in

Autorul chipului celebrei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro este un gălățean

Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro este una dintre cele mai mari si mai celebre sculpturi din intreaga lume si este vizitata anual de aproape 2 milioane de oameni, insa putini sunt cei care stiu ca un roman a avut o contribuitie considerabila la impresionanta statuie.

De celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro a auzit toată lumea, însă foarte puţini ştiu că autorul chipului Mântuitorului este sculptorul gălăţean Gheorghe Leonida.

Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro este una dintre cele mai mari si mai celebre sculpturi din intreaga lume si este vizitata anual de aproape 2 milioane de oameni, insa putini sunt cei care stiu ca un roman a avut o contribuitie considerabila la impresionanta statuie.

Autorul chipului Mantuitorului este sculptorul gălățean Gheorghe Leonida. 

Leonida s-a nascut la Galati, in 1892 si a terminat Conservatorul de Arte Frumoase, in Bucuresti, la sectia de sculptura. Romanul a debutat in 1915, la un salon national.

Gheorghe Leonida si-a intrerupt apoi studiile si a luptat in Primul Razboi Mondial. Intors de pe front cativa ani mai tarziu, sculptorul si-a continuat studiile de arta in Italia, timp de trei ani, iar lucrarile sale au primit numeroase aprecieri si premii la Roma. 

In 1925, Leonida s-a mutat la Paris, unde o lucrare a sa intitulata „Diavolul” a fost apreciata cu un premiu important. Romanul l-a cunoscut apoi pe sculptorul polonez Paul Landowsky, care tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Iisus Mantuitorul). 

Sculpturile lui Gheorghe Leonida impresionau mai ales prin expresivitatea chipurilor pe care artistul le realiza, asa ca Landowsky i-a propus sa sculpteze capul statuii devenita simbol al Americii Latine.

Statuia lui Iisus Mantuitorul a fost inceputa in 1926 si terminata 5 ani mai tarziu. Cu o statura impresionanta de 30 de metri si cantarind peste 600 de tone, statuia a devenit o emblema a crestinatatii si a Braziliei si atrage in jur de 1,8 milioane de vizitatori anual.

Provenit dintr-o familie care a dat numeroase personalităţi (dintre care Eliza Leonida-Zamfirescu şi Adela Leonida-Paul, surorile sale), Gheorghe Leonida s-a născut la Galaţi, în 1892 (1893, după alte surse).

Cum tatăl său, ofiţer de carieră, a fost nevoit să plece din Galaţi, Gheorghe a absolvit liceul la Bucureşti, unde apoi a urmat Conservatorul de Arte Frumoase, secţia sculptură. Şi-a făcut debutul în 1915, la un salon naţional. După ce a luptat în Primul Război Mondial, şi-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani, iar operele sale au fost încununate cu mari premii la Roma (pentru lucrarea „Reveil”) şi la Paris („Le Diable”).

În 1925, s-a mutat în capitala Franţei, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul). Unanim recunoscut pentru expresivitatea chipurilor pe care le realiza, Gheorghe Leonida a fost angajat de Landowsky să sculpteze capul monumentalei statui a lui Iisus. Începută în 1926, întreaga lucrare a fost finalizată în 1931 şi a devenit în timp un adevărat simbol al Americii Latine.

Revenit în ţară, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze, însă a murit la numai 49 de ani, în primăvara lui 1942, căzând de pe acoperişul casei familiei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei.


Regimul comunist i-a minimalizat opera, din cauza faptului că Leonida a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel că faimoasa sa contribuţie la minunea din Rio a rămas uitată.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!