in

Peştera Gheţarul de la Focul Viu, uimitorul labirint natural din Inima Apusenilor

Pe teritorul ţării noastre se regăsesc aproximativ 12 000 de peşteri, labirinturi naturale uimitoare vizitate an de an de către turiştii de pretutineni. Una dintre cele mai frumoase peşteri din ţara noastră se află în Apuseni, în Munţii Bihorului, pe Valea Galbenă, în apropiere de Vârful Piatra Galbenii şi Vârful Cuculeul de Fier, la altitudinea de 1165 de metri. Aceasta poartă numele de Peştera Gheţarul de la Focul Viu. Accesul în regiune este facilitat de drumul forestier cuprins între Bălăleasa şi Valea Seacă, după ce parcurgi acest traseu urmează să te deplasezi încă 1,5 kilometri pe jos până la intrarea în peşteră.

Gheţarul din interiorul peşterii 

Splendidul labirint natural este compus din două camere separate, Sala Mare cu o lungime impresionantă de 68 de metri şi înălţimea de 46 de metri. Chiar în mijlocul acestei săli principale se regăseşte celebrul gheţar, al treilea ca mărime după cel din Peştera Scărişoara şi cel de la Borţig. 25 000 de metri cubi de gheaţă alcătuiesc gheţarul din peştera bihoreană, acest simbol absolut al labirintului natural. Sala Mare este deschisă printr-o fereastră largă, pe aici au căzut numeroase trunchiuri de copaci care s-au prins ulterior în masa gheţarului.

Lumina pătrunde cu generozitate în interiorul peşterii

În partea opusă a Sălii Mari se află o serie de stalagmite ce alcătuiesc fel de fel de forme interesante, unele dintre ele dintre cele mai ciudate. Pe luciul acestora se răsfrâng razele soarelui, iar acestea din urmă provoacă reflexii scânteietoare, de aici şi numele de Focul Viu. În spatele acestor stalagmite se află Sala Mică, alcătuită dintr-o nouă serie de stalagmite ce merită admirate ore întregi.

Labirintul natural este unul dintre cele mai frumoase din România

Un alt aspect interesant este modul în care aerul rece se acumulează în permanenţă, fereastra deschisă în tavan favorizează acest aspect şi permite existenţa gheţarului pe tot parcursul anului. Accesul în interiorul peşterii se realizează pe o scărinţă din lemn, nu uita să ai la tine câteva haine mai groase, pentru că altfel experienţa ar putea să devina una uşor neplăcută. Sectorul superior al peşterii este cel mai accesibil şi mai uşor de explorat, unde lumina care pătrunde cu generozitate face inutilă utilizarea lanternelor sau altor surse artificiale de lumină.

Stalagmitele din peşteră capătă cele mai interesante forme

Primele informaţii legate de acest labirint impresionant apar în lucrările turistice publicate de către V. Puşcariu în anul 1934, zona fiind cercetată din punct de vedere ştiinţific abia începând cu anul 1948. Atunci, speologii au realizat că se află în faţa unei minuni naturale, al cărei frumuseţe avea să depăşească graniţele ţării noastre. Ultimele măsurători arată că Peştera Gheţarul de la Focul Viu are o lungime totală de 165 de metri, un loc splendid şi plin de mistere!


Sursa: descoperalocuri.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!