in , ,

OBIECTIVE TURISTICE ÎN TULCEA

Dacă nu ați ajuns până acum în Delta Dunării, atunci vă recomand să vă opriți mai întâi pentru o zi sau două în orașul TULCEA, înainte să începeți explorarea Deltei. Vizitarea orașului la început, va fi ca și cum ați începe o carte despre universul deltaic cu întroducerea și cuprinsul ei, și nu ați sări direct la citirea primului capitol. Spun acest lucru pentru că Tulcea este considerată poarta de intrare în Delta Dunării și orașul vă oferă nu doar un punct de acces, dar și multe surse de informare despre rezervație. Astfel, la muzeele sale veți afla despre obiceiurile și meșteșugurile locuitorilor Deltei, despre flora, fauna și peștii care înoată în apele Deltei. Veți găsi informații despre portul oamenilor și despre arhitectura caselor, despre traseele principale pe care le puteți face în Delta, veți afla istoria și veți admira vestigiile găsite în așezările preistorice, geto-dace, grecești, romane și turcești de pe acest  teritoriu fecund.

Va recomand sa incepeti vizita in orasul Tulcea cu Dealul Monumentului, unde veti gasi antica cetate Aegyssus,asezata strategic pe cel mai inalt loc al zonei, apoi unul dintre cele mai frumoase muzee de profil, Muzeul de Istorie si Arheologie si Monumentul Independentei ridicat in cinstea Razboiului de Independenta si a includerii Dobrogei in Regatul Romaniei. Coborati apoi, chiar si la pas, pe langa Moscheea Azizzie, o ctitorie a sultanului Imperiului Otoman Abdul Aziz si cea mai mare geamie din Dobrogea, apoi pe langa Colegiul Spiru Haret ridicat intr-un frumos stil neoromanesc pana ajungeti la cel mai mare si mai modern acvariu din tara noastra. Traversati strada pentru Muzeul de Etnografie si apoi mergeti spre faleza oprindu-va mai intai la Muzeul de Arta- un fost palat al pasei si unul dintre cele mai frumoase muzee de profil din tara. Dupa ce vizitati aceste frumoase muzee puteti lua o masa pescareasca la restaurantele de pe faleza si apoi sa va faceti siesta pe aceasta pana la Parcul Ciuperca. Sa va intoarceti apoi pentru una dintre cele mai frumoase case din Romania, Casa Avramide si sa luati masina pentru Satul Pescaresc din apropierea orasului.

Sus pe dealul Monumentului, in trecut numit Hora, a fost ridicata de catre romani pe locul unei asezari gete, CETATEA AEGYSSUS, care poarta numele unui roman. Astazi, din cetate se mai pastreaza doar cateva ziduri, iar in unele locuri se vad incaperi cu amfore nescoase in intregime de sub pamant.

In interiorul zidurilor cetatii a fost amplasat la sfarsitul anilor 1800 un monument. Piatra de temelie a acestuia a fost pusa de regele nostru Carol I, sub conducerea caruia, Dobrogea lui Burebista si a lui Mircea cel Batran a ajuns in componenta Regatului Romaniei dupa mai bine de 400 de ani de stapanire turceasca. MONUMENTUL INDEPENDENTEI SAU AL EROILOR este un obelisc ce are la baza sa doua sculpturi mari: un dorobant, care mi-a amintit de cei de la Podul Anghel Saligni ce a unit Dobrogea de Romania si un vultur cu aripile intinse. Monumentul a fost realizat de sculptorul roman George Vasilescu, cel care a ridicat si Statuia Vanatorilor intalnita in Ploiesti.

Ma asteptam ca MUZEUL DE ISTORIE SI DE ARHEOLOGIE sa fie impresionat, avand in vedere multimea de cetati grecesti, romane si bizantine existente pe teritoriul Dobrogei si unde altundeva puteau fi duse vestigiile gasite aici.

Am gasit la acest muzeu o serie de artefacte interesante gasite la multimea de cetati dobrogene pe care le-am vizitat. De la Enisala mi s-au parut interesante oglinda de bronz, platouri de peste din lut si o pixida- o cupa cu capac pentru pastrarea bijuteriilor sau folosita la impartasanie.

Apoi, am remarcat scoicile Cypraea sau ghioc-urile pomenite in cantecele romanesti, scoici folosite de tiganci pentru ghicit iar in trecut folosite de oameni ca si moneda de schimb. Mi-am amintit cu aceasta ocazie de informatia gasita in cartea Sapiens, cum ca aceste scoici au fost folosite pentru plata taxelor in Uganda britanica pana la inceputul anilor 1900.

Mi s-a parut interesant sceptrul cu cap de pasare gasit la Celic Dere, acele de pescuit romane gasite in “satul corabierilor”, premonezile si obolii gasiti la cetatea Orgame, monezi vazute si la Muzeul BNR si la Muzeul Severeanu.

Am gasit incizat in lut un cavaler si un joc roman asemanator tintarului sau moara, un joc care se crede ca a fost inventat de egipteni, raspandit apoi in intreaga lume.

Am mai remarcat o serie de opaite interesante, o statuie de zeitate, capul de copil roman si capul fara gura, un simbol al secretului meseriei.

Mi-a placut suportul candelabru in forma de sarpe, o statuie si sarcofagul facut prentru sotia casierului flotei romane cu un mesaj adresat zeilor Mani si ouale din lut smaltuite produse in Rusia in secolul 10.

Am vazut o serie de vase cu forme interesante si primul altar inchinat Calaretului Trac, o zeitate intalnita in mai multe locuri de la noi din tara: la Muzeul de Istorie Constanta, la Vila Florica a Bratienilor, la Cetatea Histria si la Manastirea Rupestra Cetateni Negru Voda, s.a.m.d.

Granele, alunele si nucile arse m-au dus cu gandul la cele vazute la Pompei, iar tezaurul de la Agighiol mi-a luminat ziua cu coiful sau getic care mi-a amintit de cele de la Cotofenesti si Ciumesti.

Acest tezaur a fost descoperit in niste tumuli, foarte numerosi in aceasta parte a tarii. Am mai vazut tumuli de dimensiuni si mai mari in tara noastra si cand am intrebat pe la muzee de ce nu se scot la lumina zilei am primit mereu raspunsul “nu sunt fonduri”. Mare pacat! Poate vom descoperii vestigii importante care ne vor ajuta sa ne dezvoltam mai bine turismul.


Sursa: taradacilor.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!