlamentare ale Camerei Deputaților și Senatului care se ocupă de românii de pretutindeni, reprezentantul guvernului, ministrul pentru dialog social, Violeta Alexandru, reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente, reprezentanți ai Institutului Cultural Român și Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, membri ai corpului diplomatic.

Rolul conferinței a fost acela de a aduce în atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale problemele cu care se confruntă comunităţile de români de peste hotare, precum şi de a identifica soluţii viabile pentru îmbunătăţirea situaţiei acestora. Un alt scop al evenimentului este și relaționarea și cunoașterea participanților în vederea unor colaborări viitoare.

Un cuvant emotionant a ținut la inceputul Conferintei, prezidand simbolic deschiderea, Decanul de varsta al Adunarii, dl. Nicolae Popa, fost detinut politic anticomunist care a stat 14 ani în temnițele comuniste și care deși în varsta de 85 de ani, a venit special de la Los Angeles pentru a participa la conferință.

Dl Popa este presedintele al Consiliului Romano-American, din Los Angeles și a susținut financiar majoritatea costurilor prilejuite de organizarea conferinței.

Conferinţa Românilor de Pretutindeni a fost organizată de către deputatul Eugen Tomac, în parteneriat cu un comitet de iniţiativă format din Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE), Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (FNRP), Consiliul Româno-American (SUA) şi Asociaţia Românilor din Italia (ARI).

Dezbaterile au fost urmărite de peste 26.000 de români de pe toate meridianele globului prin intermediul transmisiei realizate prin parteneriatul cu Privesc.eu, dar și de telespectatorii televiziunilor din România printre care B1 TV care a dedicat o emisiune specială invitaților conferinței. Emisiuni realizate în cadrul conferinței vor fi difuzate pe TVR Internațional, Radio România Internațional precum și de postul de radio Vocea Basarabiei.

O rezoluție a Conferinței Românior de pretutindeni va fi înaintată Parlamentului României, Administrației Prezidențiale și Guvernului României.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!