in ,

Klaus Iohannis în presa străină – “Cred că România are nevoie de un alt guvern, mai eficient și cu o altă viziune.” Mesaj pentru Diaspora

Aflat într-o vizită oficială în Polonia, președintele Klaus Iohannis a declarat, într-un interviu pentru presa de acolo, că România are nevoie de un nou guvern. Acesta a precizat că guvernul Ponta este lipsit de viziune, informează b1.ro.

Personal, cred că România are nevoie de un alt guvern, mai eficient și cu o altă viziune, dar asta este altă chestiune. În ceea ce privește moștenirea trecutului, trebuie să păstrăm tot ce a fost benefic pentru dezvoltarea democrației și ce este în interesul public, dar să eliminăm elementele care nu au funcționat și pe care românii nu le-au acceptat. Orice progres a fost deja făcut în România ar trebui să fie continuat, inclusiv consolidarea statului de drept și independența sistemului judiciar. Este lesne de observat că România continuă lupta anticorupție, în conformitate cu recomandările Bruxellesului,

a declarat șeful statului pentru rp.pl.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, la Varsovia, romanilor din Polonia, ca in tara a inceput procesul de schimbare a modului in care arata politica si de reformare a institutiilor, iar despre Schengen, ca doreste ca in primul sau an de mandat sa facem un pas in aceasta directie, relatează ziare.com.

Seful statului le-a transmis romanilor din Polonia veniti la sediul Ambasadei Romaniei in Republica Polona ca este o bucurie sa fie alaturi de ei, dupa ce a avut ocazia, recent, sa stea de vorba cu reprezentanti ai comunitatii de romani din Franta si din Germania.

Iohannis a fost aplaudat indelung de romanii veniti la Ambasada Romaniei la Varsovia, care au dorit sa faca fotografii cu acesta dar si sa ii transmita doleantele si asteptarilor lor de la autoritatile romane. Reprezentantii diasporei i-au spus sefului statului ca, desi se afla in alta tara si isi construiesc un viitor aici, isi doresc sa revina in Romania.

Presedintele Iohannis a fost intrebat de romanii prezenti la Ambasada despre sansele Romaniei de a fi primita in spatiul Schengen.

“Speranta mea este ca in primul an al primului mandat sa facem un pas in directia aceasta (..) Daca nu am avea sustinatori, nu cred ca am face mare lucru, dar fiindca suntem in Polonia este bine sa stiti ca Polonia ne-a sprijinit din capul locului si este un partener foarte serios. Daca mai gasim cativa parteneri asa cum este Polonia, atunci problema s-ar rezolva repede”, le-a raspuns presedintele romanilor din Polonia.

Seful statului a tinut si o alocutiune in cadrul intalnirii cu comunitatea romanilor.

Intentia mea este ca, peste tot unde merg, sa intalnesc cat mai multi dintre concetatenii nostri, care traiesc si muncesc departe de casa. Ca presedinte al tuturor romanilor, oriunde s-ar afla ei, vreau sa-i cunosc, sa-i ascult si sa le spun ca ii respect si ii pretuiesc. Vreau ca glasul dumneavoastra sa se faca auzit, vreau sa stiu care sunt problemele cu care se confrunta comunitatile de romani din diaspora. Si imi doresc ca in urma consolidarii parteneriatelor externe ale Romaniei, sa existe beneficii concrete: un spatiu mai sigur si mai multe oportunitati pentru toti,

a aratat presedintele, in discursul sau.

Potrivit lui Iohannis, prezenta sa in Polonia reprezinta “o componenta esentiala a politicii externe pe care si-a asumat-o, si anume o politica transparenta si eficienta, apropiata de cetatenii romani, oriunde traiesc acestia”.

Vreau ca toți românii să fie bine reprezentați peste hotare, iar între autorități și cetățeni să existe o relație bazată pe respect. Este rolul autorităților să se asigure că drepturile și libertățile românilor, ca cetățeni europeni, sunt protejate, dar și să vină în sprijinul lor. Cred că, indiferent din ce motiv sau de cât timp sunt plecați, pentru românii din străinătate sentimentul apartenenței la o națiune și identitatea profundă nu se pierd niciodată. Este datoria noastră, a celor de acasă, să cultivăm acest sentiment și să vă susținem în afirmarea propriei identități spirituale și culturale, în păstrarea tradițiilor proprii,

le-a mai spus Klaus Iohannis celor din diaspora.

“Romania din care sa nu mai fie tentat nimeni sa plece”

Presedintele le-a vorbit si despre planurile sale de viitor si despre dorinta de a construi “acea Romanie din care sa nu mai fie tentat nimeni sa plece”.

“Dupa ani de dezamagiri si nereusite, va spun astazi cu toata sinceritatea ca vom putea construi impreuna acea Romanie pe care ne-o dorim, un loc in care ne vom bucura sa traim, din care nu vom mai fi tentati sa plecam si la care dumneavoastra va veti putea intoarce cu inima deschisa. Oricate eforturi si sacrificii ar cere, vom reusi cu viziune, calm si rabdare sa cladim o societate romaneasca in care sa primeze valorile democratice, increderea in institutii si in statul de drept, toleranta, respectul pentru munca, educatie, cultura”, le-a spus Iohannis romanilor din Polonia.

El a adaugat: “Aceasta reconstructie a inceput deja. Am pornit procesul deloc simplu, dar necesar, de schimbare a modului in care arata politica romaneasca si de reformare a institutiilor politice”, a mai afirmat Klaus Iohannis, mentionand ca, fara indoiala, la acest capitol un aspect esential il reprezinta asigurarea conditiilor pentru participarea la vot a romanilor din diaspora.

Iohannis a vorbit si despre relatiile comerciale dintre Polonia si Romania. “Orice colaborare economica e de bun augur. Firme poloneze in Romania sunt cam 700 si firme romanesti in Polonia sunt cam sapte”, a spus Iohannis, precizand ca in plan economic este mult loc pentru dezvoltare.

“Dumneavoastra ne reprezentati in Polonia, sunteti adevarati emisari ai Romaniei. Prin ceea ce faceti zi de zi, prin munca, profesionalismul si devotamentul cu care va desfasurati activitatea aici, contribuiti din plin la constructia renumelui tarii noastre, iar pentru acest lucru va suntem recunoscatori”, a mai spus presedintele Romaniei, in incheierea discursului.

Sursa: nasul.tv

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!