in ,

Povestea sculpturii ”însuflețite” a lui Mihai Eminescu de la Onești, operă impresionantă inclusă în clasamentul celor mai frumoase sculpturi din lume

Impresionanta sculptură din Onești care îl înfățișează pe marele poet Mihai Eminescu a fost inclusă în top 15 a celor mai uimitoare sculpturi din lume. Clasamentul a fost realizat de boredpanda.com. Dincolo de frumusețe, munca titanică a unui artist a făcut ca imaginea eminesciană să dăinuie în eternitate.

Măiestria artistului Eremia Grigorescu nu a constat atât în tehnica prin care a dat viață unei fețe omenești, cât mai ales în ochiul format pentru spectacol. Să șlefuiești chipul poetului nostru național nu a fost în sine o muncă grea pentru un artist, dar să aranjezi o sculptură în așa fel încât natura s-o însuflețească și să o recomande apoi drept una dintre cele mai spectaculoase din lume, este într-adevăr un lucru mare.

Sculptura dedicată lui Mihai Eminescu, a fost de-a lungul vremurilor recente, ca urmare a trendului în care există un top pentru absolut orice îți poți imagina, ba în top 20 cele mai frumoase de pe mapamond, ba chiar alții au pus-o la loc de seamă pe o incredibilă poziție secundă în frumusețile sculpturale din întreaga lume. Și pe bună dreptate! Nu poți rămâne indiferent în fața ei, mai ales când în spatele ei se pogoară un apus. Este pur și simplu minunat spectacolul, este un show creat dintr-o viziune artistică și un aport substanțial adus de natură.

Statuia se află în Onești, un orășel din județul Bacău, care aparent nu are nicio legătură cu marele nostru poet. Deloc important acest aspect dacă ne gândim că Mihai Eminescu este al românilor de pretutindeni și pur și simplu la Onești s-a găsit un artist care să cinstească poetul altfel decât au făcut-o alții.

În topul celor mai frumoase opere din lume, sculptura lui Eminescu stă alături de alte opere faimoase din întreaga lume, precum “Expansion”, de Paige Bradley, New York, „Colossus” din Florența, „Mustangs” de Robert Glen, Texas, sau „Break Through From Your Mold” de Zenos Frudakis, aflată în Philadelphia.

sursa: http://cyd.ro/

 

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!