in

Sânzienele îmbracă Europa în ie

În celebrul Hyde Park din Londra, la Accademia di Romania din capitala Italiei, la sediul din Lisabona al Ambasadei României în Republica Portugheză, dar şi pe terasa Atakule, cel mai vechi centru comercial din Turcia şi simbolul capitalei Ankara, Ziua Universală a Iei, va fi marcată aşa cum se cuvine.

Născută la iniţiativa comunităţii online ”La Blouse Roumaine”, Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene, pe 24 iunie, îmbracă lumea în frumosul strai popular românesc. Vă propunem astăzi un mic periplu în ţările în care vor avea loc evenimente de promovare a iei.

Londra

Institutul Cultural Românesc Londra, în colaborare cu Romanian Women in UK şi Ambasada României în Marea Britanie, marchează Ziua Universală a Iei, duminică, 23 iunie 2019. Potrivit comunicatului de presă, prima parte a evenimentului va avea loc, într-unul dintre cele mai mari parcuri londoneze, Hyde Park: un picnic, la care participanţii sunt aşteptaţi să poarte bluze tradiţionale româneşti. Pentru copiii care vor participa, vor fi organizate ateliere speciale. Sunt aşteptaţi atât membri ai comunităţii româneşti, dar şi britanici interesaţi de portul tradiţional românesc, precizează organizatorii.

După picnic, publicul este aşteptat la sediul ICR Londra, pentru a lua parte la vernisajul unei expoziţii de ii şi costume tradiţionale româneşti, vechi de peste 75 de ani.

Portugalia

Un eveniment special dedicat Zilei Universale a Iei, piesă emblematică a portului tradiţional românesc, va fi organizat tot duminică, 23 iunie, la sediul Ambasadei României în Republica Portugheză (Rua de São Caetano à Lapa, 5). Programul cuprinde un concert de muzică populară românească susţinut de colaboratori ai Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman“ din Buzău, prezentarea expoziţiei de costume populare româneşti denumită „Zestrea Dianei”, realizată de etnograful şi colecţionarul Diana Toma, şi un stand gastronomic.

Potrivit organizatorilor, Diana Toma este fotograf şi unul dintre cei mai pasionaţi colecţionari actuali ai costumului tradiţional românesc. Selecţia prezentată la Lisabona cuprinde costume emblematice din Muntenia, Banat, Transilvania şi Moldova, din perioada de ascensiune a acestui tezaur – sec. XIX şi începutul sec. XX. „Aceste costume întrunesc experienţa artistică şi tehnică a numeroase generaţii care au contribuit la dezvoltarea lor şi le-au desăvârşit în matricea stilistică a sufletului românesc. Costumul popular a devenit de-a lungul timpului pentru cei ce-l purtau o marcă a apartenenţei sociale şi a identităţii naţionale”, se arată într-un comunicat de presă.

Italia

Luni, 24 iunie 2019, începând cu ora 18,30, la Accademia di Romania in Roma va fi deschisă expoziţia de ii şi costume autentice tradiţionale „La IE, o l’arte di indossare storie”, realizată cu sprijinul comunităţii de români din Roma şi provincie. În aceeaşi zi va avea loc un concert susţinut de corul feminin Arpeggio, care va include melodii semnate de Dan Voiculescu, Constantin Arvinte şi Ion Vidu, pe versuri de Marin Sorescu.

„Expoziţia reprezintă o oportunitate de promovare a tradiţiilor şi meşteşugurilor româneşti şi încurajează totodată comunitatea tinerilor din Roma să celebreze istoria portului tradiţional. În acest fel, bluza românească este, încă o dată, recunoscută ca un simbol internaţional al culturii române şi o sursă de inspiraţie”, se arată într-un comunicat de presă al ICR.

Turcia

Ambasada României în Republica Turcia a sărbătorit deja ia românească printr-o prezentare de modă de excepţie, denumită „SimfonIA Florilor”, transmite Romanian Global News.

În cadrul paradei de modă, brandul românesc „Flori de Ie” a prezentat 30 de costume tradiţionale româneşti, precum şi o colecţie de design vestimentar modern inspirată din cultura şi tradiţiile româneşti, dedicată special acestui eveniment aniversar al iei româneşti la Ankara şi a cuprins ţinute de gală şi de cocktail, pictate manual sau îmbogăţite de accesorii realizate cu ajutorul artizanilor români. Motivul central al colecţiei a fost păunul, desprins din portul popular bistriţean, simbol al vieţii şi al frumuseţii.

Evenimentul a avut loc în premieră pe terasa Atakule, cel mai vechi centru comercial din Turcia şi simbolul oraşului Ankara, prezentând o vedere panoramică impresionantă a capitalei Ankara. Turnul Atakule a fost luminat în culorile drapelului României şi a prezentat pe ecranele sale mesajul „Sărbătorim ia românească” în limbile turcă şi engleză.

Formaţia de jazz „World Mix Band”, condusă de către profesorul trompetist român Julian Lupu din cadrul Orchestrei Bilkent din Ankara, a interpretat piese româneşti şi internaţionale în aplauzele publicului.

Flori de Ie, în sprijinul copiilor sirieni

Vinerea trecută, consilierul cultural al Ambasadei României în Ankara şi vicepreşedinte al organizaţiei nonguvernamentale SHOM (Spouses of Heads of Mission Ankara), Lavinia Ochea, a organizat în colaborare cu fondatorul „Flori de Ie”, dr. ec. Cristina Chiriac, cea de-a doua ediţie a evenimentului caritabil în sprijinul copiilor refugiaţilor sirieni.

Grădina Ambasadei a fost îmbrăcată în flori naturale şi decoraţiuni florale realizate de către fondatorul brandului pentru accesorii florale „Happy Forever by Andreea”, doamna Andreea Radu, creând o atmosferă de sărbătoare a verii, a iei româneşti şi a feminismului. Au fost expuse ii şi creaţii ale brandului românesc „Flori de ie”, precum şi costume tradiţionale româneşti aflate în patrimoniul Ambasadei.

În cadrul evenimentului a avut loc un mini-bazar cu produse tradiţionale româneşti şi internaţionale, iar fondurile urmează să fie donate către centrul non-profit pentru susţinerea familiei şi copiilor Al-Farah ASAM (Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants) pentru achiziţionare de haine şi jucării pentru copii refugiaţilor sirieni din zona metropolitană Ankara.

Ce înseamnă rombul pe costumul popular

Printre desenele geometrice prezente pe costumul tradiţional românesc se află şi rombul, despre care se spune în cultura populară că reprezintă unificarea materiei cu spiritul, a cerului cu pământul, oferind protecție sporită, vârfurile rombului reprezentând de fapt extremitățile crucii. O asemenea ie a purtat consilierul cultural al Ambasadei României în Ankara și vicepreședinte al organizației nonguvernamentale SHOM, Lavinia Ochea, la evenimentul în sprijinul copiilor refugiaților sirieni.


Sursa: viata-libera.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!