Poate nu chiar atât de cunoscut și de promovat, dar cu numeroase obiective turistice, ce pot satifisface gusturile oricărui drumeț, județul Satu Mare este în plin proces de dezvoltare. De la rezervații naturale remarcabile, la stațiuni cu ape termale, județul oferă de toate. Găsim astfel, o foarte binecunoscută stațiune cu ape termale, bogate în minerale este cea de la Tășad, având proprietăți deosebite pentru cei cu probleme de sănătate.
Nu mai puțin de opt rezervații naturale se găsesc în județ, cu păduri de frasin și pin, cu dune de nisip, și heleșteie. Se pot vizita de asemenea și locuri ce abundă în povești istorice, la Hodod, două castele de pe vremea baronilor, muzeul memorial al poetului maghiar Ady Endre în localitatea ce îi poartă numele, muzeul Moților, cu obiecte și documente din perioada dacilor,din Scărișoara Nouă.
Cetățile Medieșu Aurit și Ardud, puternice fortărețe aduc de asemenea faimă județului, alături de un centru ceramic dacic, și orașul Negrești-Oaș, o zonă în care tradiția și obiceiurile românești de odinioară se păstrează cu sfințenie.
Stațiunea Tășnad din orașul Tășnad, județul Satu Mare
Statiunea Tasnad, se afla la 2 km de centrul orasului, in judetul Satu-Mare.
Apa termala are o temperatura de suprafata de 72ºC si o mineralizare totala de 9,84 g/l, este predominant clorurata-bicarbonatata-sulfatata (din punct de vedere al dominantei anionilor) si sodica-calcica-magneziana in prezenta amoniului si potasiului.
Aceste calitati o recomanda pentru utilizarea in cura externa, in afectiuni reumatismale degenerative, afectiuni reumatismale abarticulare, afectiuni neurologice periferice cronice, afectiuni ginecologice cronice (in afara puseelor inflamatorii), afectiuni posttraumatice, boli asociate (boli profesionale, endocrine, boli de metabolism), dar si pentru bai tonifiante, de intretinere a conditiei fizice sau, pur si simplu, agremental, prin imbinarea curelor de apa, aer si soare.
Statiunea beneficiaza de: 3 bazine cu apa termala neacoperite si o piscina cu apa rece, garderoba, cabine amenajate pentru masaje recuperatorii si reflexoterapie, spatii de cazare, unitati de alimentatie publica.
Bine de stiut: Iar daca tot sunteti prin zona, nu uitati sa vizitati si: Muzeul Orasenesc, Biserica Reformata, Casa de cultura, Catedrala Ortodoxa.
Mânăstirea Țeghea din comuna Craidorolț, județul Satu Mare
Mânăstirea Țeghea se află situată în judetul Satu Mare, fiind una dintre cele mai importante obiective turistice din regiune.
Fiind situată chiar în mijlocul maramureșenilor, Mânăstirea Țeghea nu avea cum să nu împrumute de-a lungul timpului o parte din cultura și tradițiile din regiune. Odată ajunși aici nu avem cum să nu admirăm frumusețea clădirilor, construite în stil maramureșean.
În timp, Mânăstirea Țeghea a devenit un adevărat complex monahal, având în alcătuire o biserica din lemn, un altar în care se țin slujbe vara, o casă monahală, câteva ateliere de pictura și croitorie.
Biserica din Lemn din cadrul Mânăstirii Țeghea a fost ridicată mai târziu, fiind construită după modelul clădirilor de acest gen din zonă.
Mânăstirea Țeghea adăpostește moaștele celor 40 de mucenici care au îndurat în Iezerul Sevastiei.
Bine de știut: Mânăstirea Țeghea poarta hramul Nasterii Maicii Domnului, fiind o mânâstire de măicuțe. În atelierele de croitorie și pictura măicuțele realizează adevărate opere de artă, picturi bisericești, dar și straie monahale. Mânăstirea Țeghea nu are o istorie destul de îndelungată în spate, întrucât construcția sa a avut loc în anul 1995.
Obiective principale de vizitat la Mânăstirea Țeghea:
Moaștele Sfântului Ghelasie de la Râmeți, precum și moaștele cuvioșilor Vechentie Malau și Antim Gaina.
Castelul Lonyai din comuna Mediesul Aurit, județul Satu Mare
Castelul Lonyai se gaseste in comuna Mediesu Aurit, la o distanta de 21 km de municipiul Satu Mare.
In secolul XIII apar primele mentiuni despre o fortificatie in aceste locuri. In anul 1493 cetatea in cauza este cucerita de puternica familie.
Castelul ce se vede astazi a fost construit de Sigismund Lonyai – dupa cum marturiseste inscriptia inca vizibila pe frontonul de la intrare: ANNO DOMINI MDCXXX MAGNIFICUS SIGISMUNDUS DE LONIA COMES COMITATUS CRASNENSIS A FVNDAMENTIS EXTRVXIT (ridicat din temelii in anul Domnului 1630 de Sigismund de Lonya, comitele comitatului Crasnei).
Castelul a fost construit din 4 aripi de cladiri dispuse continuu in jurul unei curti centrale, prevazut cu bastioane in forma de pana (prismatice la colturi), el are o expresiva fatada principala, dominata central de un turn octogonal situat deasupra gangului portii.
La moartea lui Sigismund Lonyai, castelul revine fiicei sale Anna, casatorita cu Ioan Kemény, care va fi ales guvernator al Transilvaniei in anul 1660.
Castelul reprezinta scena de lupta dintre Kemeny si Apafi si rezista unui asediu in anul 1661, dar Kemeny moare in 1662, in batalie. In anul 1707 castelul este incendiat in timpul revoltei lui Ferenc Rakoczy II. Dupa ce castelul trece prin proprietatea a mai multor familii, in anul 1940 este cumparat de regele Carol II si restaurat si transformat in spital militar, iar in 1945 este incendiat iar. Din acea perioada castelul ramane in paragina pana astazi, chiar daca este clasat ca monument istoric.
Cetatea Ardudului din orașul Ardud, județul Satu Mare
Cetatea Ardudului este situata in orasul Ardud, judetul Satu Mare.
A fost construita in secolul XV, de catre nepotul lui Dragos Voda, principele Bartolomeu Drag si a fost una dintre cele mai puternice cetati din nordul Transilvaniei.
Pe locul acestei cetati, contele Alexandru Karolyi a construit in anul 1630 o cetate-castel. In prezent se pastreaza unul din turnuri, refacut in anul 1896, in stil neogotic.
Azi este in grija Primariei supus spre conservare si ocrotire. Cetatea este mai mult o ruina, dar urmeaza sa fie restaurata.
Istoric: Dupa Marea Unire din 1918 cetatea s-a distrus, locuitorii luand caramizile pentru construcții proprii. In anii comunismului, turnul a fost folosit ca punct de observatie pentru pompieri.
Castelul Karoly din orașul Carei, județul Satu Mare
Foarte aproape de locul unde agatam harta „in cui”, in judetul Satu Mare, Castelul Karoly se afla situat in orasul Carei, devenind astfel un loc de pelerinaj turistic destul de des vizitat.
Constructia cladirii a avut loc in anul 1482, cu scopul de a deveni o locuinta destul de solida pentru Karoly Laszlo. In aproape 100 de ani, mai exact in anul 1592, Karoly Mihaly a incercat sa transforme castelul intr-o cladire mai rezistenta care sa faca fata cotropirilor straine.
Zidurile de dimensiuni destul de mari, dar si santul exterior care avea rolul de protectie in fata strainilor atacatori oferea o mare siguranta locuitorilor cetatii. Cu toate acestea, in timp castelul a fost aparat de o armata destul de puternica, zidurile sale fiind inconjurate de un numar destul de mare de soldati.
In prezent, castelul gazduieste cladirea unui muzeu de istorie si cea a unui muzeu de stiinte ale naturii, precum si o biblioteca destul de importanta pentru orasul Carei. De jur impreujurul lui putem admira un parc destul de frumos amenajat, respectand parca acelasi stil ornamental ca si cel al cladirii – stilul baroc.
Bine de stiut: Pentru a ajunge sa vizitezi castelul din Capitala va trebui sa parcurgi o distanta de 593 kilometri.
Istoric: De-a lungul timpului, castelul a rezistat in fata unor lupte destul de puternice impotriva habsburgilor. In anul 1705, castelul este distrus in mare parte de catre austrieci intr-una dintre luptele de maxima importanta pentru istoria statului roman.
Cativa ani mai tarziu, castelul este recontruit in locul vechii fundatii, cladirea fiind finalizata in anul 1794, fiind o constructie in stil baroc. Cu toate ca zidurile sale au fost destul de rezistente, cutremurul din anul 1834 a reusit sa darame iarasi zidurile castelului, acesta fiind renovat in perioada 1894-1896.
Biserica Reformată „cu Lanțuri” din orașul Satu Mare, județul Satu Mare
Biserica Reformată „cu lanțuri” din Satu Mare reprezintă un obiectiv turistic de interes pentru regiune.
Denumirea este dată de lanțurile de la gardul acesteia, care o înconjoară pe fiecare latură.
Istoric: Biserica Reformata „cu lanțuri” datează din secolul al XVIII-lea, fiind una dintre cele mai vechi edificii de cult de acest gen din oraș.
Inițial, autoritățile au aprobat planul de construcție în anul 1793, urmând ca definitivarea bisericii să aibă loc în anul 1802, imitând stilul baroc.
Obiective principale de vizitat la Biserica Reformată „cu lanțuri”:
Odată ce ajungi aici nu ai cum să nu îți dai seama de valoarea sa istorică și culturală, aceasta fiind un adevărat muzeu, o colecție de discuri, potire și farfurii cu o vechime destul de înaintată. Orga din interior datează din anul 1814, fiind realizată de Galli.
În apropiere de Biserica Reformată „cu lanțuri” mai puteți vizita următoarele obiective turistice:
Turnul Pompierilor, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti, Teatrul de Nord Satu Mare, parcul Central
Statuia Lupoaicei din orașul Satu Mare, județul Satu Mare
Statuia Lupoaicei din Satu Mare reprezintă unul dintre cele mai însemnate obiective turistice ale localității Satu Mare.
Statuia Lupoaicei îi evidențiază pe Romulus și Remus – cei doi întemeietori ai Romei, ambii fiind protejați și hrăniți în copilărie de o lupoaică.
Încă de la construcția sa, statuia a fost mutată în diferite locații ale orașului. Inițial a fost amplasată în Piața Libertății. Ulterior, locul acesteia a fost ocupat de statuia lui Vasile Lucaciu.
La temelia acesteia putem observa inscripția „Romanae virtuti in Dacia redivivae sacrum”.
Bine de stiut: În prezent, statuia Lupoaicei se află situată în Piața Vasile Lucaciu din Satu Mare, fiind o copie a celebrei statui „Lupa Capitolina” din Roma.
Istoric
Aceasta redă o mare parte din istoria orașului Satu Mare, aducând aminte de originile arhaice ale acestuia.
În apropiere de Statuia Lupoaicei din Satu Mare mai puteți vizita următoarele obiective turistice:
Monumentul Ostașului Român, Atelierul memorial Paul Erdos, Catedrala Adormirea Maicii Domului
Teatrul de Nord din orașul Satu Mare, județul Satu Mare
Cladirea Teatrului de Nord, care dateaza din 1892, este construita in stil neoclasic. Sala de spectacole are 450 de locuri si este decorata in stucco, design specific sfarsitului secolului XIX.
Scena de tip italian are 9 m deschidere si 11 m adancime, fiind prevazuta cu fosa pentru orchestra.
Teatrul de Nord mai are doua sali – sala „Studio” si sala „Curcubeu”, folosite pentru spectacole experimentale, underground sau spectacole-recital.
De-a lungul timpului, pe scena Teatrului de Nord au montat spectacole regizori de marca: Mihai Raicu, Marietta Sadova, Septimiu Sever, Al. Colpaci, Al. Tocilescu, Bogdan Ulmu, Cristian Hadjiculea s.a.m.d.
Istoric
Sectia romana a Teatrului de Nord, infiintata in 1968, a avut premiera primului spectacol in ianuarie 1969 cu piesa „Haiducii” de Victor Eftimiu. Printre membrii fondatori ai sectiei s-au numarat: George Astalos, Mihai Raicu, Dumitru Anghel, Constantin Enache etc.
Templul Mare din orașul Satu Mare, județul Satu Mare
Templul Mare este un lacas de cult evreiesc din municipiul Satu Mare.
Templul Mare a fost construit intre anii 1889-1892, in stil maur dupa planurile arhitectului maghiar Nándor Bach (1842-1905). El se asemana ca proiect cu sinagogile din Oradea si Dej si are 846 de locuri, fiind dotat inca de la inceput cu o orga. Acesta mai este numit si Sinagoga de pe strada Decebal.
Alaturi de Templul Mare, in oras au mai functionat si alte doua sinagogi: Sinagoga din strada Tibles (construita in 1912) si Sinagoga „Saare Tora” (construita in 1927).
Bine de stiut: Templul Mare a intrat in lista monumentelor istorice din Satu Mare, avand codul de clasificare SM-II-a-B-05207.
Sursa: locuridinromania.ro