in ,

TOP 10 ARTIȘTI ROMÂNI

Cu ajutorul datelor furnizate de Artmark poate fi stabilit, în funcție de prețurile la care s-au tranzacționat operele lor, un top 10 (generat din indexul pieței de artă) al pictorilor și sculptorilor de origine română. Acest clasament are în vedere tranzacțiile realizate în marile case de licitații ale lumii din New York, Londra și Paris.

Detașat, pe locul întâi se află sculptorul Constantin Brâncuși, a cărui lucrare “Muza adormită” a înregistrat un record incredibil de 51 milioane de euro, în cadrul licitației Christie’s de la New York, pe 16 mai 2017. Până la această dată, artistul se afla tot pe prima poziție cu lucrarea “Madame L.R.”, care s-a vândut în 2009 cu 26 de milioane de euro.

Locul doi la vânzări la o cotă extrem de ridicată, înregistrează de astă dată un artist tânăr, pictor format la școala de la Cluj, Adrian Ghenie, care în 2016, ultima dată de referință a acestui top, a reușit să vândă o pânză cu prețul 7.071.959 de euro.

Al treilea artist în top este Victor Brauner care, până la apariția lui Ghenie, a ocupat primul loc în topul pictorilor, una dintre lucrările sale fiind achiziționată la Paris, în aprilie 2003, cu suma de 700.000 de euro. Următoarele șapte locuri din top sunt ocupate de artiști plastici ale căror lucrări s-au vândut sub 500.000 de euro.

Dintre toți artiștii plastici ai acestui top 10, singurii în viață sunt Adrian GhenieVictor Man si gemenii Gert & Uwe Tobias.

1. CONSTANTIN BRÂNCUȘI

“Muza adormită”

Primul loc al topului nostru este ocupat de sculptorul Constantin Brâncuși. Întreaga lui operă are profunde rădăcini românești, deși a creat pe alte meleaguri decât cele natale. Brâncuși însuși se definea ca sculptor: “Eu nu sunt nici suprarealist, nici baroc, nici cubist; şi nici alt­ceva de soiul acesta; eu, cu noul meu, vin din ceva care este foarte vechi…”

Multe dintre sculpturile realizate de Constantin Brâncuși s-au vândut cu sume de zeci de milioane. Cea mai ridicată valoare a obținut-o lucrarea “Muza adormită”, care a fost tranzacționat pe 16 mai 2017 cu 46 de milioane euro, prin casa de licitații Christie’s – New York.

Mai întâi concepută în marmură în 1909-1910, “Muza adormită” a fost realizată de Brâncuși în șase versiuni de bronz până în 1913. Patru bronzuri sunt găzduite astăzi în muzee – Muzeul Metropolitan de Artă din New York, Institutul de Artă din Chicago și două exemplare sunt la Muzeul Național de Artă Modernă, Centrul Georges Pompidou din Paris – în timp ce alte două, inclusiv lucrarea prezentă, în lungime de 26,7 cm, rămân în colecții private.

2. ADRIAN GHENIE

“Nickelodeon”

Pe locul 2 se află iată, Adrian Ghenie, pictor format la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca (UAD) și care nu mai are nevoie de o prezentare amănunțită pentru că intrarea rapidă și mai ales spectaculoasă pe piața de artă internațională, a făcut ca informațiile despre cine este și cum a atins succesul să fie prezentate în toate tipurile de media. Pe piața secundară de artă, valoarea maximă atinsă de una dintre lucrările semnate Adrian Ghenie, a ajuns la 7.041.959 euro. S-a întâmplat în octombrie 2016, într-o licitație a casei Christie’s. Lucrarea se numește “Nickelodeon”, iar suma la care a fost vândută îl plasează pe Adrian Ghenie pe locul 2 în topul artiștilor de origine română cel mai bine vânduți în licitații internaționale.

3. VICTOR BRAUNER

“L’etrange cas de Monsieur K”

Victor Brauner se naște în Piatra Neamț în anul 1903. Este cunoscut în lume ca fiind un avangardist, un pictor suprarealist. Pînă la apariția lui Adrian Ghenie pe scena internațională, Victor Brauner era considerat cel mai bine cotat pictor român.

La acest titlu a contribuit desigur, vânzarea cu suma de 700.000 euro a picturii intitulate “L’etrange cas de Monsieur K”, care a avut loc în aprilie 2003 la casa de licitații Calmels-Cohen – Paris, vânzare a cărei valoare îl poziționează pe Victor Brauner pe locul 3 în topul nostru.

4. REUVEN RUBIN

“The Road to Meron”

Reuven Rubin s-a născut în 1893 la Galați, și-a petrecut tinerețea la Fălticeni și a făcut studiile în artă la Bezalel Academy of Art and Design din Ierusalim și Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts din Paris. Spre sfârșitul vieții, Reuven Rubin devine cel dintâi reprezentant diplomatic, cu rang de ministru plenipotențiar, al statului Israel în România.

În decembrie 2015, casa de licitații Sotheby’s – New York, vinde lucrarea “The Road to Meron” semnată de Reuven Ruvin, cu suma de 475.592 Euro. Această valoare îi stabilește artistului locul 4 în topul nostru. Reuven Ruvin moare la Tel Aviv, în anul 1974.

5. SAÜL STEINBERG

“View of the World from 9th Avenue”

Saül Steinberg născut în Râmnicu Sărat în 1914, studiază filozofia la Universitatea București și Arhitectura la Politehnica din Milano. După terminarea studiilor, din cauza anti-semitismului din ce în ce mai agresiv promovat de fasciștii europeni, se refugiază în America, unde începe o colaborare de lungă durată cu revista “The New Yorker”.

Va crea pentru aceasta un impresionant volum de desene – 90 pentru copertă și 1.200 pentru conținut – printre ele aflându-se și cea mai cunoscută lucrare a sa, coperta ediției din martie 1976, intitulată “View of the World from 9th Avenue”. În 1993, casa de licitații Christie’s – New York adjudecă “View of the World from 9th Avenue” la suma de 179.890 euro, plasându-l astfel pe Saül Steinberg pe locul 5 în topul nostru.

6. MARCEL IANCU

“Le petit bal a Zurich”

Marcel Iancu se naște în București în anul 1895. În istoria artei moderne, Marcel Iancu este cunoscut, alături de Tristan Tzara, ca inițiator al dadaismului, ca promotor al avangardei și ca arhitect care a conceput primele locuințe moderne din Bucureștiul interbelic. Marcel Iancu intră în topul artiștilor români cel mai bine vânduți internațional cu lucrarea “Le petit bal a Zurich”, care în noiembrie 1989, a fost achiziționată prin casa de licitații Loudmer – Paris la valoarea de 137.204 euro.

7. ANDREI CĂDERE

“Barre de bois rond rouge, bleu, orange, vert, jaune et violet”

Andrei Cădere este unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani pe care, din păcate, comunitatea artistică internațională îl etichetează de cele mai multe ori “artist francez de origine poloneză”. Confuzia pleacă de la faptul că s-a născut în Polonia, iar în a doua parte a vieții sale s-a mutat la Paris, unde a și murit.

Andrei Cădere este și unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai artei conceptuale mondiale. Obiectul emblematic pentru opera lui Andrei Cădere este bara de lemn, pe care Erwin Kessler o descria ca fiind o “coloană-baston portabilă, de diferite dimensiuni, formată din elemente cilindrice colorate, a căror lun­gime este egală cu diametrul și a căror or­donare cromatică, după un anumit algo­ritm, include întotdeauna, o eroare volun­ta­ră”.

O astfel de lucrare, intitulată “Barre de bois rond rouge, bleu, orange, vert, jaune et violet”, a fost vândută în anul 2010 de către casa de licitații Christie’s – Paris, la valoarea de 85.000 de euro, valoare care îl plasează pe Andrei Cădere pe locul 7 în topul artiștilor de origine română cei mai bine vânduți în licitații internaționale.

8. GEMENII GERT & UWE TOBIAS

“Untitled”

Gemenii Gert & Uwe Tobias s-au născut în Brașov în anul 1973, iar în prezent, trăiesc în Köln, Germania. Crează împreună picturi, sculpturi și colaje în care îmbină poveștile din zona în care s-au născut cu arta abstractă, cu elemente de grafică și design contemporan și cu idei demne de filme horror fără să uite însă, să pună în combinație și un strop de amuzament.

În octombrie 2013 la Londra, casa de licitații Christie’s vinde lucrarea “Untitled” semnată de Gert & Uwe Tobias, cu suma de 82.726 EUR, valoare care îi așează pe gemeni în poziția 8 în topul nostru.

9. SANDU DARIE

“Triangulos blanco y negro”

Sandu Darie se naște în anul 1908, în România la Roman. Pe numele său adevărat Sandu H. Haymovici, termină Liceul “Roman-Vodă” în anul 1926, după care pleacă la Paris unde urmează Dreptul. Practică un timp avocatura, iar în 1941 ajunge în Cuba unde, patru ani mai tîrziu, obține cetățenie.

Aici își începe cariera artistică ocupându-se în principal de pictură și sculptură și semnează cu numele de artist Sandu Darie, în unele referințe Sandu Darie Laver. Specialiști în arta contemporană încadrează opera lui Sandu Darie în modernism, abstracționism și cinetism.

În 1950 crează lucrarea “Triangulos blanco y negro”, care în noiembrie 2014 se vinde cu suma de 56.272 euro, la casa de licitații Sotheby’s din New York, valoare care îl plaseaza pe Sandu Darie pe locul 9 în topul nostru.

Deși este foarte puțin cunoscut în România, iar istoricii în artă îl consemnează ca pe un artist cubanez sau cubanez-român, Sandu Darie s-a considerat în permanență un ”creador romeno”. La moartea sa în 1991, Uniunea Scriitorilor și Artiștilor din Cuba a declarat doliu național.


Sursa: artapringauracheii.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!