in ,

Slănic Prahova, tratament și relaxare

Slănic Prahova este numele popular al localității Slănic, parte a județului Prahova. Alăturarea celor două denumiri a intrat totuși în folosirea curentă deoarece mai există și Slănic Moldova, fiind necesară o diferențiere a celor două. Totuși cele două localități au și ceva în comun: minele de sare care au contribuit la dezvoltarea lor. Iar azi, Slănic Prahova este una dintre destinațiile turistice favorite ale multor români care vin în acest colț de pe Valea Prahovei atât pentru a se bucura de frumusețea locurilor cât și pentru a vizita salina de aici.

Începuturile orașului Slănic Moldova se regăsesc în secolul XVII pe vremea când aici locuiau doar moșneni. Aceștia și-au vândut pământurile către spătarul Mihai Cantacuzino în 1685 iar el, la rândul său, a deschis aici o mină de sare pe Valea Verde. Deja, două secole mai târziu, Slănic devenise comună, cu două sate: Groșani în Nord și Prăjani în Sud iar în perimetrul său funcționau o serie de ateliere și fabrici: de ipsos, de lemn, 5 mori și multe altele.
Astăzi Slănic Prahova este un oraș în toată regula, dar cele două sate încă există. Însă locul nu este renumit pentru istoria sa ci pentru facilitățile sale balneare și salina extraordinară ce funcționează în cadrul minei Unirea.

De ce să veniți la Slănic Prahova?

Amplasată la circa 100 de km de București, stațiunea Slănic Prahova a beneficiat foarte mult de pe urma salinei, a lacurilor sărate și a izvoarelor sulfuroase de aici ce au dus la apariția unor activități de turism balnear foarte dezvoltate. Există documente care povestesc despre vizitatori ce veneau aici pentru a se bucura de aceste resurse naturale încă de pe la 1850 însă este foarte posibil ca activitățile de gen să fie chiar mai vechi, fie ele și nedocumentate.

Mina Unirea situată în salina de la Slănic Prahova, se află la o adâncime considerabilă, de peste 200 de metri (208 ca să fim mai exacți) iar suprafața ei este impresionantă: 53.000 de mp, adică 53 de kilometri pătrați. Însă, spre deosebire de alte mine de sare, aici există un circuit turistic mult mai bine dezvoltat, gândit să scoată în evidență aspecte ale muntelui de sare, cum ar fi cutele de dezvoltare care se deosebesc prin nuanțe și culori contrastante ori alte caractere ale mineralelor și modul uneori spectaculos în care acestea s-au cristalizat.

Izvoarele cu ape minerale din Slănic Prahova sunt bogate în compuși de clor, calciu, sodiu și sulf, motiv pentru care aici se practică turismul balnear încă din 1885. Iar vizitatorii apreciază foarte mult tratamentele realizate cu apa din lacurile Baia Baciului, Baia Porcilor, Baia Roșie și Lacul verde. Acestea au o concentrație mare de sare și sunt utile la ameliorarea reumatismelor degenerative, la reducerea perioadei de convalescență în urma traumatismelor, la tratarea bolilor sistemului nervos periferic, a celor ginecologice, respiratorii, dermatologice și vasculare.

Stațiunea dispune de un complex balnear modern, de vile și facilități de cazare numeroase în condițiile în care chiar și localnicii închiriază camere pentru turiști. Iar dacă ajungeți aici este indicat să nu ratați Lacul Miresii și rezervația naturală Muntele de Sare.


Sursa: descoperalocuri.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!