in ,

Descoperiri fabuloase, nu departe de Timișoara. Schelete umane și zidurile unei biserici medievale, scoase la lumină de arheologi. Se caută rămășițele unui rege!

De trei ani arheologii din România și Ungaria sapă la 60 de kilometri de Timișoara, într-unul dintre cele mai importante situri arheologice ale țării și scot la lumină obiecte și rămășițe umane din Evul Mediu.

Arheologii stiau ca la Igris, la inceputul mileniului al doilea, calugarii cistercieni au construit o biserica, iar in urma cu 3 ani au inceput cautarile pentru a vedea ce secrete ascunde acest lacas de cult.

Marea surpriza a echipelor de arheologi a aparut insa in acest an, cand sapaturile au inceput in luna mai si au continuat in iulie si august.

Arheologii au descoperit fragmente dintr-o biserica mai veche decat cea pe care o cunosteau, dar si alte „comori”.

Cercetarea arheologica din 2019 a fost una deosebit de interesanta si de fructuoasa, dar, in opinia mea, cea mai notabila descoperire este cea a unei biserici mai timpurii.

In acest moment nu stiu exact sa vorbesc despre datarea ei, foarte probabil din secolul 11, despre care noi nu stiam, calugarii cistercieni care au fondat aceasta manastire in 1179 preferau sa isi construiasca lacasul lor de rugaciune in zone mai retrase, nu in zone locuite. Este foarte interesanta aceasta descoperire.

Probabil, ei cand au ajuns aici aceasta biserica era ruinata deja, dar este una dintre cele mai vechi biserici, chiar din Romania, aceasta din secolul 11, poate chiar 10.

Modul in care a fost construita aceasta biserica timpurie e foarte interesat. S-a sapat conturul bisericii in pamant, s-a adus lut galben, care s-a batatorit, si pe acesta s-a construit o bisericuta mica, ce avea latimea maxima de 7 metri si jumatate, o biserica cu absida rotunda si un plan basilical.

Deocamdata, o portiune din ea am descoperit, speram ca anul viitor sa o descoperim in intregime. Am descoperit structuri ale bisericii cisterciene, pilastri, zidul de nord al navei bisericii.

Am sapat si in curtea bisericii unde am gasit iarasi o serie de anexe, dar inca nu putem spune exact ce sunt pentru ca aceasta cercerare e ca un puzzle si in fiecare an venim cu noi sectiuni pentru a obtine o imagine mai completa.

In 2016 am gasit o structura de caramida semicirculara pe acest lut galben si nu intelegeam ce este pentru ca nu este normal ca un lut galben sa fie atat de sus in straturile de cultura care erau de alta culoare si anul acesta am inteles ca de fapt este zidul din absida acestei biserici care e o mare surpriza pentru toata lumea.

Am gasit si obiecte frumoase care ne ofera o imagine asupra istoriei acestei manastiri. Este vorba despre fragmente arhitecturale ale lacasului de cult, din piatra, am gasit si o inscriptie pe marmura rosie, sunt doar cateva litere, dar cred ca poate fi pusa in legatura cu mormintele regale.

Am gasit si niste structuri dreptunghiulare de caramida adosate la pilastri in zona centrala, si in 2016 si in acest an, care e posibil sa fie locul mormintelor regale, dar inca nu ne putem exprima cu certitudine in acest sens.

A fost descoperita chiar ieri o moneda de aur, bizantina. Este vorba despre o moneda de la Imparatul Ioan al III-lea Vatatzes, de la Imperiul de la Niceea, care a domnit intre 1222 – 1253, moneda fiind batuta la Magnesia si care este sa zicem o moneda chiar contemporana cu perioada in care regele Andrei al II-lea, care a fost inmormantat la Igris a domnit in regatul Ungariei„, a spus arheologul Daniela Tanase, responsabil stiintific.


Sursa: cunoastelumea.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!