in , ,

Teoria ticăloasă a moldovenismului, promovată de sovietici, primește o lovitură mortală: Document din 1840, de la Curtea Imperială din Sankt Petersburg

Sovieticii au muncit din greu, după raptul teritorial prin care ne-au luat Moldova de peste Prut (dar și alte ținuturi), să îi rupă pe românii moldoveni și din punct de vedere cultural de țara mamă. După ce în prima fază au eliminat elitele, în faza a doua au îndoctrinat copiii cu teorii criminale și mincinoase.

Asfel, au prezentat România ca pe o țară imperialistă care vrea să le ia moldovenilor libertatea, limba și cultura. În același timp le-au spus că ei, moldovenii, NU sunt din același neam cu românii, că ei sunt pur și simplu moldoveni, că au o limbă moldovenească diferită de română. Iar pentru ca și din punct de vedere istoric lucrurile să fie convingătoare, falsificatorii istoriei i-au îndoctrinat și cu faptul că moldovenii sunt urmași ai dacilor liberi, pe când românii sunt o populație romanizată care nu mai are legătură cu dacii.

În paralel, pe teritoriul României, aceeași bolșevici odioși interziceau orice discuții despre Basarabia, pentru a o scoate românilor din memorie!!!

Cu toate acestea, documentele mai vechi, de pe vremea imperiului Țarist, lămuresc situația. Iată ce se spunea la Curtea Imperială din Sankt Petersburg în anul 1840:  

Moldova şi Valahia sunt ţări locuite de un popor care are o singură origine, o singură limbă, o singură Credinţă, în pofida separaţiei lor pe plan civil, ele au avut necontenit o singură soartă comună: au suferit împreună de-a lungul secolelor, purtând aceeaşi cruce grea, iar acum sorb o nouă viaţă din acelaşi izvor dătător de viaţă. Ele au acelaşi trecut, acelaşi prezent şi, bineînţeles – acelaşi viitor!

(„DESPRE SITUAŢIA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI ÎN PRINCIPATELE MOLDOVEI ŞI VALAHIEI” ÎN REVISTA MINISTERULUI INSTRUCŢIUNII PUBLICE, FASCULUL 29, SECŢIUNEA IV,  PETERSBURG, 1840, PAGINA 7). SURSĂ DOCUMENT ȘI TRADUCERE: VLAD CUBREACOV.

Când oare, Rusia de astăzi o să recunoască adevărul, o să își ceară scuze pentru crimele comise și o să permită unirea Republicii Moldova cu România?

Documentul:

document-sankt-petersburg

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!