in ,

Râpele de la Mierag – Un Fenomen Geologic Neobișnuit

Râpele de la Mierag se gasesc lângă Beiuș, la poalele munților Codrul Moma. Vizitarea acestui interesant monument al naturii implică un traseu scurt și ușor.

Rapele de la Mierag – Muntii Codrul Moma

Acces:  Oradea (E79~80km) > Beius > Tarcaia > Totoreni > Mierag.

Inainte de a vizita rapele, va sugeram sa va opriti la vechea biserica de lemn din centrul satului. A fost ridicata in anul 1756 si este inscrisa pe lista monumentelor de patrimoniu a Romaniei.

Biserica a fost construita integral din lemn. Este destul de mica dar frumos impodobita prin crestaturi in lemn si pictura.

Biserica de lemn de la Mierag – Muntii Codrul Moma

De luat in seama este usa de intrare si ancadramentul acesteia. Biserica este asemanatoare bisericii din Sebis, cu siruri de motive si flori de crin.

Ancadramentul usii bisericii de lemn de la Mierag

Biserica este acoperita cu sindrila, invelitoare folosita in mod curent in trecut. Atat acoperisul cat si biserica au fost restaurate de curand.

Rapele de la Mierag – langa Beius

Descrierea traseului: urmam in amonte valea pe care se afla asezat satul Mierag. Daca ati venit cu masina trebuie sa o lasati langa ultima casa din sat.

La 200 m de la iesirea din sat, in amonte vaii, intram în padure si trecem de un prim baraj artificial.

Imediat dupa baraj, intersectati un mic afluent pe stanga vaii (in sens geografic). Va trebuie sa urcati pe valcel pe o poteca destul de putin batuta, pana ajungeti pe coama dealului. De acolo poteca devine mai vizibila si va conduce pana la marginea rapelor. Veti trece printr-o frumoasa padure de stejari.

Cele doua Rape de la Mierag au fost formate de doua cursuri de apa: paraul Rapa Rea (1.5km lungime) si paraul Rapa Corzii (0.5km lungime). Ambele se gasesc la altitudinea de 275m-400m.

Rapele de la Mierag – Muntii Apuseni

Descrierea fenomentului Rapele de la Mierag: reprezintă un complex de grandioase şi interesante forme de şiroire, adapostite într-o potcoavă de circa 300 m diametru, care constituie obîrşia văii Mierag.

La prima vedere a rapelor veti putea observa un turn, martor de eroziune a fenomenului.

Trebuie sa continuati urcarea pe poteca astfel incat sa ajungeti si la cea de-a doua rapa.

Muntii Codrul Moma – subunitate a Muntilor Apuseni

Culoarea galbenă cu nivele ruginii contrastează puternic cu verdele intens al pădurii care invadează peisajul. Procesele de eroziune regresiva sunt foarte intense, ceea ce face ca rapele sa se retragă, lăsand in aer rădăcinile de pini de la margine.

Depresiunea Beiusului – Romania

Din partea superioara a potecii veti putea vedea Muntii Bihorului (Parcul Natural Apuseni) cu varful Cornul Muntilor, creasta Carligate si varful Ferice.

La sud de rape se poate vedea Varful Doina (659m) dominand satul Tarcaia.

Varful Doina – Muntii Codrul Moma

Versanţii interiori sunt verticali, înalti de 10-20 m. Sunt constituiţi din strate de pietriş, nisip şi argila ce alternează pe verticală.

Cele două turnuri, martori de eroziune, au inaltime de peste 20 m si sunt inaccesibile. In zona insulelor se vede cel mai bine stratificatia sedimentelor.

Rapele de la Mierag

Explicatia stiintifica a stratificatiei Rapelor de la Mierag este data prin modificarea nivelului marii care se intindea peste Depresiunea Beiusului.

Zona rapelor era o regiune de tarm care favoriza depunerea sedimentelor.

Explorand Tara Beiusului

Un alt fenomen asemanator Rapelor de la Mierag este Groapa Ruginoasa. Tinand cont ca nu se gaseste la o distanta foarte mare (~70km) va sugeram sa o vizitati.


Sursa: travelguideromania.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!