Actorul Sebastian Papaiani a decedat marți la vârsta de 80 de ani. Actorul a suferit în luna mai un accident vascular cerebral, fiind internat la Spitalul Universitar de Urgență București.

“Am avut un atac vascular, din fericire minor, iar în câteva zile sper să mă recuperez şi să părăsesc spitalul. Vă doresc sănătate şi să vă înveselesc puţin, vă spun că buletinul meu de identitate expiră abia în 2041!”, anunța Sebastian Papaiani la doar câteva zile după ce a fost internat.

Ultimul mesaj postat pe Facebook al actorului dateaza din 27 august, cand si-a petrecut zile de nastere in spital.

Va multumesc si va sunt recunoscator pentru cuvintele si gandurile frumoase primite in ultimele zile! E pentru prima data cand imi petrec ziua de nastere intr-un spital,dar , cu ajutorul acestui canal de comunicare, am avut impresia ca am fost invitat la o petrecere surpriza unde, spre surprinderea mea, eu am ascultat tot timpul, iar voi ati vorbit tot timpul.

Va iubesc si sper ca Dumnezeu sa-mi dea posibilitatea sa va revad cat mai curand, fiindca pentru mine, voi, oamenii obisnuiti, ati fost si veti ramane marea mea iubire!

Va imbratisez pe fiecare in parte. Cu drag,Sebastian Papaiani.

sebastian_papaiani_portret

Actorul și-a câștigat popularitatea și simpatia publicului prin rolurile de comedie, dar și prin cele în care a abordat registre mai grave. A lăsat în urma sa un palmares impresionant.

Odată cu plecarea lui Sebastian Papaiani dispare încă un actor de un farmec extraordinar, unic, spune Alexandru Arșinel.

“Regret foarte mult. Este încă unul dintre marii artiști care au dispărut din ceea ce înseamnă viața pe pământ. Este prea trist”, a declarat, marți, pentru Agerpres, actorul Alexandru Arșinel.

Potrivit lui Arșinel, Sebastian Papaiani a fost un excelent actor, de un umor special.

“E regretabil. Dispare încă un actor de un farmec extraordinar, unic”, a mai spus Alexandru Arșinel.

Cariera lui Sebastian Papaiani


Si-a petrecut copilaria, dupa cum declara intr-un interviu, ”intr-o lume modesta, intr-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de tigani, dar tigani cu care puteai sa fii prieten…’‘. Tatal sau, Alecu Papaiani, era grec de origine – Papayannis fiind proprietarul unei curti, undeva in marginimea Pitestiului in care erau apartamente de doua camarute, inchiriate de cosari, geambasi, lustragii etc. Alaturi de prietenii lui, era fascinat de circul ce venea in cartier si de filmele ce rulau in acei ani, iar John Wayne si Johnny Weissmuller erau preferatii lui.

La 17 ani, s-a angajat contabil la un oficiu farmaceutic, a jucat teatru de amatori, indrumat de fosta Miss Romania 1936, Crina Cojocaru, care l-a determinat sa treaca peste multe obstacole si sa devina actor.

sebastian-papaiani465x390

A absolvit, in 1960, Institutul de Teatru si Cinematografie din Bucuresti. in 1961, si-a facut debutul in productia cinematografica ”Purgatoriul nr. 5”, iar in 1963 a jucat in comedia regizorului Geo Zaizescu, ”Un suras in plina vara’‘, unde, alaturi de tanara si frumoasa actrita Florina Luican, se face remarcat atat de critici, cat si de public. A filmat an de an, insa calea spre marea cariera i-a fost deschisa de intalnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit in rolul lui Pacala, in filmul cu acelasi nume (1974).

Dintre piesele jucate pe scena Teatrului Odeon (fost Giulesti), mentionam: ”Asta seara se joaca fara piesa”, de Luigi Pirandello, in regia lui Alexa Visarion, ”Domnisoara Nastasia”, de Gh. M. Zamfirescu, in regia lui Horea Popescu, ”Livada cu visini”, de Cehov, regia Sorin Militaru, ”Sa nu-ti faci pravalie cu scara”, de Eugen Barbu, regia Sanda Manu si multe altele.

Pe 13 decembrie 2002, Sebastian Papaini a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

Filmografie

Un surâs în plină vară (1963) – Fanitza
Partea ta de vină (1963)
Dragoste la zero grade (1964)
Gaudeamus igitur (1965)
Balul de sâmbătă seara (1967) – Papă
Diminețile unui băiat cuminte (1967) – Fane
Brigada Diverse intră în acțiune (1970) – plutonierul Căpșună
Brigada Diverse în alertă! (1971) – plutonierul Căpșună
B.D. la munte și la mare (1971) – plutonierul Căpșună
Astă seară dansăm în familie (1972) – Alecu
Cu mîinile curate (1972) – Fane Oarcă
Ciprian Porumbescu (1973) – Voronca
Ultimul cartuș (1973) – Ilie Oarcă
Păcală (1974) – Păcală
Frații Jderi (1974) – comisul Ionuț Jder
Ștefan cel Mare – Vaslui 1475 (1975) – comisul Ionuț Jder
Toamna bobocilor (1975) – Pompei
Zile fierbinți (1975) – macaragiul Guriță
Roșcovanul (1976) – Lampă
Accident (1977) – reporter
Toate pînzele sus (serial TV, 1977) – Ieremia (ep. 1-12)
Iarna bobocilor (1977) – Pompei
Eu, tu, și… Ovidiu (1978)
Melodii, melodii (1978)
Totul pentru fotbal (1978)-” jucatorul Tipalnea Mihai”
Clipa (1979)
Nea Mărin miliardar (1979) – Gogu a lu’ Pupăză
Expresul de Buftea (1979)
Am fost șaisprezece (1980) – Caporalul Vasile Dobriță
Ultima noapte de dragoste (1980) – lt. Petre Orghidan
Șantaj (1981)
Alo, aterizează străbunica!… (1981)
Calculatorul mărturisește (1982)
Rămân cu tine (1982) – Manole
Fram (1983) (Serial TV)
Ringul (1984)
Secretul lui Bachus (1984) – Grig Ștevie
Zbor periculos (1984)
Liceenii (1986) – domnul Marinescu, tatăl lui Mihai
Secretul lui Nemesis (1987)
Neînvinsă-i dragostea (1993) – Căpitan Ștefan Topârceanu
Numai iubirea (Serial TV) (2004) – Manole Tudose
Lacrimi de iubire (Serial TV) (2005) – Nea Tache
Bani de dus, bani de-ntors (2005)
Păcală se întoarce (2006) – Păcală (tatăl)
Daria, iubirea mea! (Serial Tv) (2006-2007)
Nimeni nu-i perfect (Serial Tv) (2008) – Domnul Predescu

Surse:
http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/sebastian-papaiani-a-murit-la-80-de-ani-actorul-era-internat-la-spitalul-universitar.html
http://www.cotidianul.ro/sebastian-papaiani-un-actor-de-un-farmec-extraordinar-unic-288522/

...

Voi ce părere aveți?
Vă invităm să comentați mai jos.

Articole recomandate!