Floarea de colț (Leontopodium alpinum) este o plantă perenă cu tulpina dreaptă, în vârful căreia se dezvoltă o inflorescență de forma unui disc. Inflorescența este îmbrăcată cu frunze păroase, unele mai mari, altele mai mici și care iau forma unei steluțe. Crește în Carpați îndeosebi pe creste și în zone greu accesibile. Popular se mai numește și albumeala, steluța sau Floarea Doamnei și a fost declarată monument al naturii în anul 1933.

Iata cum descria aceasta floare omul de stiinta Ion Simionescu:”E o planta de stepa. Ca si smardarul e venita de departe din Asia. Prin stepele Tibetului creste ca iarba , deasa si inalta cat un cot. Frumusetea ei consta in frunzele pasloase . Ciobanii din muntii Rodnei ii zic steluta. Nici miros nu are, nici corolla stralucitoare. Pare uscata si o poti pastra asa cum ai cules-o daca nu e trecuta ani de zile. Aici e tocmai cauza pentru care e cautata.”

Garofita Pietrii Craiului (Dianthus callizonus)

Decoperita in urma cu mai mult de 100 de ani de 2 botanisti ardeleni a fost denumita de acestia “garofita cu prea frumoase brauri”. Face parte din familia Caryophyllaceae si prezinta o tulpina de aproximativ 10 cm inaltime ce se termina printr-o floare formata din cinci petale dintate de culoare rosie. In centru are un inel purpuriu pestrit. Este o specie endemica ce traieste doar in masivul Piatra Craiului din Romania la limita dintre etajul alpin si subalpin indeosebi pe partea vestica a masivului. Este declarata monument al naturii si este protejata prin lege.

Gentiana

Face parte din familia Gentianaceae . Floarea se prezinta sub forma unei cupe orientate cu gura in sus, ce are la margine cinci segmente scurte usor rasfrante in afara. Gentianele au fel de fel de culori. Unele (Gentiana flogipholia) de pe culmile calcaroase ale Bucegilor au flori subtiri si lungi ca o cupa de sampanie de culoare rosie. Altele (Gentiana Aestiva) sunt scurte si prezinta o singura floare de culoare albastra. Exista si gentiane de culoare galbena sau violeta. Interesant este ca aceasta floare dispune si de un system de autopolenizare (in timpul noptii corola se apleaca cu gura in jos , iar polenul care a fost scuturat cade pe stigmat).

Papucul Doamnei (Cypripedium calceolus)

Este pe cale de disparitie in toata Europa, fiind prima pe lista plantelor protejate de lege. La noi planta este protejata prin decret regal in ca din anul 1938. Creste prin luminisurile de padure si in umbra padurilor de fag. I. Simionescu o descria foarte frumos: ” Cand o vezi pentru prima oara, te opresti in fata ei ca in fata unui tablou vestit…nu iti dai seama…e o bijuterie de safire, rubine si diamante, un fluture rar sau un colibri ratacit pe plaiurile noastre?”

Smardarul (Rhododendron Kotschy)

Cuvantul Rhododendron provine din limba greaca si inseamna arbore de trandafir.
Creste spontan in tufe pitice in zona alpina. Este o planta perena ce nu tolereaza transplantari,acest lucru facand imposibila aclimatizarea lui in gradinile noastre. Florile sunt de un rosu-roz aprins, plăcut mirositoare, asezate în mănunchi pe codite scurte, cu un caliciu foarte scurt si o corolă formată dintr-un tub cu cinci diviziuni. Smârdarul a fost pus in evidentă si clasificat pentru prima oara de botanistul austriac Theodor Kotschy (1813-1866) , si deasemenea de maghiarul Lájos von Simonkai (1851-1910).

Sângele voinicului (Nigritella rubra)

Popular se mai cheama si musucel. Este o plantă din familia Orchidaceae, ce prezinta flori de culoare rosie. Se intalneste in Muntii Carpati si este declarata monument al naturii.


Sursă: http://www.profudegeogra.eu/

 

...

Voi ce părere aveți?
Vă invităm să comentați mai jos.

Articole recomandate!