În România, există un proiect care a fost realizat în secret, fără știrea lui Nicolae Ceaușescu. Acesta nu ar fi văzut niciodată lumina zilei dacă un apropiat al dictatorului nu ar fi fost implicat în conceperea lui.
Muzeul Militar Național din Constanța a fost construit acum 30 de ani fără ca Nicolae Ceaușescu să știe despre acest proiect. Dictatorul a fost minţit chiar de fratele său, care i-a spus că, în curtea Brigăzii 9 Mecanizate Mărăşeşti, se ridică, de fapt, o magazie pentru depozitarea armamentului şi a muniţiei.
În cadrul acestui muzeu se găsesc peste 10.000 de exponate, de la armament la machete ale monumentelor înălţate în cinstea eroilor neamului, care vorbesc despre despre istoria Armatei Române şi a războaielor purtate de bravii ei ostaşi, conform digi 24.
Cele mai multe dintre materialele de construcţii care au fost folosite în ridicarea acestui muzeu au fost aduse, pe ascuns, de militarii care munceau la realizarea Canalului Dunăre-Marea Neagră.
“Conceptul realizării unui parc cu tehnică militară şi expunerea unor asemenea maşini încearcă de fapt să contribuie la înţelegerea evoluţiei artei militare în Dobrogea, a tehnologiei care exista acum 70 de ani, 80 de ani aici”, a spus Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”
Piesa de rezistenţă a muzeului este o dioramă ce prezintă o scenă din primul răzoi mondial. Armele, căştile de protecţie, uniformele sunt autentice. Totul se continuă cu o frescă impresionantă ce redă atacul trupelor române asupra trupelor germane.
Sălile de expoziţie sunt organizate pe epoci. Aranjamentele din muzeu sunt aceleaşi din 1987, când a fost inaugurat. Muzeul are un loc special dedicat aviatorului Horia Agarici, eroul care, încălcând toate regulamentele militare, în iunie 1941 a respins singur atacul a cinci bombardiere sovietice care aveau ordine clare: să distrugă Portul Constanţa.
„Armamentul alb, armamentul de foc, obiectele care constutuie accesorii vestimentare, uniformele de epocă, uiformele militare purtate în diferitele conflagraţii la care au participat miltarii dobrogeni. Fiecare vine cu povestea sa”, a mai spus directorul muzeului.
Sursa: http://www.evz.ro/
http://www.digi24.ro/