in ,

ATRACȚII SI OBIECTIVE TURISTICE DIN JUDEȚUL COVASNA

Primele cure balneare la Covasna au fost organizate în secolul XIX: apa minerală scoasă din fântâni era turnată în căzi de lemn şi încălzită cu pietre fierbinţi. Iar mofetele erau, de fapt, nişte găuri mari în pământ, cu scări, în care pacientul intra cu tot corpul lăsându-şi doar capul afară, în aer liber.
Astăzi Covasna are o bază de tratament modernă la care vin, în orice perioadă a anului, cei care preferă o terapie naturală împotriva afecţiunilor cardiovasculare.

Stațiunea Balvanyos din comuna Turia

Situata pe versantul sudic al muntilor Bodoc, in curbura Carpatilor, la 67 km nord-est fata de Sfantu Gheorghe (Covasna), Balvanyos este o statiune balneoclimaterica permanenta.

Calitatile terapeutice ale numeroaselor izvoare minerale (feruginoase, bicarbonatate, clorurate, calcice, sodice, carbogazoase, hipotone), emanatiile post-vulcanice (mofete) si bioclimatul sedativ reprezinta factori ideali de odihna si tratament.

Printre procedurile pe care statiunea Balvanyos le pune la dispozitia turistilor se numara electroterapia, hidroterapia, termoterapia, kinetoterapia si aerohelioterapia.

Datorita rocilor vulcanice si sedimentare din sol, emanatiile de bioxid de carbon si de hidrogen sulfurat au favorizat aparitia mai multor izvoare de apa minerala, folosite in tratarea afectiunilor stomacale si intestinale, a afectiunilor de cord si ale sistemului vascular.

Proprietatile curative ale apelor minerale de la Balvanyos sunt recunoscute de timp indelungat, localnicii utilizandu-le in tratarea a numeroase afectiuni. Exploatarea lor din punct de vedere balneologic a inceput in anul 1938.

Chiar dacă această stațiune nu se mândrește cu numeroase ștranduri cu ape termale sau minerale, rămâne un loc pe care-l recomandăm datorită peisajului deosebit.

O zonă pitorească unde te simți cel mai aproape de natură.

În inima pădurii descoperi una din apele miraculoase ce izvorăște din Muntele Puturosul. O apă carbogazoasă cu un iz nu prea plăcut, însă cu efect terapeutic excelent, recomandată în special pentru probleme gastro intestinale.

Nici drumul până în acest vârf de munte nu este prea ușor, însă Balvanyos merită acest sacrificiu, dacă nu pentru apa minerală sau aerul curat măcar pentru atracțiile turistice din zonă: Ruinele Cetății Balvanyos, Cimitirul Păsărilor, Lacul Sf. Ana, Tinovul Mohos, Balta Dracului și multe altele.

Tratament: Afecțiuni stomacale și intestinale; Afecțiuni de cord, ale sistemului vascular.

Stațiunea Covasna din orașul Covasna

Statiunea Covasna este locul ideal pentru a imbina tratamentele specifice unei game vaste de afectiuni cu recreerea, drumetia si turismul.

Atestata documentar pentru prima data in 1548, statiunea Covasna beneficiaza de resurse turistice importante, cu precadere naturale.

Pe teritoriul statiunii sunt valorificate izvoarele de apa minerala carbogazoasa, bicarbonatata, clorurat-sodica, feruginoasa, calcica, magneziana, hipotona si hipertona.

Datorita climatului bland, a aerului puternic ionizat negativ, a cadrului natural deosebit de pitoresc, statiunea Covasna este cunoscuta si sub denumirea de „statiunea celor 1000 de izvoare de sanatate”.

Atât poziția, la 600 m altitudine, între munți ale căror culmi sunt rotunjite, cât și potențialul hidrologic îi oferă stațiunii Covasna niște atuuri inestimabile.

Cu toate că recomandările terapeutice îi vizează în special pe cei care suferă de afecțiuni cardiologice, Covasna este un loc potrivit și pentru cei care au probleme cu tubul digestiv, sau de natură ginecologică, de pildă.

Covasna reprezintă zona cu cele mai multe izvoare minerale din Ardeal, ape minerale carbogazoase, bicarbonatate, clorurate-sodice, hipotone și hipertone; mofetele și bioclimatul sedativ de cruţare contribuind la creșterea valorii acesteia.

De altfel, prezența acestora au contribuit la desemnarea numelui pe care stațiunea îl poartă și astăzi, Covasna. Cuvântul își are originea din limba slavă și se traduce: acru, acrișor.

Calitatea apelor a fost recunoscută în anul 1882 prin intermediul medaliei oferite la Treiste.

Indicatii terapeutice: afectiuni cardiovasculare, afectiuni ale tubului digestiv, afectiuni hepato-biliare, afectiuni asociate.

Contraindicatii: boli infecto-contagioase, boli venerice, tumori maligne, boli psihice, boli de natura tuberculoasa, sarcina normala peste 3 luni.

Tratament: Băi cu apă minerală; Băi de plante; Duș subacval; Electroterapie; Masaj medical și masaj reflex; Gimnastică medicală; Împachetare cu parafină; Aerosoloterapie.

Casa Memorială Benedek Elek din comuna Bățani

Casa memoriala este amenajata in cladirea in care a locuit Benedek Elek, cel mai mare povestitor de limba maghiara din Transilvania.

Muzeul a fost infiintat in anul 1969 in casa scriitorului si expune obiecte legate de viata si activitatea sa, mobila, documente originale si fotocopii, exemplare din cartile sale tiparite.

Pe unul din peretii casei este scris in romana si maghiara, citatul: „Limba statului trebuie sa o invatati, limba materna nu aveti voie sa o uitati”.

Scriitorul a trait intre anii 1859-1929 si a murit, la o varstă venerabila, in comuna sa natala.

Malnaş-Băi din comuna Malnaş

Malnaş Băi este situată pe malul drept al răului Olt, într-o frumoasă depresiune de la poalele Munţilor Bodoc şi Baraolt, la o altitudine de 505 metri şi la 22 de km distanţă de Sfântul Gheorghe.

Localitatea s-a dezvoltat ca staţiune balneoclimaterică binecunoscută îndeosebi prin izvoarele de apă minerală şi emanaţiile de gaze mofetice.

Staţiunea se bucură de un climat temperat continental, cu mase atmosferice relativ umede.

Procedeele de tratament includ bai calde cu apă minerală şi mofete.

Malnaş Băi este recomandată în tratamentul unor afecţiuni digestive (gastrite cronice, ulcer), afecţiuni hepatice (hepatite, coleciste, pancreatita cronică), afecţiuni cardiovasculare (arteriopatie, cardiopatie cronică, hipertensiune arterială)

Peștera Puturosu din comuna Turia

Cunoscuta si sub numele de „tinda iadului”, „pestera sinucigasilor” sau „grota sulfuroasa” , Pestera Puturosu nu poate fi explorata, caci, asa cum spune si denumirea, o vizita acolo ar putea fi fatala.

Situata in masivul Ciomat-Puturosu, pestera este o veche galerie de sulf ce se afla la o altitudine de 1.052 m. Debitul ei este de 3.000 m3 de gaz zilnic, fiind cea mai eficace mofeta uscata din Europa.

De aici s-a extras sulf in secolele XIV-XVIII.

Din cauza emanatiilor letale de hidrogen sulfurat, aici vin cei care vor sa-si puna capat zilelor. Bolnavi incurabili, tineri dezamagiti in dragoste sau oameni care s-au saturat de saracie aleg sa-si incheie socotelile cu viata in grota cu peretii ingalbeniti de sulf.

Din cauza faimei tragice pe care o are aceasta pestera, localnicii se feresc sa vorbeasca despre ea.

Castelul Mikes din comuna Zabala

Conacul Mikes care acum poarta numele de Zabola Estate,  dateaza din secolul al XVI lea, si in urma cu cativa ani a fost retrocedat urmasilor contelui Mikes, Gregor  si Alexander Roy Chowghury. Ei sunt cei care l-au transformat intr-o superba locatie turistica, dupa ce in timpul comunismului castelul a functionat ca  scoala si mai apoi spital.

Mobilierul vechi apartinator castelului a fost recuperat din satele apropiate fiind completat într-un mod armonios cu piese de mobilier nou.

Castelul Kálnoky din Miclosoara din orașul Baraolt

Castelul Kálnoky dateaza din anul 1500, fiind de fapt conacul de vanatoare al familiei contelui Kálnoky.

Este construit in stil renascentist, avand decoratii pictate pe pereti. Abandonat mai bine de 50 de ani, in prezent, dupa retrocedarea lui familiei, castelul este in curs de renovare.

Legenda spune ca in secolul XIII, in timpul unei vanatori, regele Ungariei a fost salvat de un secui numit Kálnoky. Secuiul l-a tintit cu sageata pe ursul care se napustise asupra monarhului si l-a omorat, salvand astfel viata acestuia. Ca recunostinta, regele l-a innobilat, oferindu-i totodata si mosia de la Miclosoara. Si acum, pe stema familiei se vede un urs strapuns de sageata.

Castelul este inconjurat cu o gradina engleza. In secolul al XX-lea a fost reconstruit in stil clasic. Frontul care priveste spre lac, bastionul si balconul inchis pastreaza stilul renasterei.

Astazi, contele Tibor a facut din mosii o zona destinata turismului rural ecologic a carei principala atractie este Castelul Kálnoky.

Muzeul Depresiunii Baraolt din orașul Baraolt

Muzeul gestioneaza si expune marturii din domeniul istoriei mineritului si breslelor, colectii de istorie locala si vase produse de sticlarii din Tinutul Secuiesc si olarii din Bazinul Baraolt.

Fiind vorba despre o colectie mixta, vizitatorii mai pot vedea obiecte etnografice (port popular diferentiat în functie de gruparile etnice din zona), arheologice si de stiintele naturii.

De interes este si scheletul de mastodont cu o vechime estimata la trei milioane de ani, descoperit in cariera de lignit de la Racosul de Sus.

Cei mai renumiti paleontologi au recunoscut ca scheletul acesta, prin modul de conservare si numarul aproape complet de oase, este unic in lume. Tot aici se gaseste si o piatra de moara veche de cca. 4.000 de ani.

Balta Dracului din orașul Covasna

Balta Dracului este un monument al naturii cu o valoare de unicat, in orasul Covasna. Balta Dracului este o groapa la fundul careia au loc eruptii permanente ale bulelor de namol.

Bulele in eruptie sunt de fapt niste degajari puternice de bioxid de carbon. Emanatiile carbogazoase sunt legate de procesele vulcanice care a avut loc in regiunea muntilor

Harghita-Calimani la sfarsitul paleocenului si inceputul cuaternarului. Gazele emanate, contin bioxid de carbon care atinge o puritate maxima de 98%.

Aceste gaze acumulate in spatii special amenajate denumite mofete, constituie un excelent si unic factor natural pentru tratarea unor multiple afectiuni in primul rand a bolilor aparatului cardiovascular.

Amenajat foarte bine, cu grilaj de metal pentru a impiedica accidentele si cu o flacara simbolica deasupra, acest izvor mineral mocirlos atrage atentia oricarui vizitator care a aflat despre acesta minune naturala.

In prezent, vulcanul Balta Dracului este complet inofensiv, ultima mare eruptie avand loc in 1984.

In secolul al XIX-lea s-au produs mai multe eruptii: in 1837, 1857, 1864 si 1885, cea mai mare fiind in anul 1837.

Biserica reformată fortificată Sfântu Gheorghe din orașul Sfântu Gheorghe

Este singura constructie medievala pastrata a orasului, dateaza din sec XIV-XV. Pe locul acestei biserici a mai existat o alta, in jurul anului 1332 si a fost reconstruita in 1547 dupa modelul bisericilor franciscane contemporane. In decursul timpului cladirea a suferit din cauza cutremurelor, dar a reusit sa fie renovata fara a i se afecta stilul.

Sub tencuiala peretilor, pe exterior s-au descoperit picturi care ar avea legatura cu picturi murale pastrate in biserici din imprejurimi din secolul al XIV-lea.

Muzeul Național Secuiesc din orașul Sfântu Gheorghe

Muzeul poseda o serie de sectii interne, gazduite in Str. Kos Karoly nr. 10, din municipiul Sfantu Gheorghe, intr-o cladire special construita in anul 1912, dupa planurile arhitectului Kos Karoly, precum si cateva unitati externe cu sediile in Sf. Gheorghe, Tg. Secuiesc, Cernat, Baraolt si Zabala.

Sectii interne:

–Biblioteca, cu colectii de carte veche, arhiva presei de epoca si alte colectii speciale. Cel mai valoros obiect din patrimoniul bibliotecii este Codicele Apor, care contine psalmi din prima traducere maghiara a Bibliei, realizata in sec. al XV-lea.

–Sectia de stiintele naturii, care detine peste 60.000 de obiecte. Muzeul adaposteste o colectie paleontologica de mamifere pliocene si cuaternare din Europa Centrala si de Est, o colectie de ciuperci din Romania, precum si colectia de fluturi „Dioszeghy” cu peste 23.000 exemplare.

–Sectia de arheologie-istorie are in pastrare peste 50.000 de obiecte, intre care si marturii privind rolul militar al secuimii in evul mediu, relicve din Revolutia de la 1848, mobila si sticla de valoare.

–Sectia de etnografie, care detine peste 15.000 de obiecte. Semnificative sunt broderiile domnesti din sec. XVII–XVIII, o colectie de cahle si de ceramica, mobila veche sculptata sau pictata, o colectie de jucarii populare traditionale. In exteriorul cladirii, in aer liber, se prezinta porti secuiesti, stalpi funerari sculptati, precum si o casa veche, din 1767, adusa din zona Ciuc, care este mobilata partial cu piese originale.

Teatrul Andrei Mureșanu din orașul Sfântu Gheorghe

Teatrul Andrei Muresanu isi desfasoara activitatea intr-un spatiu cultural bilingv, comunitatea virtualilor consumatori de teatru fiind formata din spectatori romani (30%) si maghiari (70%).

Cele doua comunitati traiesc sub semnul unui paradox: majoritari sunt minoritarii maghiari, iar minoritari sunt majoritarii romani.

Functionand ca un teatru de repertoriu, TAM ofera publicului sau montari din dramaturgia clasica romaneasca si universala, dar si piese contemporane, fiind deschis tuturor tendintelor actuale din spatiul spectacologic teatral (spectacole de teatru-dans, teatru-imagine, performance-uri, happening-uri, workshop-uri etc).

Multe din piesele montate aici au primit recunoasterea valorii lor atat pe plan national, cat si international. TAM a fost invitat in mari festivaluri de teatru europene, precum  Leipzig (Germania), Nitra (Slovacia), Zsambek (Ungaria), Trabzon (Turcia), Tampere (Finlanda), Berna (Elvetia), Torino (Italia), Faro (Portugalia), Varna (Bulgaria), Edinburgh etc.

Teatrul Andrei Muresanu a fost infiintat in 1987 si imparte spatiul in care functioneaza cu Teatrul Tamasi Aron, teatrul maghiar din aceeasi localitate.

Biserica Reformată Calvină din orașul Târgu Secuiesc

Biserica a fost construita in stil baroc si neoclasicist intre anii 1770-1782, pe fundamentul unei bisericute de lemn de la inceputul secolului al XVII-lea. Este considerata ca fiind una dintre cele mai mari biserici din Ardeal, avand aproximativ 1.000 de locuri.

In anul 1834 un incediu a distrus turlele si acoperisul bisericii, insa in patru ani, a ajuns iarasi in forma initiala. Turla de la intrarea vestica a fost ridicata in 1846.

Orga  bisericii a fost realizata in 1757 de un mester necunoscut, iar orga prezenta si azi, dateaza din 1861.


Sursa: locuridinromania.ro

 

 

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!