Se apropie sfintele sărbători de Paște, ne aflăm în saptămâna Patimilor, cea în care se fac ultimele pregătiri pentru întâmpinarea cum se cuvine a Învierii Domnului.
Casele au fost deja aranjate și scuturate, hainele spălate și călcate, iar curțile măturate. Mai rămân, astfel, peocupările culinare ale gospodinelor. În toate gospdăriile și bucătăriile românești este forfotă mare, se fac planuri, liste și cumpărături.
Una dintre cele mai importante preocupări ale gospodinelor în Săptămâna Mare este vopsitul ouălor, pentru ca nu există masă de Paște fără tradiționalele ouă roșii.
Spre deosebire de alte țări ale Europei, unde obiceiul colorării ouălor este destul de restrâns, în România parcă înflorește an de an. Vopsirea ouălor a ajuns în prezent la nivelul de artă, iar tehnica folosită poartă numele de încondeiere. De asemenea, culorile folosite la vopsirea ouălor diferă în funcție de preferințe, cei mai încântați fiind copiii, care-și doresc cât mai multe culori.
De ce se înroșesc însă ouăle de Paște și de ce au devenit simbolul învierii lui Hristos?
Tradiția populară conservă mai multe legende care explică de ce ouăle roșii sunt simbolul Învierii lui Hristos.
Cea mai răspândită dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a adus un coș de ouă celor care-l chinuiau, însă aceștia au râs și nu au luat în seamă darul adus. Îndurerată, Maica Domnului a așezat langă cruce coșul cu ouă iar acestea s-au înroșit de la sângele ce curgea din rănile Mântuitorului. Atunci Isus Hristos, văzând ouăle înroșite, a spus celor de față: “De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducerea aminte de răstignirea mea, după cum am facut și eu astăzi”.
Culoarea roșie reprezintă astfel sângele lui Isus Hristos care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii.
În dimineața zilei de Paște când creștinii merg la biserică obișnuiesc să aibă la ei câte un ou roșu, iar după terminarea slujbei și după ce s-au împărtășit vor ciocni împreună cu familia, în timp ce rostesc binecunoscuta formulă “Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu “Adevărat a Înviat”.
Conform tradiției, oul roșu de Paște are puteri miraculoase, de vindecare și de îndepărtare a răului, fiind purtător de sănătate, frumusețe, vigoare și spor.
Sursa: traditii-superstitii.ro