in

Cine a fost Constantin Nottara?

În multe dintre dialogurile despre teatrul românesc apare un nume a cărui poveste mi-am dorit să o aflu. Întemeietor al teatrului românesc modern, Constantin I. Nottara a fost un personaj ilustru atât pe scenă, cât și în afara ei.

Când am ajuns pentru prima dată în București, mi-am dorit să văd două teatre: Bulandra și Nottara. Le cunoșteam din poveștile bunicilor mei care le frecventau în tinerețe. Mai târziu aveam să le descopăr poveștile și piesele asamblate pe scenă. Așa că, trăind cu speranța că farmecul acestor oameni inspiră, vorbesc în această ediție despre Constantin I. Nottara.

Corneliu Baba, cel care a surprins în culoare multe dintre chipurile culturii românești printre care Krikor H. Zambaccian, Ion Theodorescu Sion sau Mihail Sadoveanu, îl surprinde și pe C.I. Nottara, într-un portret care descrie privirea blajină și prestanța unui actor desăvârșit. I-am ascultat vocea într-o înregistrare din anul 1928 și mi l-am închipuit cu ochii închiși, pe cel care a fost actorul, pionierul și profesorul Constantin Nottara (5 iunie 1859 – 16 octombrie 1935).

Pe lângă cariera sa în actorie, Nottara a avut o intensă activitate ca director de scenă și profesor la Conservatorul dramatic din București. Pedagog prin excelență, a fost unul dintre maeștrii care i-au împărtășit tainele actoriei și faimoasei Elvira Popesco, însă printre elevii săi celebri se numără și nume sonore precum Tony Bulandra, Velimir Maximilian, Ion Manolescu sau Maria Filotti.

Dovada că Nottara era discret și dedicat muncii sale constă în însăși puținătatea informațiilor pe care le-am găsit vizavi de personalitatea sa. Prieten foarte bun cu însuși Caragiale, relația celor doi se modifică atunci când presa vremii, relatează un scandal amoros în care sunt implicați dramaturgul și soția lui Nottara, actrița Amellia Wellner (soția lui Notarra încă din 1883).

În 76 de ani de viață, Nottara a jucat peste 700 de roluri, remarcându-se în personaje precum Shylock, Hamlet, Lear, Oedip, Don Salluste, Ștefan Tipătescu, Ion (Năpasta), Ion Luca Caragiale sau Tudose (Hagi-Tudose de Delavrancea). Un om care predă și astăzi lecții despre actorie și despre frumusețea scenei, Constantin Nottara este numele care oferă cu generozitate adrese peste tot în țară și pe care vă invit să-l descoperiți în distribuția primului film românesc „Independența României” (1912).


Sursa: forbes.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!