in ,

Gogea Mitu, povestea tristă a celui mai înalt român

La începutul secolului trecut, un român pe nume Gogea Mitu bătea la porțile Americii, fiind considerat o mare speranță a lumii boxului. Avea înălțimea impresionantă de 2.20 metri și părea de neînvins.

Ziarele din jurul lumii îl prezentau ca pe un viitor star, dar un eveniment neelucidat a făcut ca Mitu să nu mai apuce să trăiască „visul american”.

La finalul articolului poți viziona o scurtă înregistrare cu Gogea Mitu, realizată în Paris, acolo unde „uriașul” trebuia să participe la o competiție de box.

Începuturi grele

Gogea Mitu (așezat) s-a născut cu gigantism. Umberto Lancia (în picioare), italian, fost boxer, a colaborat cu sportivul român, în calitate de antrenor al acestuia. Foto: atitudetocantins.com.br

La 2.20 metri și 140 kilograme, presa din epocă îl numea pe Gogea Mitu „cel mai înalt om care a trăit vreodată în România”. Este posibil să nu fi fost cel mai mare român, dar este sigur că a fost cel mai înalt boxer.

Statura sa l-a făcut celebru în Europa interbelică, fiind poreclit „Goliat din România”. Numele său adevărat era Gogu Ștefănescu și s-a născut pe 14 iulie 1914 în Mârșani, o comună din județul Dolj ,situată la aproximativ 50 de kilometri de Craiova.

Gogea Mitu făcea parte dintr-o familie săracă, ce-și câștiga existența din agricultură. Erau 11 copii în familie, iar mama sa avea doar 16 ani atunci când l-a adus pe lume.

Din cei 11 copii, doi se născuseră cu gigantism: Gogea Mitu și fratele său, Tudorel (care avea să moară la vârsta de șapte ani, când măsura deja 1.80 metri).

La vârsta de trei ani, Gogea Mitu arăta ca un copil de șase ani. A fost autodidact, a învățat singur să citească. La vârsta de zece ani era deja atât de înalt, încât nu mai încăpea în banca din sala de clasă.

Bineînțeles, statura băiatului nu avea cum să treacă neremarcată.

Uriașul s-a plimbat în toată lumea cu circul

Gogea Mitu este întâmpinat de reporterii din Paris, în decembrie 1935. Foto: kknews.cc

La începutul anilor ’30, Gogea Mitu a fost angajat de un circ din Praga, care l-a prezentat ca pe o raritate umană. Alături de membrii circului, băiatul a călătorit în întreaga Europă.

Când a împlinit 17 ani, tânărul a fost remarcat de șefii celebrului circ Globus, căruia i s-a alăturat. În timpul spectacolelor, Gogea Mitu surprindea pe spectatori îndoind cu ușurință bare de oțel.

În timp, forța sa extraordinară i-a câștigat admirația publicului. La acea vreme, Mitu era considerat cel mai înalt om din lume.

Treptat, în jurul uriașului s-au țesut numeroase legende. Se spunea că înghite zece kilograme de mâncare și că bea cinci sticle de vin la o singură masă.

Gogea Mitu, inițiat în lumea boxului

Singura fotografie care s-a păstrat din timpul meciului demonstrativ desfășurat la Paris. Foto: atitudetocantins.com.br

Dar adevărata șansă a lui Gogea Mitu a venit în 1934. În acel an, fostul pugilist român de origine italiană Umberto Lancia se afla în București, în căutare de noi talente.

Lancia l-a remarcat pe Mitu la un târg din Obor și s-a oferit să-l sponsorizeze dacă se hotăra să urmeze o carieră în lumea boxului. După ce a absolvit școala de box din Paris, Gogea Mitu a început să practice cu mult succes acest sport.

Primul său meci a fost găzduit pe fosta arenă Venus din București. Mitu a câștigat prin knock-out meciurile disputate cu italianul Severio Gizzo și cu Dumitru Pavelescu, fostul campion la categoria supergrea.

Răsfățatul presei internaționale

Presa americană era fascinată de boxerul român. Foto: atitudetocantins.com.br

A început să călătorească în întreaga lume, pentru a participa la confruntări de box. Statura sa impresionantă făcea deliciul presei, iar Mitu era răsfățat cu recenzii dintre cele mai elogioase.

Apoi, pugilistul german Bergman l-a provocat pe Mitu la o confruntare în ring, la Paris. Germanul avea o înălțime de peste doi metri, iar cei doi au luptat în ring pe viață și pe moarte.

Meciul s-a încheiat cu o remiză, dar lumea era convinsă că Mitu va fi de neoprit și că va avea o carieră fulminantă. Era un boxer foarte puternic, deși puțin cam lent.

Americanii erau înnebuniți după el și așteptau cu sufletul la gură să-l vadă în carne și oase, boxând.

O moarte considerată suspectă

Dreapta: Gogea Mitu și boxerul Aurel Toma, dublu campion european la profesioniști, pozează pentru presă în vara anului 1935. Foto: datamix.me

Însă acest lucru nu avea să se întâmple. La începutul lunii iunie 1936, la doar 22 de ani, după ce s-a întors de la Istanbul, Mitu a început să se simtă rău.

A fost internat în spitalul bucureștean Filantropia, iar după câteva zile, pe 9 iunie, a încetat din viață. Medicii au declarat drept cauză a morții tuberculoza, boală de care Gogea Mitu suferea încă din copilărie.

Scandalizate de moartea prematură a uriașului, rudele lui Mitu au contestat verdictul medicilor. Mai mult, familia i-a acuzat pe medici că ei înșiși fuseseră cei care i-au provocat decesul, după ce au descoperit că boxerului îi fuseseră administrate câteva injecții în abdomen, în jurul buricului.

Ulterior, apropiații lui Gogea Mitu i-au acuzat adversarii, despre care credeau că au complotat pentru a-l scoate pe boxer din luptă.

O altă teorie dădea drept vinovată mafia pariurilor, care ar fi pus la cale asasinatul deoarece Mitu nu mai lăsa loc de spectacol.

Un ziar al vremii comentează despre moartea lui Gogea Mitu. Foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Însă ancheta morții lui Mitu nu a relevat că acesta ar fi fost asasinat. Mai mult, potrivit relatărilor din mass-media anilor ’30, medicii au făcut tot posibilul pentru a-l salva pe uriaș din ghearele morții.

Probabil că nu vom afla niciodată dacă Gogea Mitu a fost asasinat sau nu. Dar, indiferent de adevăr, un lucru este sigur: uriașul pugilist va rămâne unul dintre personajele fascinante ale istoriei noastre.


Sursa: incredibilia.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!