in ,

Orașul din România care se bate cu cele mai mari capitale europene. Ar putea întrece Roma, Madrid sau Copenhaga

Dezvoltarea economică este in continuare inegală la nivelul diferitelor regiuni din Europa, zonele bogate dintr-o anumită ţară având în medie un PIB per capita de 2,3 ori mai mare decât oraşele mai sărace, situaţie care însă nu se regăseşte şi în cazul României, a cărei Capitală seamănă mai degrabă cu Roma, Madrid sau Copenhaga decât cu orice altă zonă din ţară, arată un studiu realizat de Banca Mondială.

Astfel, în ţările mai puţin dezvoltate din Europa, oraşele principale, precum Bratislava şi Bucureşti tind să aibă mai multe în comun cu capitalele din Vest, la nivel de PIB per capita, decât cu oraşele secundare din propria ţară.

Chiar dacă aceste tendinţe sunt destul de comune şi sunt rezultatul unor procese economice eficiente, ele au o serie de consecinţe nedorite în privinţa oportunităţilor şi beneficiilor locuitorilor din regiunile “cu creştere lentă”, ceea ce duce la sărăcie şi emigrare. În plus, disparităţile la nivel regional ameninţă coeziunea politică şi socială şi hrănesc mesajele populiste.

Între 2005-2015, regiunile  “cu creştere lentă”” din sudul Europei nu au înregistrat nicio creştere a PIB per capita, faţă de media europeană de 2,1% pe an. În comparaţie, zonele din estul Europei, cu ”venituri scăzute”, au avut o medie de 4,6%. Dacă aceste trenduri se menţin, ierarhia regiunilor europene se va modifica radical până în 2025, cele două tipuri de regiuni urmând să facă schimb de locuri.


Citește mai mult: http://www.zf.ro/companii/banca-mondiala-bucuresti-seamana-mai-mult-la-nivel-de-pib-per-capita-cu-roma-madrid-sau-copenhaga-decat-cu-orice-alt-oras-din-romania-17199771

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!