Arheologii au dezgropat o adevărată comoară în urma unor amplă cercetări arheologice efectuate în perimetrul unde se va construi podul peste Dunăre.
Lucrările arheologice au scos la lumină o necropolă din Cultura Boian, ce datează din secolul 9, dar cea mai spectaculoasă descoperire o reprezintă două obiecte din cupru, despre care arheologii spun că nu ştiu să fi existat în Epoca Pietrei.
Arheologii brăileni au făcut mai multe descoperiri incredibile pe şantierul unde se lucrează la viitorul pod peste Dunăre.
Aceştia au dezgropat mii de obiecte ceramic, din piatră şi metal, unele vechi chiar şi de 7.000 de ani.
Săpăturile au scos la lumină un întreg cimitir din Cultura Boian, ce datează din secolul 9, dar arheologii consideră că cea mai spectaculoasă descoperire sunt două obiecte din cupru.
Este vorba despre un fel de ac sau împingător, precum şi o coroană dentară din cupru, obiecte despre care specialiştii spun că nu se ştie să fi existat în Epoca Pietrei.
Arheologii şi-au început activitatea de cercetare în vara lui 2018, pe o suprafaţă de cinci hectare de teren din cartierul Brăiliţa, fiind vorba de 48.000 de metri pătraţi, unde va fi construit accesul pe podul peste Dunăre. După doar câteva luni de muncă, rezultatele le-au întrecut arheologilor orice aşteptări.
„Am descoperit 45 de urne funerare, în 44 de morminte în care s-au descoperite urme de incineraţie în interiorul urnelor. După ce am tamisat umplutura urnelor, am descoperit resturile incinerate ale defuncţilor, dar şi obiecte de inventar, obiecte din metal, din cupru, printre care şi un obiect din cupru cu totul special”, a declarat Stănică Pandrea, şef secţie Arheologie la Muzeul ”Carol I ”.
Obiectul în cauză este o coroană dentară din metal care ar data din Epoca Pietrei, descoperită într-o urnă funerară ce aparţine Culturii Boian, a cărei vechime a fost estimată la aproximativ 7.000 de ani.
Citește mai mult: www.cunoastelumea.ro