in ,

Grație unei românce, cancerul poate fi depistat în doar 6 minute

România va fi prima țară care deține un dispozitiv ce poate detecta cancerul în doar 6 minute. Invenția a fost prezentată la Geneva în 2010 și aparține unei românce.

Cercetatoarea Raluca Ioana van Staden este autoarea unui senzor/dispozitiv capabil sa depisteze rapid una dintre cele mai grave boli: cancerul. El functioneaza pe principiile unui glucometru, este de marimea unui varf de ac si poate depista cancerul in stadii incipiente. El a fost prezentat in cadrul Salonului de Inventii de la Geneva din 2010.

Senzorul are marimea unui varf de ac . In acest moment este inglobat intr-o microcelula in care se pune o picatura de sange sau de saliva. Raspunsul se obtine rapid. Mecanismul ‘special’ de functionare se datoreaza utilizarii unor materiale nanostructurate pentru constructia senzorului”, explica prof. dr. Raluca Ioana van Staden din cadrul PATLAB, Laboratorul de Tehnologie Analitica de Proces.

Dispozitivul este capabil sa detecteze aceiasi biomarkeri din sange care sunt folositi in cadrul analizelor uzuale de astazi, in laboratoare. Marea diferenta dintre cele doua cai de depistare a bolii se regaseste in faptul ca dispozitivul romancei poate detecta biomarkerii la nivel de nanograme/mililitru, acesta fiind nivelul molecular unde se regasesc biomarkerii oncologici inainte de aparitia simptomelor.

Testele realizate in laborator de echipa cercetatoarei romance au dovedit ca senzorul poate fi utilizat, deocamdata, pentru depistarea a patru tipuri de cancer: de prostata, de ovare, de san si gastrointestinal.

“Speram sa avem cat de curand un prototip care sa preia corect informatia de la senzor si, dupa omologare, sa fim prima tara capabila sa faca o scanare in masa pentru cancer”, mai spune prof. dr. Raluca van Staden.

sursa: www.apropo.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!