in , ,

Descoperire remarcabilă: Tezaur format din 220 de monede dacice din argint. Află povestea relatată de autorul descoperirii

Autor a numeroase descoperiri arheologice, Fănel Șerban, un cercetător amator din Brașov, ne face încă o surpriză uriașă: a descoperit o altă comoară dacică – 220 de monede din argint, imitații făcute de daci după Illyria Dyrrhachium tip Xenon si Meniskos – sec II i.Hr.

Mulțumindu-i pentru încrederea de a ne oferi povestea acestei noi aventuri, în premieră, vă invităm să citiți cum s-a petrecut totul, în relatarea autorului:

descoperire1

<<În urmă cu un an de zile, în ziua dedicată hobby-ului, din cauza vremii nefavorabile am plecat doar în căutare de noi potențiale locații, un fel de „periegheză”.    

Din mașină observam tot felul de dealuri, păduri sau locuri interesante. Mi le notam, să pot verifica acasă Repertoriul Arheologic Naţional, ca nu cumva în acele zone să se afle situri sau zone de interes arheologic. Legea îmi interzice accesul cu detectorul în astfel de zone, aşa că vroiam să mă asigur că din punct de vedere legal tot este în regulă.

La un moment dat am observat din mers un deal foarte interesant ca poziţionare – un deal izolat faţă de restul – la poalele căruia se afla un râu.

descoperire2

Mi-am spus: „Aici sigur se află un sit! Imposibil să nu fie! Sigur a fost o aşezare din epoca bronzului, are toate caracteristicile.”

Am ajuns acasă, am verificat să văd dacă acolo se afla vreun sit arheologic şi, spre surprinderea mea, am văzut că cel mai apropiat sit de locul acela se află la o distanţă considerabilă, de 3 km. Mi-am propus să ajung acolo într-una dintre ieşirile mele.

Problema este că pur şi simplu am uitat de acel deal, iar acum, după un an, mi-a revenit în minte din nou.

Am verificat încă o dată Repertoriul Arheologic Naţional, să mă asigur că totul este în regulă cu alegerea mea. Am văzut că este totul legal, aşa că i-am luat pe doi dintre băieţii mei şi am ieşit la detecţie, ca să vedem dacă intuiţia mea a dat greş sau nu.

Am ajuns la deal, am lăsat maşina la poalele pădurii şi am început să urcăm cu scopul de a ajunge în vârful acestuia. Urcarea era destul de anevoioasă din cauza pantelor abrupte ale dealului respectiv. Ajung în vârf şi acolo încep detecţia. După nici măcar a patra groapă a ieşit prima monedă, apoi alta, şi alta … până la 220 de monede.

descoperire03

Au fost foarte răspândite, de aceea colectarea lor a fost anevoioasă. Erau întinse pe o suprafaţă de 35 – 40 m2 şi la o adâncime începând de la 5 cm până la 30 cm.

Tezaurul a fost predat azi dimineaţă (ieri- 25 octombrie – n.m.) Muzeului de Istorie din Braşov.

Datorită acestei descoperiri, care pur şi simplu m-a epuizat fizic, nu am reuşit să scanez decât o mică parte a coamei pentru a găsi indiciile presupuse de mine cu privire la locuirea acestui deal din vremuri antice. Săptămâna viitoare este deja planificată deplasarea la locul respectiv împreună cu o echipă de arheologi pentru a cerceta zona.>>

Fănel Șerban

Sursa: http://www.cunoastelumea.ro/descoperire-remarcabila-in-brasov-acum-cateva-zile-tezaur-format-din-220-de-monede-dacice-din-argint-afla-povestea-relatata-de-autorul-descoperirii/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!