in

Românul din fotbalul american!

E al doilea român care joacă în NFL, după Zoltan Mesko.

Campionatul profesionist de fotbal american (NFL) se află în plină desfăşurare, iar din etapa trecută printre vedetele care evoluează într-una dintre cele mai bine plătite competiţii din lume se numără şi un jucător de orgine română. Îl cheamă Hroniss Grasu şi e anunţat drept una dintre viitoarele vedete ale acestui sport.

În vârstă de 24 de ani, Hroniss este fiul unor imigranţi români de origine aromână, Mariana şi Ştefan (devenit Steve). Născut în SUA, el a fost ales în lotul echipei profesioniste Chicago Bears în draft-ul din primăvară şi duminica trecută a debutat cu o victorie, 17-16 în faţa celor de la Kansas City. Iar jucătorul de origine română, care evoluează în linia ofensivă, a primit laude la scenă deschisă pentru felul în care şi-a protejat quaterback-ul (conducătorul de joc), Jay Cutler. „S-a descurcat senzaţional. A intrat ca debutant, dar cred că a fost excelent. A fost peste tot”, a declarat despre Hroniss apărătorul Matt Slauson.

grasu-2-13212151215
Grasu poartă numărul 55 la Chicago Bears

 

Cu o greutate de 136 de kilograme şi o înălţime de 1,91 m, Hroniss este ceea ce se cheamă „un munte de om”. Aplecarea spre mişcare vine din familie, ambii părinţi făcând sport. Tatăl, Steve, a fost cascador, el fiind specialist în scenele de călărie. Mama, Mariana, a făcut parte din lotul naţionalei de handbal, acolo unde juca pe postul de portar. De altfel, părinţii au fost cei care şi-au îndemnat copiii să facă sport. „Vroiau să facem baschet sau soccer, în nici un caz fotbal american”, îşi aminteşte Hroniss în presa de peste Ocean. El spune că părinţii lui se temeau că pot apărea accidentări la fotbal american, de aceea la televizor în casă nu se vizionau niciodată meciuri din NFL.

mama-12155121020120
Mama, Mariana, şi-a însoţit băiatul la toate meciurile

Destinul a vrut altfel şi astfel, fratele lui, Nico, care e cu trei ani mai mare, a primit o bursă de kicker – jucătorul din fotbal american care şutează puternic în minge. Evident, o deprindere luată din soccer. Drumul fiind deschis, Hroniss nu a făcut altceva decât să-şi urmeze fratele. „Mereu a fost un model pentru mine, mereu făceam ce făcea el, aşa că era normal să joc şi eu fotbal american. Am început să iau în serios acest sport abia în anul doi, când am văzut că mă pricep mult mai bine la asta decât la baschet sau fotbal tradiţional”, recunoaşte, fără a avea de ce să se ruşineze, Hroniss. Numai că el, având calităţi fizice deosebite, a fost pus pe un post de jucător activ, în linia ofensivă. Acolo unde a cucerit titluri cu Universitatea din Oregon şi a reuşit să devină primul jucător ales în draft-ul NFL de la această universitate în ultimii 7 ani.

 

bunicu-12151520215
Hroniss, alături de bunicii săi

Totul s-a petrecut sub ochii părinţilor, care nu au lipsit de la nici un meci, fie că acesta a fost disputat acasă sau în deplasare! Şi nu le-a fost deloc uşor să facă asta, pentru că, de la sosirea în SUA, în 1986, ei au deschis o pizzerie de mare succes în Los Angeles, chiar pe Hollywood Boulevard, „Greco’s New York Pizza”, care azi are şi alte trei locaţii în diferite oraşe din SUA.

inter-12151525151
Alături de fratele său, pe genunchii bunicului, mari fani ai lui Inter

Hroniss este foarte apropiat nu doar de părinţii şi fratele lui, dar de întreaga familie, care cuprinde 15 persoane. Toţi locuiau sub acelaşi acoperiş, într-o casă din localitatea Northridge, acolo unde s-a şi născut Hroniss. Copilăria i-a fost marcată de prezenţa bunicului, cel căruia îi dedică toate victoriile. Legătura dintre ei este mare nu doar pentru că, spun rudele, el e copia fidelă a bunicului, dar şi pentru că Hroniss, fiind cel mai mic din familie, îşi însoţea bunicul peste tot. Chiar dacă acesta a decedat în urmă cu 10 ani, sportivul nu l-a uitat şi acum, de fiecare dată când ajunge la Los Angeles, merge la cimitir pentru a-i povesti ce a mai făcut. Mai mult, pe interiorul inelului de campion cucerit în colegiul şi-a încrustat numele Papu.

 

 

Sursa: click.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!