in , ,

Pe urmele lui Zamolxe. Bucegiul mai puţin cunoscut

Munţii Bucegi sunt frumoşi şi nu au nevoie de legende şi mituri pentru a te convinge să îi vizitezi. În aceşti munţi, sunt zone spectaculoase, mai puţin vizitate, multe învăluite în mister. Treceţi peste nelipsitele drumuri spre Cascada Urlătoarea sau urcatul pe cablu până la Babele şi încercaţi să descoperiţi alte locuri. Ca o propunere de traseu, puteţi, cu 2 km înainte de a intra în oraşul Sinaia, să faceţi la stânga spre Padina. Chiar înainte de Lacul Bolboci, veţi ajunge la Cabana Zănoagei, unde puteţi parca maşina.

Mai jos am inserat o hartă, traseul ce trebuie făcut cu maşina fiind punctat cu roşu, iar Cabana Zănoaga este marcată cu bulină galbenă. Harta este doar orientativă şi nu are legătură cu marcarea reală aflată la faţa locului.

Harta celor 2 trasee: cu albastru traseul spre Podu cu florile, cu verde sunt notate Cheile Zănoagei. Notarea nu are legătură cu marcarea reală a traseelor.

Primul traseu de aproximativ trei ore dus-întors, va trece mai întâi pe langă Cabana Bolboci, urcând apoi până în vârful muntelui, la platoul Podu cu Florile (traseu notat cu albastru).

Podu cu Florile şi Vârful Zănoaga (1788m.)

Prima reacţie pe care o ai când ajungi sus e că te afli într-un crater lunar. Este de fapt o fostă carieră de piatră, unde tot spatele muntelui a fost exploatat, piatra extrasă fiind utilizată la construirea barajului de la Bolboci. De pe platou priveliştea este încântătoare.

Răsplata supremă, pe care o meriţi din plin, o vei primi când vei vedea priveliştea ce se deschide asupra Munţilor Bucegi. Practic, fiecare vârf important este vizibil. Totodată, Lacul Bolboci se află la picioarele tale şi aşa vei înţelege unde s-au dus pietrele extrase din craterul aflat în spatele tău.

După ce admiri peisajul, poţi să continui traseul spre Claia de piatră (Muntele Lespezi) sau să cobori înapoi la Cabana Zănoagei, de unde poţi face un al doilea traseu spre lacul Scropoasa, trecând prin Cheile Zănoagei.

Cheile Zănoagei

Intrarea în chei se face trecând pe lângă doua lacuri micuţe, apoi valea se va strânge şi va începe coborârea de-a lungul râului. Traseul este facil oricui şi este foarte bine amenajat, cu podeţe de lemn şi marcaje noi.

Vei trece pe lângă cascade mici, iar poteca te va purta când pe o parte când pe alta a râului. După ce treci de partea mai stâncoasă a traseului, valea se va deschide uşor. De aici mai ai 5 minute până la Lacul Scropoasa.

Lacul Scropoasa, de un albastru nemaivăzut, este un lac artificial ce are la capat un mic baraj foare ingenios construit, ce face legătura cu una dintre cele mai strâmte şi pitoreşti chei din Bucegi, Cheile Orzei. Aici poţi să te opreşti şi să strigi tare Wow, pentru că ai ajuns într-un loc extraordinar, la doar o oră de mers din parcarea în care ţi-ai lăsat maşina.


Citeste mai mult: https://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-pe-urmele-lui-zamolxe-bucegiul-mai-putin-cunoscut

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!