Odată ce vei citi acest articol, vei afla 25 de lucruri despre țara ta, despre care probabil nu te-ai fi gândit vreodată. 25 de curiozități despre o diversitate de domenii ale lumii, care definesc în întregime România. Istorie, natură, cultură și știință, fiecare afirmându-se puternic de-a lungul timpului și în poporul român. Astfel, știai că…?
- Teatrul din Oravița este construit în anul 1817 și este primul din Europa, ce a fost iluminat cu lămpi de acetilenă.
- Cea mai mică temperatură înregistrată vreodată în România a fost -38.5 grade Celsius la Bod. Acest lucru se întâmpla în data de 25 Ianuarie 1942.
- Capitala București este fotografiată pentru prima dată în anul 1856, de către Ludwig Angerer. Acesta a urmat să fotografieze cele mai frumoase obiective din București.
- Mănăstirea Frăsinei este unica din țară, care nu permite intrarea femeilor, acest fenomen numindu-se ,,avaton”.
- Cel mai mic oraș din România este Băile Tușnad și are o populație de 1.641 locuitori.
- Cea mai înaltă clădire se află în București și este reprezentată de Sky Tower. Aceasta face parte din complexul Floreasca City Center și a fost finalizată în anul 2012. Măsoară o înălțime de 137 de metri.
- Cea mai mare peșteră din România este Peștera Vântului din Munții Pădurea Craiului, aceasta având o lungime impresionantă de 52 de kilometri.
- Singurul lac vulcanic din țară și din Europa este reprezentat de Lacul Sfânta Ana.
- Alături de Marea Caspică și Marea Mediteraneană, Marea Neagră este cea mai nouă de pe planetă.
- Cea mai veche clădire de pe teritoriul românesc este aflată în Cluj-Mănăștur și este numită Biserica Calvaria.
- În localitatea Petrești din Ardeal, se află cel mai mare cireș de pe continent, acesta având o înălțime de peste 20 de metri și o circumferință a coroanei de 50 de metri.
- Unica deltă din lume declarată Rezervație a Biosferei este Delta Dunării.
- Cel mai lung tunel de cale ferată din România măsoară o lungime de 4.397 de metri și se afla în Buzău.
- Smaranda Brăescu a fost a treia femeie parașutist din Europa.
- În Munții Iezer este regăsit cel mai adânc glaciar din România și are o adâncime de 29 de metri. Acesta poartă numele de Zănoaga.
- Chipul lui Decebal de la Orșova, sculptat în stânca de munte, este cea mai mare operă de acest gen din întreaga Europa.
- Trei filme celebre au fost turnate în țară și anume: Cole Mountain, Transporter 3 și A Royal Wedding.
- Există un singur cuvânt în română, care începe cu litera ,,î” și se termină tot cu aceasta. Cuvântul este ,,înzăvorî” și reprezintă un fenomen fizic.
- Sfinxul din Egipt și Sfinxul din Munții Bucegi au aceeași înălțime de 8 metri.
- România dispune de șapte site-uri declarate patrimoniu UNESCO și anume: bisericile din nordul Moldovei, Fortărețele dacice din Munții Orăștiei, Delta Dunării, Cetatea Sighișoara, Mănăstirea Horezu, satele transilvănene, bisericile din lemn din Maramureș.
- Cea mai mare cascadă din România este Cascada Bâlea, ce are o cădere de 69 de metri.
- Al șaselea oraș cu cea mai mare populație din UE este București.
- Un crater de pe planeta Marte are numele românesc de Oituz. Acesta a căpătat denumirea de Oituz, datorită unui cercetător român din cadrul University of Western Ontario.
- Cel mai lung cuvânt al României este format din 44 de litere și este regăsit doar în dicționarele medicale. Acest cuvânt este: ,,pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”.
- România se află în topul european ale celor mai lungi cuvinte, aceasta ocupând locul trei