La ce să vă așteptati dacă faceți un tur al județului Prahova? La peisaje de poveste și locuri cu o bogată încărcătură istorică și culturală. Găsim aici case memoriale ale unor români de excepție, casa artistului Nicolae Grigorescu, cu câteva tablouri și atelierul său de pictură, a scriitorului Cezar Petrescu, care păstrează parfumul epocii în care a trăit autorul, și casa binecunoscutului muzician George Enescu.
Tot în județul Prahova putem admira peisaje ale naturii care ne taie respirația, pe Valea Prahovei, în parcul Natural Bucegi și pe Valea Doftanei. Iubitorii de vinuri pot alege podgoria Dealu Mare, și zona viticolă Valea Călugărescă, recunoscută pentru calitatea deosebită a vinurilor sale. Județul Prahova se mai poate mândri cu două monumente impresionante, castelul Peleș și castelul Cantacuzino.
Primul este numit ,,Perla Carpaților,, și simbol al regalității din țara noastră, iar cel de-al doilea impresionează prin arhitectura neoromânească și colecția de blazoane boierești.
Mănăstirea Ghighiu este situată în satul Ghighiu, județul Prahova.
Primele atestări documentare ale mănăstirii datează de la sfârșitul secolului XVI, fiind menţionat schitul logofătului Coresi și al jupâniței Slăvița. Biserica mănăstirii a început să fie construită în 1858, prin grija starețului Eftimie şi a fost sfinţită pe 31 martie 1866. Pictura bisericii este semnată de Gheorghe Tattărescu.
Mănăstirea a luat foc de mai multe ori, iar în 1922, printre pagube s-a numărat şi valoroasa bibliotecă a acesteia. În Primul Război Mondial, armata germană a distrus o parte din chilii, a alungat călugării și a transformat Mănăstirea în fabrică de conserve. În Al Doilea Război Mondial (1944) mănăstirea a fost bombardată, fiind restaurată apoi de către Patriarhul Justinian Marina, în anii ’50. Acesta a transformat ansamblul monahal în mănăstire de maici.
La Mănăstirea Ghighiu există o faimoasă icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ce datează din secolul XVI. Aceasta a fost dăruită în 1958 de către episcopul Vasile Samaha de Sergiopolis, Siria.
Mănăstirea Crasna din comuna Izvoarele, județul Prahova
Mănăstirea Crasna este o mănăstire ortodoxă situată în satul Schiulești, comuna Izvoarele, județul Prahova. Aceasta este construită în pădure, lângă râul Crasna, la poalele munților Ursoaia.
A fost atestată documentar pentru prima oară în 1745. Documentele vorbesc despre un schit de călugări, ce avea o biserică de lemn. Biserica actuală a început să fie zidită în 1824, fiind ctitorită de către postelnicul Constantin Potlogea.
Acesta va deveni şi primul stareț al mănăstirii, cu numele de călugăr Chelasie. Mai mult, el îşi donează moșia schitului și construiește chilii, în care aduce călugări de la Cheia, Ciolanu. Starețul va înființa aici şi o școală pentru copiii din satele învecinate, care puteau sta în internatul schitului pe cheltuiala lui.
În urma secularizării averilor mănăstirești din 1864, schitul decade, iar cei 2-3 călugări rămaşi îl închină mănăstirii Cheia și îi schimbă numele în schitul Crasna.
Începând cu 1964, schitul a început să se refacă, datorită unor stareţi precum Nicodim, Ghedeon, Galaction.
Stațiunea Bușteni
Buşteni este o staţiune balneoclimaterică, aflată 880 metri înălţime, la poalele Caraimanului.
Fiind aşezată chiar la poalele munţilor Bucegi, Staţiunea Busteni oferă privelişti spectaculoase. Datorită poziţiei sale, staţiunea mai poartă numele şi de “Poarta Bucegilor”.
De aici se deschid numeroase căi de acces spre munte, cele mai importante atracţii fiind Piatra Arsă, Jepii Mari, Jepii Mici, Caraiman – monumentul ridicat în memoria eroilor din Primul Razboi Mondial şi Costila.
Cu ajutorul celui mai lung traseu de telecabină din ţară, staţiunea Bușteni asigură legătura cu Platoul Bucegilor.
De asemenea, staţiunea dispune de pârtii de schi cu grade diferite de dificultate, pentru începători, cât şi pentru cei mai experimentaţi.
Vârful Omu din județul Prahova
Fiind al unsprezecelea ca inaltime din tara si cel mai inalt varf muntos al Bucegilor, Varful Omu este admirat zilnic de mii de turisti ce se afla in astfel de drumetii montane.
Varful Omu are o inaltime de 2507 metri si se afla situat in statiunea Valea Prahovei. Crestele sale destul de abrupte pot fi remarcate atat din statiunea Busteni, cat si din Valea Ialomitei sau de pe Culoarul Branului.
Aici se remarca ramurile „potcoavei” ale muntilor Bucegi. Chiar din inaltimile sale ia fiinta raul Ialomita. De asemenea, nu putem sa nu remarcam flora acestui masiv, predominante fiind padurile de foioase si conifere, remarcandu-se in acelasi timp si pajisti alpine destul de intinse. Fauna aduce specii destul de rare, cum ar fi cocosul de munte, capra neagra, acvila, dar si specii specifice regiunilor muntoase: urs, caprioara, mistret, veverite.
Pentru a ajunge pe crestele sale cele mai inalte va trebui sa ne incepem traseul din statiunea Busteni, urmarind traseul marcat spre Gura Diham. Aici putem fi ospatati la Cabana Diham pentru a putea prinde forta in vederea continuarii traseului spre Cabana Malaiesti, urmand traseul Tache Ionescu. De la Cabana Malaiesti vom putea ajunge la Varful Omu abia in trei – patru ore. Ajunsi in varf, vom putea admira Crucea de pe Caraiman, dar si Babele. Cu toate ca este unul dintre traseele marcate, acesta nu este tocmai facil de parcurs si de aceea aveti nevoie de echipament specific drumetiilor montane de dificultate ridicata.
Bine de stiut:
In drumul tau spre Varful Omu vei putea admira Pestera Ialomicioara, Lacul Bolboci, Sfinxul, dar si Cheile Tatarului.
Cabana Omu, aflata chiar in apropiere te poate gazdui peste noapte in limita locurilor disponibile.
Pârtia Kalinderu din orașul Bușteni, județul Prahova
Situata chiar in apropiere de Crucea de pe Caraiman, Partia Kalinderu din Busteni ofera fiecarui impatimit al sporturilor de iarna o priveliste de neuitat.
Omologata de Federatia Internationala de Schi, Partia Kalinderu are o cuprindere destul de mare, putand deveni gazda unor concursuri internationale de acest gen.
Partia Kalinderu apartine domeniului privat al statului, administrat de Primaria din Busteni. Numele sau a fost dat de la Kalinderu Ioan, administratorul Domeniilor Coroanei Regale din timpul regelui Carol I. In prezent aceasta a fost destul de frumos modernizata, are un telescaun din care poti admira privelistea de brazi inalti, adus din Italia. De asemenea, tunurile de zapada artificiala sunt menite sa suplimenteze stratul de zapada atunci cand natura nu a fost indeajuns de generoasa cu aceste locuri, bucurand astfel turistii aflati pe partie cu schiurile sau saniuta.
Partia Kalinderu are o lungime de 1500 de metri, fiind prevazuta cu doua sosiri, una pentru avansati, iar cealalta pentru incepatori. Latimea partiei este de 60 metri. De asemenea, in cazul in care nu stii sa schiezi si iti doresti acest lucru poti gasi indrumare de la profesorii de schi prezenti in scoala de schi, infiintata in anul 2006.
Bine de stiut:
Partia de ski este una dintre cele mai populate si mai moderne partii de pe Valea Prahovei, beneficiind in acelasi timp de un flux mare de turisti in timpul iernii.
Stațiunea Cheia din comuna Măneciu, județul Prahova
Vizitata anual de mii de turisti, statiunea Cheia este situata la poalele muntilor Ciucas, la nici 60 de kilometri de Ploiesti, in comuna Maneciu.
Turistii ajunsi in statiunea Cheia pot fi incantati de numeroasele trasee turistice care pornesc de aici si merg pana pe crestele cele mai inalte ale muntilor.
Iata cateva dintre cele mai importante trasee turistice din statiunea Cheia:
- Varful Ciucas – Saua Ciucas – Plaiul Domnesc – Poiana Dalghiu – Dalghiu – Vama Buzaului;
- Podul Teslei – Piciorul Teslei – Poiana Tesla – Piatra Dudului – Saua Tigai – Muntele Chirusca – Cabana Ciucas;
- Maneciu Pamanteni – Cheia – Piscul Turistilor – Culmea Buzaianu – Muntele Zaganu – Muntele Gropsoare – La Rascruce;
- Cabana Muntele Rosu – Muntele Rosu – Culmea Gropsoare;
- Cheia – Valea Cheitei;
- Cabana Ciucas – Muntele Chirusca – Saua Chirusca – Culmea Piatra Laptelui – Izvorul Laptisorului – Pirusca – Valea Strambu – Piatra Miticului – Dealul Seciului – Vama Buzaului
- Cabana Muntele Rosu – Paraul Rosu – Valea Berii – Stana Bratocea;
- Poiana Tesla – Muntele Tesla – Muntele Dungu – Poiana Dalghiu – Vama Buzaului;
- Culmea Zaganu – Coltii Vanatorului – Paraul Sterp – Paraul Alb – Poiana Stanii;
- Maneciu Pamanteni – Cheia – Pasul Bratocea – releu – Coltii Bratocei – Culmea Bratocea – Saua Tigailor – Varful Ciucas – cabana Ciucas.
In statiunea Cheia pot fi tratate numeroasa dereglari hormonale, dereglari de crestere, anemii, hipertiroidism, astenie nervoasa sau rahitism. Presiunea muntoasa, aerul fara impuritati si absenta poluarii determina o serie de proprietati capabile sa ii vindece pe cei care sufera de afectiunile descrise mai sus.
Cheia este una dintre stațiunile care are activitate turistică pe toată perioada anului.
Dacă în sezonul cald oamenii aleg această zonă pentru recreere și pentru ameliorarea sănătății, deoarece Cheia beneficiază de un aer ozonat excelent, lipsit de praf și alergeni, iar razele UV sunt din belșug, pe timpul iernii, turiștii optează pentru această stațiune grație traseelor montane nu foarte dificile, alpinismului și partia de ski.
Ce-i drept, drumul până aici nu este foarte plăcut, dar odată ajuns în mijlocul naturii, uiți de toate inconvenientele. Nu doar peisajul plăcut, liniștitor o recomandă, ci și numeroasele atracții turistice aflate împrejurul său.
Bine de stiut:
Pentru a ajunge la Cheia este indicat sa urmati traseul Bucuresti – Ploiesti – Maneciu – Cheia, fiind situata la 60 de kilometri de Ploiesti.
In zona, posibilitatile de cazare sunt multiple: pensiuni, vile sau hoteluri isi pun la dispozitie serviciilor veniti pentru o oaza de recreere.
Tratament:
- Astenie nervoasă;
- Rahitism;
- Suprasolicitare fizică și psihică;
- Dereglări de creștere juvenilă;
- Anemii secundare.
Stațiunea Slănic Prahova din orașul Slănic, județul Prahova
Slanic Prahova este probabil cea mai apropiata statiune balneoclimaterica fata de capitala. Slanic Prahova reprezinta o oaza de relaxare si un loc impresionant de tratare a afectiunilor reumatismale.
Un mic orasel “ocupat” de oameni primitori si calzi care stiu sa-si pretuiasca turisti, astfel ar putea fi caracterizata statiunea, iar acest lucru se poate vedea prin prisma serviciilor modern cu care spatiile publice au fost doate
Strandul modern, amenajat in mijlocul unui munte de sare strange in fiecare vara un numar impresionat de clienti, turismul balneo si de agrement, deopotriva, fiind practicate in aceasta zona.
Un aspect important ce trebuie mentionat este faptul ca statiunea Slanic Prahova detine unicul munte de sare din lume, precum si a doua salina ca marime din Europa, care a fost transformata in sanatoriu pentru tratarea bolilor respiratorii.
Afectiuni/Tratamente:
- bai calde si reci cu ape minerale,
- impachetari cu namol cald,
- tratamente ginecologice
- electroterapie.
Localizare: 40 km fata de Ploiesti, 100 km fata de Bucuresti.
Stațiunea Azuga din orașul Azuga, județul Prahova
Situata pe Valea Prahovei, la poalele Bucegilor, Statiunea Azuga pune la dispozitia turistilor 7 partii de schi cu o lungime totala de 7 km.
Partia Cazacu Teleski – Lungime 400 m (dificultate: medie)
Partia Cazacu – Varianta – Lungime 1.920 m (dificultate: medie)
Babyski Cazacu – Lungime 150 m (dificultate: foarte usoara)
Partia Sorica – Lungime 2.100 m (dificultate: medie)
Partia Sorica Teleski (finalul Partiei Sorica) – Lungime 700 m (dificultate: medie)
Partia Sorica Sud – Lungime 770 m (dificultate: usoara)
Partia Sorica La Stana – Lungime 910 m (dificultate: usoara)
Sezonul de schi dureaza din luna decembrie pana in luna martie, iar impatimitii sporturilor de iarna pot practica schi alpin, fond, randonee, snowboard sau sanius.
Azuga dispune de o telegondola inaugurata la sfarsitul anului 2007, care ofera acces catre toate partiile din statiune. Exista de asemenea si instalatii de teleschi, miniteleschi si babyschi.
Stațiunea Sinaia din orașul Sinaia, județul Prahova
Pentru cei care nu știu deja acest lucru, statiunea Sinaia nu este numai cea mai populară stațiune de ski din România, ea se numără și printre bazele de tratament balneoclimaterice, astfel devenind locul ideal pentru bătrâni, adulți, copii, români și străini.
Condițiile naturale de care beneficiază, și anume aerul proaspăt, curat, bogat în aerosoli, precum și prezența râului mineral din apropiere, Bogdan, au contribuit semnificativ la dezvoltarea Sinaiei ca stațiune de tratament.
La toate acestea contribuind de asemenea peisajul plăcut, localizarea între munți, precum și arhitectura deosebită pe care a primit-o moștenire de acum 100 de ani.
Un orășel în toată regula, Sinaia reunește numeroase facilități moderne, iar pentru cei din țară, grație drumurilor bune, devine o atracție de week-end în orice sezon.
Tratament:
- Băi sărate calde la cadă;
- Băi sărate reci la piscină;
- Masaj terapeutic;
- Baie minerală în apă sărată la cadă (atât pe timp de vară cât și în sezonul rece);
- Apă minerală în cură de tratament;
- Aerosol.
Stațiunea Breaza din orașul Breaza, județul Prahova
La o aruncătură de băț față de Sinaia veți găsi stațiunea Breaza, o stațiune micuță, însă foarte plăcută, în cadrul căreia veți găsi un centru modern recomandat pentru variate afecțiuni.
Poziționată pe un drum național ce prezintă o infrastructură sănătoasă, Breaza a fost înzestrată cu două calități de excepție. Pe de-o parte aerul a cărui calitate o egalează pe cea din Elveția, de altfel se plasează pe locul doi în Europa când vine vorba de puritatea mediului gazos.
Cel de-al doilea atu al acestei zone îl constituie prezența apelor sulfuroase care reprezintă principala resursă hidrotermală a stațiunii, având un rol terapeutic semnificativ în viața pacienților ce vor veni aici la recuperare.
Tratament:
- Enterocolite cronice nespecifice;
- Afecțiuni ce necesită cură de colereză;
- Deschinezii biliare;
- Colecistite cronice;
- Sechele postoperatorii pe căile biliare.
Cota 1400 din orașul Sinaia, județul Prahova
Cota 1400 se afla situata in localitatea Sinaia, in plin relief muntos. Cota 1400 din Sinaia reprezina una dintre principalele atractii ale statiunii. Cota 1400 din Sinaia se afla la una dintre cele mai inalte altitudini din tara la care se poate ajunge fie cu masina, fie cu telecabina.
Cota 1400 din Sinaia reprezinta un traseu montan foarte frumos, mii de turisti parcurgandu-l in timpul verii pe jos, avand o durata de 3-4 ore.
Padurile de foioase si conifere ce urmeaza traseul spre Cota 1400 din Sinaia transforma peisajul intr-unul mirific, in care fauna si vegetatia este specifica zonei.
Atunci cand ajungem la Cota 1400 din Sinaia vom putea sa ne odihnim pret de cateva minute la frumoasele restaurante amenajate in stil traditional, putem realiza fotografii cu panorama statiunii.
Autoritatile au amenajat Cota 1400 din Sinaia asemenea unui veritabil platou pe care se poate ajunge cu masinile, fiind si popasul de referinta al hotelului ce ii poarta numele.
La Cota 1400 din Sinaia exista punctul de oprire al telegondolei din Sinaia. Putem urca spre Cota 2000 cu ajutorul telecabinei.
Bine de stiut:
Pe inserat, ursii coboara in aceasta regiune pentru a gasi mancare.
Din Sinaia se poate ajunge la Cota 1400 daca vom urma Drumul Cotei…
Cota 2000 din orașul Sinaia, județul Prahova
Cota 2000 Sinaia reprezinta cea mai frumoasa priveliste si un loc de popas pentru majoritatea turistilor iubitori de munte care poposesc in statiunea Sinaia.
Cota 2000 din Sinaia reprezinta si punctul de oprire al telecabinei cu urcare din centrul statiunii Sinaia.
Privelistea oferita de aceasta zona de promenada este una cu adevarat fascinanta. Padurile de foioase si conifere urmaresc traseul pana aproape de platoul de la Cota 2000. In varful muntelui, la Cota 2000 turistii pot poposi vreme de cateva minute chiar in barul restaurant de la capatul telecabinei.
Privelistea de la Cota 2000 este una cu adevarat fascinanta. Platoul muntilor Bucegi ne dezvaluie cele mai fermecatoare imagini asupra localitatii Sinaia.
Turistii ajunsi la Cota 2000 pot exersa cateva trasee montane destul de cunoscute:
- cabana Varful cu Dor;
- Zanoaga-Bolboci;
- Piatra Arsa;
- Pestera Padina;
- Babele;
- Varful Omu;
- Hotel Alpin;
Odata ajunsi la Cota 2000 turistii se pot considera intr-o lume parca desprinsa dintr-o alta galaxie. Aerul purificat, temperaturile scazute, linistea “asurzitoare” – toate reusesc sa te transforme intr-atat de mult incat te intorci fascinat ori de cate ori ai ocazia.
Bine de stiut: Ajunsi in Sinaia puteti vizita Manastirea Sinaia, Cota 1400, Castelul Peles, Cascada Urlatoarea, schitul Sfanta Ana.
Peștera și Mănăstirea Ialomiței din județul Prahova
Peștera Ialomitei este localizata in Muntii Bucegi, pe versantul drept al Cheilor Ialomitei.
Manastirea Ialomitei a fost ridicata in sec. al XVI chiar la intrarea in Pestera Ialomitei, fiind ctitoria voievodului Tarii Romanesti Mihnea cel Rau. In adancul pesterii la aproximativ 200 m se afla o piatra, numita „Piatra Altarului”, unde dupa traditie sihastrii savarseau cele sfinte. In anul 1818 schitul a ars, fiind refacut peste un an de catre preotul Gheorghe Ion Baltag si ieromonahul Gherontie din Pietrosita. Pe data de 20 aprilie 1961 a fost mistuit din nou de flacari, nemaifiind refacut.
Prima sala a pesterii se numeste Mihnea Voda, urmeaza galeria Pasaj, salile Decebal si Sfanta Maria, legate intre ele. Denumirea celei din urma vine de la o stalagmita care seamana cu statuia Maicii Domnului. Urmeaza, apoi sala Raspantie si cea mai mare sala, Sala Ursilor, de 72 de metrii. Punctul Terminu al pesterii se numeste Altar, intucat acolo se afla un mic altar cu o cruce si lumanari aprinse.
Mănăstirea Zamfira din comuna Lipănești, județul Prahova
Situata in lunca din stanga raului Teleajan, la aproximativ 15 km de Ploiesti, Manastirea Zamfira este un lacas de cult ce dateaza de la jumatatea secolului al XIX-lea.
Din punct de vedere administrativ-teritorial se localizeaza pe raza comunei Lipanesti, in imediata apropiere a satului Zamfira.
Complexul monahal este format din doua lacasuri de rugaciune: biserica veche (numita si biserica mica), situata in cimitir, si biserica mare.
Manastirea Zamfira detine o colectie de obiecte bisericesti specifice: cruci, potire, vesminte si carti vechi, ce au o valoare de patrimoniu national.
Un alt element specific si special al acestui edificiu sfant este dat de pictura interioara care a fost realizata intre anii 1856–1857 de catre marele pictor Nicolae Grigorescu, care a fost ajutat de fratele sau, Gheorghe Grigorescu.
Manastirea sarbatoreste doua hramuri: Inaltarea Domnului si Sfantul Ierarh Nifon.
Cutremurele din 1940 si mai ales cel din 1977 aduc mari stricaciuni cladirilor asezamantului monahal impunand o ampla campanie de refacere ce se intinde pe perioada 1977-1982, prin grija preafericitului patriarh Iustin Moisescu.
Barajul Măneciu din comuna Măneciu, județul Prahova
Barajul Maneciu este situat la poalele masivului Ciucas, in amonte de localitatea Maneciu din judetul Prahova.
Barajul Maneciu este un baraj de pamant cu ecran central de argila, exacutat pe raul Telejen si are o inaltime de 75 m. Barajul a fost proiectat de institutul ISCPGA (in prezent Aquaproiect), proiectant al barajului fiind ing. Ariana Teodorescu.
Lacul de acumulare Maneciu are un volum de 60 milioane m³ si o suprafata de 192 ha.
In jurul lacului s-a dezvoltat o zona de agrement, favorizata de existenta in apropiere a soselei nationale Ploiesti – Brasov. Astfel, lacul constituie unul din punctele de atractie a zonei turistice de pe valea raului Teleajen, care se intinde de la statiunea Cheia la Valenii de Munte.
Bine de stiut: Este o zona de o frumusete salbatica ce ofera iubitorilor naturii posibilitatea de a se relaxa pe malul lacului, de a pescui sau de a face mici plimbari cu barca la Barajul Maneciu.
Mănăstirea Suzana din comuna Măneciu, județul Prahoiva
Manastirea Suzana este situata la numai 5 Km de statiunea Cheia si la 60 km de Ploiesti, pe valea Teleajenului.
Tamplaria din lemn este sculptata cu motive florale. Unele icoane sunt imbracate in argint aurit. Pardoseala este din scandura, iar acoperisul din tabla.
Biserica pastreaza stilul arhitecturii muntenesti. Are forma de cruce, fiind compartimentata in altar, naos si pronaos. Pridvorul este inchis, cu plafonul pictat. Are trei turle, una pe naos si doua pe pronaos. Ferestrele sunt mari, prevazute cu grilaj metalic.
Pictura bisericii, in ulei, este opera maestrului Petre Nicolau din Ploiesti, unul dintre cei mai buni ucenici ai marelui pictor Gheorghe Tattarescu. Cu prilejul reparatiilor facute bisericii in 1976, pictura a fost restaurata de Gh. Vanatoru.
Manastirea are si un muzeu in care putem vedea o colectie de icoane pictate pe lemn si sticla, numeroase carti vechi, obiecte de cult.
Monumen al spiritualitatii si al artei, aceasta mânăstire a fost ridicata in 1740 de o credincioasa din Sacele-Brasov, pe nume Suzana Arsicu.
Dupa 100 de ani, bisericuta de lemn ce purta hramul Sf. Ierarh Nicolae a devenit inpracticabila din cauza intemperiilor si a fost inlocuita in 1840 cu alta biserica, construita din piatra.
Dupa 40 de ani, biserica din piatra a fost daramata de cutremurul din 1838.
In 1880 a inceput constructia din zid a actualei biserici si s-a terminat in ziua de 25 iulie 1882. Manastirea mai are o bisericuta – Paraclisul – construita in 1911.
Coiful de Aur din comuna Poiana Varbilau, județul Prahova
In localitatea Cotofenesti din comuna Poiana Varbilau a judetului Prahova a fost descoperit un coif de aur.
Coiful de aur de la Cotofenesti, asa cum este cunoscut de turisti si istorici a fost descoperit in anul 1926 de un elev care se afla la aratul pamantului. Curiozitatea cercetatorilor a fost destul de mare, incercand sa descopere si alte obiecte de tezaur din acea regiune, insa s-a ajuns la concluzia ca reprezinta o piesa unica in aceste locuri, localitatea nefiind legata de anumite evenimente istorice prea importante.
Coiful de aur de la Cotofenesti dateaza din anul 400 I.Hr. Istoricii sunt de parere ca acesta a apartinut unui rege geto-dac ce se afla in trecere prin aceste zone.
Bine de stiut: Coiful de Aur de la Cotofenesti se afla in prezent situat in Muzeul National de Istorie din Bucuresti, fiind unul dintre cele mai importante exponate.
Barajul Paltinu din comuna Valea Doftanei, județul Prahova
Barajul Paltinu reprezintă o atracție principală a locuitorilor din regiunea Prahovei.
Barajul Paltinu a fost construit pe cursul râului Doftana, având ca scop alimentarea cu apa potabilă a regiunii Ploiești și Câmpina.
Barajul Paltinu a fost construit într-o zonă muntoasă destul de fascinantă, oferind turiștilor ajunși în aceste locuri relaxarea de care au nevoie.
Turiștii pot învăța cate ceva dintre obiceiurile ciobanilor de la stânile care înconjoară regiunea. Așadar, pe lângă priveliștile minunate oferite de natura fiecare turist poate încerca o parte dintre tradițiile zonei.
Barajul Paltinu a fost construit între anii 1968-1970 după planurile arhitectului Aristide Teodorescu. Turiștii pot vizita și ruinele Bisericii Vechi din satul Trăisteni, dar și rezervația naturală de brazi Glodeasa din apropierea satului Trăisteni.
Cheile Doftanei din comuna Valea Doftanei, județul Prahova
Cheile Doftanei reprezintă una dintre cele mai importante atracții turistice ale județului Prahova.
Oricine a trecut prin aceste locuri nu are cum să treacă indiferent pe lângă o astfel de priveliște oferită de natură.
Numele de Cheile Doftanei este dat prin inspirație cu numele râului pe cursul căruia s-au format – Doftana.
Cheile Doftanei se numară printre cele mai frumoase și captivante formațiuni de origine carstică din România, fiind destul de asemănătoare cu Cheile Bicazului. Acestea au o dimensiune de aproximativ 300 metri, fiind destul de înguste – 15-20 metri.
Bine de știut: Odată ajunși în regiune puteți admira și frumusetea Lacului Păltinoasa, unul dintre cele mai mari lacuri de acumulare ale regiunii. Tot aici puteți admira un baraj de acumulare destul de înalt, de 108 metri, având o lungime de 465 metri.
Cheile Doftanei se numară printre cele mai frumoase și captivante formațiuni de origine carstică din România, fiind destul de asemănătoare cu Cheile Bicazului. Acestea au o dimensiune de aproximativ 300 metri, fiind destul de înguste – 15-20 metri.
Rezervaţia Glodeasa din comuna Valea Doftanei, judeţul Prahova
Rezervaţia Glodeasa din satul Trăisteni reprezintă un important punct turistic al judeţului Prahova, fiind o pădure destul de veche din brad şi fag ce dăinuieşte de sute de ani pe aceste meleaguri.
Rezervaţia Glodeasa se află situată la o altitudine ce depăşeste uneori 800 metri. Întinderea pădurii este destul de mare, având 534,9 hectare. Fiind destul de veche, aceasta a ajuns să fie considerat areal protejat, tăierea copacilor fiind interzisă.
Frumuseţea sa este remarcabilă, de-a dreptul copleşitoare. Ori de câte ori ajungi în aceste locuri nu ai cum să nu remarci crestele împadurite ale munţilor, copacii destul de inalţi şi bătrâni care parcă încearcă să îţi şoptească povestea, apele învolburate şi dulci, rocile calcaroase, pajiştile întinse. Tot aici pot fi întâlnite specii de plante ce sunt ocrotite prin lege.
Aerul proaspat al muntelui, densitatea pădurii, precum şi drumeţiile care se pot realiza în aceste locuri devin întotdeauna suport pentru ca, an de an, turiştii să revină în aceste locuri în căutarea farmecului aparte al rezevaţiei. Specii rare şi protejate de plante şi animale, de la bradul argintiu, buzişor, orhideea fantoma, la tritonul carpatic, ivoraşul-cu-burta-galbenă şi ursul brun. Nu trebuie uitate peisajele uluitoare din Rezervaţia Glodeasa.
Sursa: locuridinromania.ro