Îl cunoaștem din reprezentările orientale și trăim cu impresia că aparține exclusiv culturilor spirituale din Estul îndepărtat. Doar că, să vedeți, simbolul Yin Yang poate fi descoperit în cultura Cucuteni, care s-a dezvoltat și pe teritoriul României, în urmă cu peste 6.000 de ani, cu mult înainte ca Taoismul să fi apărut.

Cum e posibil așa ceva? Cu mii de ani înaintea Taoismului, descoperim acest simbol în zona Arcului Carpatic, la multe mii de kilometri distanță față de China? E doar o coincidență sau vorbim despre ceva și mai surprinzător?

Atunci când nu cunoști toate piesele puzzelului, vei spune că nu poate fi vorba decât despre o coincidență ciudată și că, deși simbolul este unul complex, e posibil să fi apărut în locuri foarte îndepărate unul de altul, independent, după cum a demonstrat că este posibil genialul Carl Gustav Jung, făcând trimitere la inconștientul colectiv.

Avem însă o serie de dovezi arheologice care sugerează și o altă posibilitate. Despre ce anume este vorba, puteți afla în acest episod al emisiunii Granițele Cunoașaterii…

Daniel Roxin


Sursa: cunoastelumea.ro

Articole recomandate!