Născut la data de 19 Februarie 1876, la Hobița, Constantin Brâncuși este unul dintre cei mai recunoscuți sculptori ai timpurilor, un român al cărui talent covârșitor și l-a transpus în opere de artă. Cele mai mari muzee ale lumii au expus de-a lungul timpului minunatele sale sculpturi, printre care se enumeră: San Francisco Museum of Modern Art, Museu de Arte Moderna do Rio de Janeiro. Una dintre cele mai recunoscute sculpturi ale sale este ,,Domnișoara Pogany”, care înfățișează chipul abstract al unei femei.
Constandin Brâncuși și-a ales un oraș al cărui ținut să îi poarte veșnic operele sculptate. Astfel, în partea Olteniei, în județul Gorj se află orașul Târgu Jiu, unde sculptorul a creat o poveste impresionantă expusă prin sculpturile sale. Cu siguranță Coloana Infinitului și Poarta Sărutului sunt cunoscute de cea mai mare parte dintre români și nu numai. Însă, câți cunosc adevărata poveste ce se ascunde în spatele lor?
Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face.
Constandin Brâncuși
Este cunoscut faptul că sculptorul Brâncuși a dat naștere acestor opere în cinstea soldaților căzuți pe front, iar odată cu acest eveniment, a creat ,,Povestea Soldatului”, transpusă prin cele trei monumente culturale din Târgu Jiu: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului. Care este firul narativ al acestora?
Constantin Brâncuși a gândit scopul sculpturilor sale, fiind povestea, un episod din ceea ca un soldat trăiește înainte de a pleca pe frontul de luptă. Masa Tăcerii înfățișează momentul cinei, când liniștea se lasă asupra familiei, conștiente de ideea că fiul trebuie să se alăture armatei. O ultimă masă petrecută cu toți membri, ce așteaptă în durere clipa despărțirii. Poarta Sărutului este dovada iubirii dintre soldat și o presupusă iubită. Mii de povești de dragoste au murit pe front, și odată cu plecarea soldatului de acasă. Astfel, Poarta Sărutului este locul în care luptătorul își ia la revedere de la iubita sa iubită. Sfârșitul tragic al celor căzuți pe front este înfățișat de Coloana Infinitului. Soldatul plecat de la Masa Tăcerii, ajunge în Rai, pășind către infinit pe această coloană către cer. Prin cele trei monumente recunoscute la nivel național și dincolo de granițe, nu reprezintă decât povestea copleșitoare a oricărui soldat despărțit de familie, ce și-a dat viața pe front.
Fiecare operă de artă se naște dintr-o poveste, dintr-un sentiment pe care autorul îl crește în suflet, cum altfel se întâmplă și cu creațiile lui Constantin Brâncuși. Domnișoara Pogany ar fi femeia mult prea iubită din viața sculptorului. Absolut toate operele de artă au la bază emoția celui ce le crează.
Sculptorul român a avut un mare impact și poate chiar cel mai mare asupra înnoirii limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. A fost ales și membru postum în cadrul Academiei Române, dând dovadă de un talent desăvârșit. Constantin Brâncuși a fost recunoscut drept sculptor francez, viața lui luând sfârșit la Paris, în data de 16 Martie 1957.